Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme (UDH) Bakanı Ahmet Arslan, "internetsiz ev kalmasın" seferberliğini başlattıklarını açıkladı
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme (UDH) Bakanı Ahmet Arslan, Kars'ta gerçekleştirdiği Akıllı Şehir tanıtımında internet hizmetinin her gelir grubu tarafından erişilebilir olmasını sağlamak amacıyla Teknolojiyi doğudan batıya doğru yaygınlaştırma vizyonuyla bir çalışma başlatılacağını duyurdu.
Bakan Arslan, Türkiye'de tek bir vatandaşın bile internet erişiminden mahrum kalmaması için Türk Telekom'dan seferberliğin temelini oluşturacak önemli bir çalışma rica ettiklerini belirtti. Arslan, Türk Telekom'un yaptıkları çağrıya destek verdiğini ve kar amacı gütmeyen özel bir tarifeyi çalışmaya başladığını da açıkladı. "İnternetsiz ev kalmasın" seferberliğinin ilk ve en önemli adımı, Türkiye genelinde sabit telefon abonesi olan ancak hiç internet kullanmamış 1,8 milyon haneyi internetle buluşturmak olacak.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme (UDH) Bakanı Ahmet Arslan, Kars'ı Akıllı Şehir kimliğine kavuşturacak ilk adımın atıldığı törende Karslılarla buluştu. Akıllı Şehir kapsamında hayata geçirilecek uygulamaları tanıtan Arslan, internet kullanmayan hane kalmaması ve her gelir grubundan vatandaşın bu hizmete erişimi sağlayabilmesi için "internetsiz ev kalmasın" seferberliği başlatıldığının müjdesini de Kars'ta verdi.
Teknolojiyi doğudan batıya doğru yaygınlaştırma vizyonuyla, "İnternetsiz ev kalmasın" seferberliğini başlattıklarını kaydeden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, internet hizmetinin günümüzde artık elektrik ve su kadar önemli bir günlük ihtiyaç haline geldiğini, seferberliğin de bu ihtiyacı karşılaması için başlatıldığını söyledi.
Yaptığı değerlendirmede Türkiye'nin dijital dönüşümü için internet kullanımının yaygınlaştırılmasının önemine dikkat çeken Bakan Arslan, "Bugünün Türkiye'sinde tek bir vatandaşımızın bile internete erişmekten mahrum kalmaması için çalışıyoruz. Çünkü internet herkes için. Gencimiz, yaşlımız, evinde ödevini yapan çocuğumuz, işini büyütmeye çalışan vatandaşımız için. Bu seferberliğin ilk ve en önemli adımı ise, internet fiyatlarının her gelir grubu tarafından ulaşılabilir olmasını sağlamak" dedi.
İnternet her gelir grubu tarafından ulaşılabilir olacak
Arslan, Bakanlık olarak başlattıkları seferberlik çağrısına Türk Telekom'un hızlı bir şekilde yanıt verdiğini ifade ederek, "Baktığımızda Türkiye genelinde sabit telefon abonesi olan ancak bir kere bile internet kullanmamış 1,8 milyon hane var. Bu seferberliğin ilk hedefi bu vatandaşlarımızı internet ile buluşturmak ve internet hizmetinin her gelir grubu tarafından erişilebilir olmasını sağlamak" dedi. Arslan, Türk Telekom'un internetin tüm gelir grupları tarafından ulaşılabilir bir hizmet olması için çalışmalara başladığını da belirterek, "Türk Telekom'daki arkadaşlarımızdan bu seferberlik kapsamında, ilk kez internet ile tanışacak vatandaşlarımız için özel bir tarife çalışmalarını rica ettim. Türk Telekom da sağ olsun çağrımızı hemen benimsedi ve kâr amacı gütmeyen bir tarifeyi çalışmaya başladı" dedi.
Akıllı Şehir çözümleriyle vatandaşlara sunulan çözümlerden de bahseden Bakan Arslan, şehir hakkında bilgilere kolayca ulaşmak, kamu hizmetlerinin daha verimli hale getirilmesi, güvenliğin artırılması, yakıt ve enerjiden tasarruf sağlanması gibi imkanların sunulacağı bilgisini paylaştı. Arslan, "Güzel şehrimiz Kars da bu dönüşümde öncü olan şehirlerimizden biri oldu. Mobil Uygulama sayesinde Kars hakkında ihtiyaç duyulan bilgilere akıllı telefonlar üzerinden anında ulaşmak mümkün olacak ve ilimizin tanıtımına katkı sağlanacak. Özellikle engelli vatandaşların Akıllı Şehir uygulamaları ile hayatını kolaylaştırmaya öncelik verdik" dedi.
Bugüne kadar Antalya ve Karaman'ı akıllı şehir ile tanıştıran Türk Telekom, Bakanlığın önderliğinde Kars'ı da akıllı şehir haline getirdi. Bundan sonra Kars'ta yaşayan herkes ücretsiz Wi-Fi, akıllı kavşak, akıllı aydınlatma, akıllı geçiş sistemi, şehir erişim noktaları ve güvenlik kamerası hizmetleri ile tanışacak. Böylelikle Kars'ın üretkenliği artarak ekonomik fırsatlar zenginleşirken, Kars halkının daha düzenli ve konforlu bir hayat sürmesine de yardımcı olacak.
Kars'a kazandırılan bir diğer proje de şehre özel "Kars Mobil" uygulaması oldu. Uygulama kapsamında Kars'ı tanımak isteyenlere, şehrin tarihi ve kültürel bilgileri mobil uygulama ile sunulacak.
Türk Telekom CEO'su Paul Doany ise, Kars'ı akıllı şehir yapmakla kalmayıp burayı aynı zamanda Fiberkent haline getirdiklerini belirterek sözlerine şu şekilde devam etti: "Hükümetimizin çizdiği vizyon ve Bakanlığımızın liderliğinde, doğunun yükselen merkezi olan Kars ilimizi, şehirlerde üretkenlik, ekonomik fırsatlar ve gelirin artmasını sağlayan akıllı şehir uygulamalarıyla donattık. Akıllı şehirler arasında yer alan Kars'ın tam anlamıyla bir fiber kente de dönüşmesi hedefiyle iletişim altyapısını da fiberle güçlendiriyoruz. Bu sayede Kars halkına saniyede 100 megabite kadar internet hızı sunabileceğiz ve Karslıların da bilgi ve iletişim teknolojisinin nimetlerinden en üst düzeyde faydalanmasını sağlayacağız" dedi.
Türk Telekom tarafından BONİ iş birliğiyle 2014 yılında görme engelli bireyler için özel olarak geliştirilen ve mevcutta Türkiye'de 14 şehirde kullanılmakta olan Sesli Adımlar uygulaması, Akıllı Şehirler lansmanı kapsamında Kars Valilik Binası'nda da uygulamaya alındı. Sesli navigasyon özelliği sayesinde görme engellilerin kapalı mekânlarda yardıma ihtiyaç duymadan dolaşıp ihtiyaçlarını giderebilmelerini sağlayan uygulama, operatör bağımsız ücretsiz olarak indirilerek tüm görme engelli bireyler tarafından kullanılabiliyor. Görme engelli bireylerin hayatlarını teknoloji sayesinde kolaylaştırmasıyla küresel çapta takdir toplayan uygulama son olarak Dünya Mobil Kongresi 2017 (MWC) kapsamında gerçekleştirilen GLOMO Ödülleri'nde "Erişilebilirlik ve Kapsayıcılık için En İyi Mobil Kullanım" kategorisinde 170'ten fazla proje arasından sıyrılarak birincilik ödülünü elde etmişti