Dünya

İsrail'in Beyrut'un güneyine "hedefli" hava saldırısının ardından Hizbullah, İsrail'in kuzeyindeki bir askeri üs ve 3 yerleşim birimini füzelerle vurdu

İsrail'in saldırılarında bir bina hedef alındı, 6 kişi öldü, 15 kişi yaralandı

24 Eylül 2024 21:00

T24 Dış Haberler

İsrail, Beyrut'un güney banliyölerine "hedefli" bir hava saldırısı düzenlediğini açıkladı. Lübnan Sağlık Bakanlığı saldırıda 6 kişinin öldüğünü, 15 kişinin yaralandığını duyurdu. İsrail'in saldırısının ardından Hizbullah, İsrail'de askeri üsse ve 3 yerleşim birimine saldırı düzenlediğini duyurdu.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) kısa bir süre önce Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta bir hava saldırısı gerçekleştirdiğini açıkladı. Ordu saldırıyı “hedefli” olarak tanımladı ve daha fazla detayın daha sonra verileceğini bildirdi.

Lübnan medyası saldırının Hizbullah'ın kalesi olarak bilinen Dahiyeh banliyösünde gerçekleştiğini bildiriyor.

İsrail ordu radyosu ve Reuters’a konuşan Lübnanlı yetkililer bir Hizbullah komutanının hedef alındığını ancak sonucun bilinmediğini iddia ediyor.

İsrail medyası: Hedef, füze biriminin başındaki isim

Savunma kaynaklarının İsrail medyasına verdiği bilgiye göre İsrail'in Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta düzenlediği hava saldırısının hedefi Hizbullah'ın füze biriminin başındaki isim.

Hizbullah'ın kalesi olarak bilinen Dahiyeh banliyösündeki saldırı, İsrail'in savaş sırasında Beyrut'a düzenlediği beşinci saldırı oldu.

TIKLAYIN | İsrail Lübnan'a saldırdı, Hizbullah füzeyle karşılık verdi

TIKLAYIN | Lübnan'da dünkü İsrail saldırılarında ölenlerin sayısı 558'e yükseldi

Hizbullah, İsrail'in kuzeyindeki bir askeri üs ve 3 yerleşim birimini füzelerle vurdu

Hizbullah, yüzlerce kişinin öldüğü saldırılara karşılık İsrail'in kuzeyindeki bir askeri üs ve 3 yerleşim birimini füzelerle vurduğunu duyurdu.

Hizbullah'tan yapılan açıklamada, İsrail'in kuzeyindeki Katzrin, Hagoşrim ve Gesher Haziv yerleşim bölgelerinin bir dizi füzeyle vurulduğu belirtildi.

İsrail'in kuzeyindeki Dado Askeri Üssü'ne de 50 füzeyle saldırı düzenlendiği aktarılan açıklamada, söz konusu saldırıların, Gazze Şeridi'ndeki Filistin halkı ve onurlu direnişine destek ve Lübnan halkının ve savunulması amacıyla gerçekleştirildiği kaydedildi.

Ne olmuştu?

İsrail ordusu, dün önce Lübnan'ın güneyine hava saldırısı başlattığını duyurmuştu, daha sonra da başkent Beyrut'ta saldırılar düzenlemişti. İsrail'in Lübnan'a saldırılarının ardından Hizbullah da İsrail'e roket saldırısıyla karşılık vermişti. Böylece İsrail'in ülkenin güney ve doğu bölgelerine yönelik hava operasyonu başkent Beyrut'a kadar uzanmış oldu.

İsrail ordusu, Lübnan'da 24 saat içinde binden fazla hedefi vurduğunu açıklamıştı. İsrail savaş uçakları, toplam 650 saldırı gerçekleştirdi. Lübnan Başbakanı Necip Mikati, İsrail'in hava saldırılarını “kelimenin tam anlamıyla bir soykırım” olarak nitelendirirken Tel Aviv yönetimi İsrail'de olağanüstü hal ilan etti. İsrail ordusunun başkent Beyrut'taki saldırılarda Hizbullah'ın üst düzey isimlerinden Ali Karaki'yi hedef aldığı bildirilmişti.

Ancak Hizbullah, Karaki'nin “iyi ve sağlıklı olduğunu ve güvenli bir yere taşındığını” teyit etmişti.

Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarını kınamıştı. Kınama açıklamasında "İsrail’e kayıtsız şartsız destek veren ülkeler, Netanyahu’nun siyasi çıkarları uğruna kan dökmesine yardım etmektedirler" ifadeleri kullanılmıştı.