İstanbul Aydın Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Drama ve Oyunculuk Bölümü, Budapeşte Tiyatro ve Film Sanatları Üniversitesi’nin davetiyle Macaristan’da düzenlenen “Uluslararası 10. Tiyatro Olimpiyatları''na katıldı. On farklı ülkeden üniversitenin yer aldığı organizasyona ülkemizden İstanbul Aydın Üniversitesi davet edildi.
Macaristan’ın en önemli yazarlarından Imre Madách'ın 200. doğum yıldönümü vesilesiyle 'İnsanın Trajedisi' adlı oyun çerçevesinde Madách Projesi düzenlendi. Budapeşte’nin önemli okulları arasında yer alan, Tiyatro ve Film Sanatları Üniversitesi (SZFE), Macar Kültür Bakanlığı, Macaristan Ulusal Tiyatrosu ve Mitem (Madach International Theater Meeting) ortaklığında düzenlenen proje, dünyanın dört bir yanından üniversitelerin oyunculuk bölümlerinin katılımıyla gerçekleşti. 15 bölümden oluşan oyunun farklı bölümleri farklı üniversiteler tarafından yıl boyunca çalışıldıktan sonra, olimpiyat öncesinde Budapeşte’te yapılan ortak provalarla oyun bir araya getirildi.
10. Tiyatro Olimpiyatları - Madách Project 2023 – The Tragedy of Man(Imre Madách) Sahne 7, Bizans – Tankred (Adem) - (İstanbul Aydın Üniversitesi, Türkiye Ekibi)
10. Tiyatro Olimpiyatlarının da sanat yönetmenliğini de üstlenen, Macaristan’ın önemli tiyatro, opera ve film yönetmenlerinden Attila Vidnyánszky'nin bir araya getirerek yönettiği “The Tragedy of Man/İnsanın Trajedisi”, dünyanın çeşitli ülkelerinden ve Macaristan’dan çeşitli tiyatro okullarının öğrencilerinden oluşan yaklaşık 250 kişilik bir kadroyla 23 Haziran 2023’te Budapeşte Obuda adasında bulunan bir tersane binasında bir gala temsiliyle seyirciyle buluştu. Aynı zamanda 10. Tiyatro Olimpiyatlarının da kapanış temsili olan oyun, 7 saati aşan bir sürede oynandı ve dakikalarca ayakta alkışlanarak sona erdi.
İstanbul Aydın Üniversitesi Drama ve Oyunculuk Bölüm öğrencilerinin oynadığı “Constantinople” bölümü, seyircinin büyük beğenisini topladı
Oyunun yazarı Imre Madach’ın 200. Yaş gününe istinaden ‘The Tragedy of Man’’adlı oyun tamamen yeni bir konseptle sahnelendi. Macaristan Tiyatro ve Film Sanatları Üniversitesi, Tiyatro Olimpiyatlarının yüksek uluslararası standartları doğrultusunda, tiyatro bölümü olan 10 üniversiteyi Madách Projesine katılmaya davet etti. Fransa, İtalya, Romanya, İngiltere, Polonya, Yunanistan, Gürcistan, Kanada ve Macaristan’la birlikte, Türkiye’den İstanbul Aydın Üniversitesi Drama ve Oyunculuk Bölümünün davet edildiği bu organizasyonda tiyatro ve sahne sanatları öğrencileri, ülkelerinde kendi bölümlerini aylar süren provalarla hazırladıktan sonra, Budapeşte’de bir araya geldiler. 12 Haziran’da Macaristan Devlet Operası’nda bütün okullar,15 bölümden oluşan oyunun kendilerine ait olan bölümlerini, kendi dillerinde sahnelediler.
İstanbul Aydın Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Drama ve Oyunculuk Bölümünün 24 öğrencisi, oyunun yedinci bölümü olan “Constantinople” sahnesini oynadılar. Drama ve Oyunculuk Bölüm Başkanı Prof. Mehmet Birkiye’nin yönetmenliğini üstlendiği oyunun dramaturgisini Prof. Dr. M. Melih Korukçu, koreografisini Prof. Tuğçe Tuna, oyunun beste ve müziklerini Öğr. Gör. Atilla Gündoğdu, Işık Tasarımını Cem Yılmazer, Yasin Gültepe, Dekor ve Kostüm Tasarımını Şirin Dağtekin Yenen, Maske ve Kukla Tasarımını Ayten Öğütçü, Reji Asistanlığını ise Öğr. Gör. Gülşah Fırıncıoğlu, Öğr.Gör.Gökay Akgör ve Arş.Gör. Burak Çiçek’in yaptılar.
Tüm ülkelerin sahnelemelerinden sonra, oyunun yönetmeni Attila Vidnyánszky, iki hafta boyunca tüm öğrencilerle Obuda adasında bulunan bir tersanede yaptığı provalarla, oyunu ortak bir düşünce ve yapı içinde bir araya getirdi. Projenin prova süreci tamamlandığında 7 saat süren eşsiz bir oyun ortaya çıktı. Ulusal televizyon kanalları tarafından belgesel olarak kayıt altına alındığı proje, her ülkenin kendi diliyle sahne üzerinde var olduğu tiyatronun, kültürler, ülkeler, kıtalar arasında nasıl güçlü bir köprü olduğunun ispatı oldu.
“Tiyatro Olimpiyatları tüm ülkeyi değil, ülke sınırları dışındaki şehirleri de etkileyecek''
Attila Vidnyánszky, 2023 Tiyatro Olimpiyatları'nın önemini anlatırken, bu cümleyle Madach projesinin olimpiyatların içinde yer almasının altını çizdi. Öte yandan, Madach projesi hem ev sahibi hem de ortak üniversitelerden gelen öğrencilerin, farklı tiyatro üsluplarıyla buluşmaları, yeteneklerini sergilemeleri ve uluslararası profesyonel ilişkiler kurmaya başlamaları için eşsiz bir fırsat sağladı.
Tiyatro Olimpiyatları projesi ünlü Yunan tiyatro yönetmeni Theodorus Terzopoulos'un girişimiyle 1994 yılında kuruldu, dünyanın önde gelen tiyatrolarının en iyi performanslarını sergiledikleri bir etkinliğe dönüştü.
10. Tiyatro Olimpiyatları - Madách Project 2023 – The Tragedy of Man(Imre Madách) Sahne 9, Fransız İhtilali – Fransa Ekibi
Uluslararası Tiyatro Olimpiyatları profesyonel komitesi 10. yılında etkinliğin ev sahipliği için Macaristan'ı seçti. Bu seçim Macar tiyatro yaşamının ve sürdürülen Madách Uluslararası Tiyatro Buluşması'nın (MITEM) uluslararası alanda tanınmasına işaret ediyor. İlk Tiyatro Olimpiyatları 1995 yılında, küresel tiyatronun beşiği olan Yunan şehri Delphi'de, modern dünyadaki antik olimpiyatlar temasıyla gerçekleşti. Tiyatro Olimpiyatlarının arkasındaki ana fikir, tiyatro hakkında genellikle farklı ve hatta birbirine zıt görüşlere sahip olan çeşitli tiyatro okullarını bir araya getirmek ve tiyatro sanatçıları arasında kültürlerarası ağ oluşturmayı teşvik etmektir.
Son 25 yılda Tiyatro Olimpiyatları dünyanın farklı ülkelerinde dokuz kez düzenlendi
‘’Etkinlik, her ülkenin özelliklerini yakalamayı ve ulusal performansları ve ulusal öz farkındalığı desteklemeyi amaçlamaktadır. (...) Elbette bu, dünyalar arasında köprüler kurmadığımız anlamına gelmiyor ama tecrübelerime göre modernizm dalgasının farklı ülkelerdeki tiyatroların ulusal özelliklerini bir şekilde ortadan kaldırdığını biliyorum. (…)
Büyük tiyatro gelenekleri, modern diller ve tiyatro okulları arasında köprüler kurmaya çalışıyoruz.” (Theodoros Terzopulos)