Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesi kapsamında yeniden görülmeye başlanan davaya bugün Çağlayan Adliyesi’deki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde (ACM) devam ediliyor. Cinayette ihmali bulunduğu iddia edilen kamu görevlilerinin yargılandığı dördü tutuklu 85 sanıklı davanın 26. duruşma haftasında 93. duruşması görüldü. Davada, 9 sanığın dosyasının ayrılmasına karar verildi. Duruşma 4-5-6 Eylül’e ertelendi.
4’ü tutuklu 86 sanıklı davanın duruşmasında, Cumhuriyet savcısı, mütalaasında tutuklu sanıkların üzerine atılı suçun vasfı, dosyanın kapsamı ve dosyadaki raporlar dikkate alınarak, tutukluluk hallerinin devamını talep etti. Davada, 9 sanığın dosyasının ayrılmasına karar verildi.
"Toplanacak delil kalmadı"
ArtI Gerçek'ten Nalin Öztekin'in aktardığına göre, Cumhuriyet savcısı, Ogün Samast, Erhan Tuncel ve Yasin Hayal'in de aralarında bulunduğu 9 sanığın birtakım suçlar yönünden zaman aşımının olması ihtimali bulunduğunu ve dava kapsamında toplanacak delil kalmadığını söyledi. Belirtilen sanıkların dosyalarının ayrılmasını talep eden savcı, dosyanın mütalaa için kendisine gönderilmesini istedi.
14. Ağır Ceza Mahkeme Heyeti, Hrant Dink cinayeti davasının 93.Duruşmasını bitirdi.
Hamza Celepoğlu ifade verdi: "Adam öldürme ve terör örgütü üyeliğinden yargılanıyorum. 3 ayrı mükerrer davam var. Örgüt üyeliğiyle ilgili hakkımda somut delil yok, algı üretimi var. Akşam gazetesinde aleyhimde haber yapan gazetecinin tanık olarak dinlenmesini talep ediyorum. Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Ali Baştürk’ün dinlenilmesini talep ediyorum.
Tutuklu sanık gazeteci Ercan Gün, ifade verdi: "Örgüt üyesi olmadığım belirtildiği halde etkin pişmanlıktan yararlanmak istememem örgüt tavrı olarak değerlendirilmiş. O zaman itirafçı değil iftiracı olmam isteniyor demektir. Bylock kullandığım iddia ediliyor. Ama telefona ilişkin teknik kayıtlar birbirini tutmuyor. Bunun da suçu iddianamede bana yüklenmiş. Dosyada olmayan bazı tesbitler iddianamede yer almıyor. Bu çelişkiyi görmek için teknoloji bilmeye gerek yok. İddia makamı adli emanetteki telefonlarımı ne zaman inceleyecek ve ben daha ne kadar bekleyeceğim? İsim benzerliği nedeniyle örgüt tepe yönetimiyle konuşmalarım iddia ediliyor. Benim konuştuğum kişi avukat, örgüt üyeliğinden ceza alan ise işadamı. Mesleğim gereği görüştüğüm savcı hâkimler sonradan "FETÖ sanığı" diye suç oluşturulamaz. Bir dönem (97-2007) Zaman gazetesinde çalışmam aleyhimde sunuluyor. Oysa öncesinde başka yerlerde örneğin Yeni Şafak'ta da çalıştım. Ama orada sigortam yoktu. Benim Zaman’da çalıştığım dönemde kimse orayı terör örgütüyle ilişkilendirmiyordu. 12 yıl önce çalıştığım şirketten dolayı suçlanmam mantık dışıdır. 20 bin kişi orada çalışmıştır. Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu da bunların içindedir. İddia edilen MİT kumpası soruşturmasından aklandım. Olay örgüt üyeliğine döndü. 3 yıldır tutukluyum. Halen gazeteciliğim devam ediyor. Karartacağım delil kalmadı. Yeni yargı reformu konuşulurken bu çileye ne gerek var. Talebim aileme dönmektir."
Hrant'ın Arkadaşları'ndan Bülent Aydın, duruşmayı takip ederek Twitter hesabı üzerinden gelişmeleri aktarıyor. Aydın, tutuksuz sanıklar Ali Öz, Metin Yıldız ve Gazi Günay'ın duruşmada olduğunu belirtti. Bugün dinlenmesi beklenen tanık dönemin İstanbul Vali Yardımcısı tanık Ergün Güngör, dinlenmeyecek.
TIKLAYIN: Hrant Dink cinayeti davasında 91'inci duruşma: MİT'ten yanıt gelmedi
Dosyanın ayrılmasına karar verilen suçlar
Erhan Tuncel: Silahlı terör örgütü yöneticiliği, patlayıcı madde atma, mala zarar verme, yaralama ve Hrant Dink'e yönelik tasarlayarak öldürmeye azmettirme
Yasin Hayal: Silahlı terör örgütü yöneticiği
Ogün Samast: Silahlı terör örgütüne üye olma
Zeynel Abidin Yavuz: Terör örgütüne üye olma ve Dink'e yönelik tasarlayarak öldürmeye yardım etme
Ersin Yolcu: Terör örgütüne üye olma
Ahmet İskender: Terör örgütüne üye olma
Tuncay Uzundal: Terör örgütüne üye olma ve Dink'e yönelik tasarlayarak öldürmeye yardım etme
Salih Hacısalihoğlu: Ruhsatsız mermi bulundurma
Osman Hayal: Terör örgütüne üye olma ve Dink'e yönelik tasarlayarak öldürmeye yardım