İktidara yakınlığıyla bilinen bir armatörün dünyanın en büyük dördüncü denizcilik şirketini ve Türkiye’den çok sayıda kişiyi dolandırdığı öne sürüldü. Şikâyetçiler, “Hurda gemiler bakımlı gibi gösterildi. Siyasi bağlantıları sayesinde hâlâ ticari işlerine devam edebiliyor”” dedi.
Dünyanın en büyük dördüncü denizcilik şirketi olan Mitsui O.S.K. Lines’ın (MOL) iktidara yakınlığıyla bilinen armatör G.B.A. tarafından 3.5 milyon dolar dolandırıldığı ileri sürüldü. Japon şirket konuya ilişkin icra takibi başlattı. G.B.A. ise firma yetkililerine verdiği senetlerin baskı altında imzalatıldığını iddia ederek senetlerin iptalini istedi. Mahkemeye fakirlik belgesi de sunan G.B.A’nın iptal talebi reddedildi. Öte yandan G.B.A. hakkında en az üç şirket ve beş kişinin nitelikli dolandırıcılık suçlamasıyla suç duyurusunda bulunduğu ortaya çıktı.
Suç duyurusunda bulunan şikâyetçiler Cumhuriyet'ten Çağdaş Bayraktar'a konuştu. Hukuki süreç nedeniyle ismini açıklamak istemeyen şirket ortağı, araştırmaya başlayınca adeta bir dolandırıcılık organizasyonu ile karşılaştıklarını belirterek “Kişi kendi adına onlarca offshore şirketi açıyor. Bu şirketlerin mal varlığı gemiler. Yaşlı gemileri bakımlı göstererek şirkete hissedar çekiyor. Ardından bu gemileri hurdaya çıkararak aktif mal varlığı boşaltılıyor ve şirket tasfiye ediliyor. Böylece şirkete ortak olmak için binlerce dolar veren kişiler içi boşaltılmış şirketin hissedarı konumuna düşürülüyor. Bunu da şirket hissedarlarına sormadan yapabilmek için hisse çoğunluğunu kendisinde tutuyor. Siyasi bağlantıları sayesinde hâlâ ticari işlerine devam edebiliyor” iddiasında bulundu.
"Türkiye İkameti yok"
Konu hakkında konuşan dava avukatları, kişi ve şirketleri en az 6 milyon dolar zarara uğrattığı iddia edilen G.B.A’nın hukuki takip yapılamaması için Türkiye ikâmetini sildirdiği ve adres olarak Marshall Adaları’nı gösterdiğine dikkat çekti.
2024’ün gözden kaçan 26 dizi ve filmi |
_____________________________________________________________________________________________________