Bilim / Teknoloji

İnsan hücresi maymun embriyosuna enjekte edildi

Deneyin temel amacı organ naklinin önünü açmak

04 Ağustos 2019 07:48

Bir araştırma merkezinde hayvan-insan karışımı üretilmesi için adımlar atıldı. İnsan hücresinin maymun embriyosuna aktarılmasıyla yapılan deney pek çok 'etik' tartışmayı beraberinde getirdi. Deneyin yasal sorunlarla karşılaşmamak için Çin'de yapıldığı öğrenildi. Deneyin temel amacının hayvanlarda insandakine uygun organ geliştirilmesi ve organ naklinin önünün açılması. 

The Guardian'ın aktardığı, İspanya gazetesi El Pais'te yer alan habere göre, Salt Enstitüsü'nden Profesör Juan Carlos Izpisúa Belmonte liderliğinde yapılan araştırma insan ve maymundan bir 'kimera' yaratılmasını amaçlıyor. 

Kimera nedir?

Kimera, Yunan mitolojisinde tek bir vücutta çeşitli canlıların kimi uzuvlarına sahip, ağzından ateş püskürten yaratık. Genellikle yaratığın bir başı aslan, bir başı keçi, gövdesi aslan ve kuyruğu yılan olarak tasvir edilir.

Bilim insanları, insanda yer alan organların bir gün hayvanların içine yerleştirilebileceğine inanıyor. Bunun başarılması için yetişkin bir insandan alınan hücrelerin yeniden programlanması ve başka bir cinsin embriyosuna yerleştirilmesi gerekiyor. 

Izpisúa Belmonte ve başka bilim insanları daha önce insan hücresi barındıran domuz embriyosu ve koyun embriyosu üretti fakat yerleştirilen hücre sayısı oldukça azdı. 

İnsan-maymun birleşimi bir canlının üretimine dair bilgi ise az çünkü araştırmayı yürüten Izpisúa Belmonte ve ekibi açıklama yapmayı reddetti. 

Yale Üniversitesi Psikiyatri Birimi'nden  Alejandro De Los Angeles, yapılan deneyin bu organizmalarda yer alan insan hücresi miktarını arttırmak amaçlı olduğunu söyledi. Embriyosuna insan hücresi yapılan hayvanlarda insanlarda bulunan organların gelişebileceği ve sonunda organ nakli için kullanılabileceğini söyledi. 
 
De Los Angeles, insan maymun 'kimerasının' gerçekleşmesi için daha çok yol olduğunu söyledi. "İnsanlar ve maymunlar arasındaki evrimsel mesafe 30-40 milyon yıla tekabül ediyor" diyen De Los Angeles, deneyin sonuçlanma ihtimalinin bile kesin olmadığını söyledi.