T24 Haber Merkezi
Bilim insanları, insan saçından 200 kat daha ince bir spagetti türü geliştirdi.
University College London’dan (UCL) araştırmacılar, insan saçından 200 kat daha ince, yenilemeyen fakat tıp ve endüstride çığır açabilecek bir spagetti türü geliştirdi. Bu spagetti, bitkilerin glikoz depolamak için kullandığı nişastadan üretiliyor. Araştırmacılar çevre dostu bir yöntem geliştirerek doğrudan undan nanofiber ürettiler.
Araştırmacılardan Dr. Adam Clancy, “Normal spagetti, su ve un karışımının metal deliklerden geçirilmesiyle üretilir. Biz de benzer bir yöntem kullandık ancak karışımı elektrik yüküyle çekerek nanofiber formunda spagetti elde ettik” dedi.
Play Video
Araştırmacıların, bu spagettiyi ‘elektrospinning’ adı verilen bir teknikle ürettiği belirtildi. Bu yöntemde un ve sıvı karışımı, iğne uçlarından elektrik yükü yardımıyla çekilerek 372 nanometre çapında lifler oluşturuldu.
Profesör Gareth Williams, “Bu nanofiberler, gözenekli yapıları sayesinde yaraların iyileşmesine yardımcı olabilecek bandajlar veya hücrelerin kendilerini desteklemek için oluşturduğu protein ağını taklit eden doku yenileme iskeletleri olarak kullanılabilir" dedi.
Bu spagetti türünün yenilebilir olmadığı, pişirilmesi halinde bir saniyeden kısa sürede eriyeceği bildirildi.
'Görünmeyen Cemaat: Mürideler'in yazarı ve ‘Kızıl Goncalar’ dizisinin danışmanı Filiz Gazi, tarikatlarda kadınlara biçilen hayatları anlattı |
Günün öne çıkan haberleri...TIKLAYIN - Araştırma: Cumhur ittifakı seçmeni “Güçlü lider çıkarsa oy veririm” diyor TIKLAYIN - Mehmet Y. Yılmaz | Yargının itibarı nasıl korunur? TIKLAYIN - Tolga Şardan | Dorukhan Büyükışık cinayetinde polislere yargı yolu TIKLAYIN - Günün spor manşetleri TIKLAYIN - Icardi'yle aşk yaşadığı iddia edilen Selin Ciğerci sessizliğini bozdu |