Yaşam

Hürriyet havacılık yazarı Cebeci THY'nin tanıttığı "dünyanın ilk ekmeği"ni yazdı: Kabini bir koku sarıyor ki lezzeti de sürükleyerek getiriyor

"İnsan bu kokuyu içine çektiğinde hem doyuyor hem yeniden acıkıyor"

24 Eylül 2024 09:18

T24 Haber Merkezi

Türk Hava Yolları (THY) 12 bin yıl önce yapılan "dünyanın ilk ekmeği"ni yeniden üreterek New York uçuşunda tanıttı. Bu uçuşa katılan Hürriyet havacılık yazarı Uğur Cebeci, tadım için heyecanla beklediklerini aktardığı yazısında "Kabini saran güzel koku aynı zamanda 12 bin yıl öncesinin doğal şartlarını ve sağlıklı koşullarını da günümüze taşıdı. Tadanlar ekmeği tek başına yemeyi tercih ettiler. Öyle peynirle ya da zeytinyağına banmaktan kaçındılar. Tek başına çok doyurucu olduğu da ortaya çıktı" dedi.

Fotoğraf: AA

THY'nin TK 3 sefer sayılı uçuşu ile İstanbul’dan New York için havalandıklarında nihayet heyecanla beklenen ekmeğin servis edildiğini söyleyen Cebeci deneyimini şöyle anlattı:

"Küçük bez torbalardaki ekmek biraz ısıtılmış. Kabini bir koku sarıyor ki anlatamam. Bir tahıl ambarında ya da dünyanın en iyi ekmek fırınındaki gibi. Koku, lezzeti de sürükleyerek getiriyor.

İnsan bu kokuyu içine çektiğinde hem doyuyor hem yeniden acıkıyor.

Küçük bez torbaları boğan ipleri gevşetiyorum. İçinden kahverengi küçük bir ekmek çıkıyor. Biraz Alman ekmeği havalarında. Az kabarmış. Elimle kırıyorum. İçinde gözenekli bir yapı var. Doğru bir karışım, doğru pişirilmiş belli. Ekmeği kırınca kokusu daha da çoğalıyor. Elbette önce kokluyorum birkaç kez. Harika. Isırıyorum. Küçük bir parçanın damağımda keyfini çıkarıyorum. Tek başına küçücük bir lezzet topu oluşuyor. Yutmaya kıyamıyorum. Neyse ki devamı var. Ama içine biraz tereyağı koymak ya da peynir katmak hiç aklıma gelmiyor. İhtiyaç hissetmiyorum."

Yazının tamamını okumak için tıklayın.


Türk Hava Yolları, Şanlıurfa Göbeklitepe'de üretilen buğdaydan yapılan, "dünyanın ilk ekmeği" olarak nitelenen ekmeği ABD'nin New York kentine icra edilen uçuşta yolculara tanıttı.

THY Basın Müşavirliğinden yapılan açıklamada, dünyanın en çok ülkesine uçan hava yolu olan THY'nin, Taş Tepeler bölgesinde yapılan kazı çalışmaları ışığında ortaya çıkan, "medeniyetin ilk buğday tanesinden" yapılan 12 bin yıllık ekmeğini 22 Eylül'de İstanbul'dan New York'a giden "TK-3" seferinde tanıttığı belirtildi.

Anadolu'nun en eski tahıl türlerinden yapılan ve söz konusu uçuşun menüsüne dahil edilen "tarihteki ilk ekmeğin", THY'nin misafirleriyle Türk kültürünü paylaşma ve geleneklerini modern yeniliklerle birleştirme çabasını yansıttığı kaydedilen açıklamada, İstanbul merkezli "Türk DO&CO" catering şirketi tarafından hazırlanan ekmek için ödüllü Türk gurme şef Ömür Akkor ve akademisyen Çetin Şenkul'dan danışmanlık alındığı aktarıldı.

 

Kızılcık Şerbeti’nin iftiracı “deli kadınları” iş başında; Sönmez ve Pembe’ye sevgili adayı yok mu?