T24 Ekonomi
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AKP milletvekillerinin sorularını yanıtlarken kayıt dışılıkla mücadele konusunda çarpıcı örnekler verdi. Bakan Şimşek vergi kaçağının en fazla olduğu yerlerin fırınlar olduğunu aktarırken, 65 milyon liraya lükse araç alan binlerce vatandaş bulunduğunu ve bunların kazançlarını belgeleyemediğini söyledi. Öte yandan Şimşek kendisinin de tasarruf yaptığını söyledi.
Hazine ve Maliyet Bakanı Mehmet Şimşek kayıt dışıyla mücadele ve vergi konularında AKP milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
En düşük KDV’nin ekmekte olduğunu anımsatan Şimşek, ‘’Siz hiç fırıncının size hiç verdiğini gördünüz mü? Yüzde 1’e tenezzül ediliyor. En çok vergi kaçağının olduğu, hiç verginin gelmediği yerler fırıncılar’’ dedi.
"Ben de tasarruf yapıyorum"
"İnsanlara tasarruf yapın derken ben yapmasam olmazdı. Ben de tasarruf yapıyorum" diyen Bakan Şimşek, "Toplam 814 milyar TL tasarruf ettik. Mesela, bizim Hazine Bakanlığı'nın eski binası depreme dayanıksızdı. Yıkım kararı geldi. Arkadaşlar 'Efendim burada bin 950 kişi var, yer yok, yeni yer kiralayalım' dedi. Ben 'Kesinlikle olmaz, sıkışacaksınız, öyle çalışacaksınız' dedim. İki genel müdürlük kapattık, bu kişileri de oraya yerleştirdik. Bütün diğer bakanlıklara örnek olmak için biz yer tutmadık" ifadelerini kullandı.
Türkiye gazetesinin haberine göre; Mehmet Şimşek vergi kaçağı konusunu anlatırken çarpıcı bir tabloyu da ortaya koydu.
Şimşek, ‘’Bir vatandaşımız büyükşehirlerden birinde 32 tane daire almış, bizde vergi kaydı yok. Hayatında hiç beyanname vermemiş. Yıl içinde 65 milyon liraya lüks araç alan binlerce vatandaşımız var. Çağırıyoruz, ‘izah et’ diyoruz ama izahları yok. ‘Bu parayı kazandığınızı kanıtla’ diyoruz kanıtlayamıyor’’ ifadelerini kullandı.
Bakan Şimşek bir arkadaşının berberde başından geçen bir olayı da milletvekilleriyle paylaştı.
Arkadaşının başına gelen anısını anlattı
"Arkadaşım İstanbul’da lüks semtte berbere gidiyor, 2.500 lira fiyat çıkıyor." diyen Şimşek şunları söyledi:
"Kartla ödeme almıyorlar. Arkadaşım ‘Üzerimde nakit yok’ deyince esnaf ‘Bankamatik yakında’ diye cevap veriyor.
Fahiş fiyat uygulanıp oyuna geldiğini düşünen arkadaşıma kuaför bu kez bir IBAN’a göndermesini söylüyor. Banka müdürü ‘Şirkete ya da size aitse olur gönderirim’ diyor. Fakat kuaför, IBAN’ın kardeşine ait olduğunu söylüyor. Arkadaşım bu kez ‘IBAN sahibi terörist de olabilir, kaçak da. Karttan alın, yoksa çıkıyorum’ diyor ama esnaf üzerine 500 lira komisyon koyarak POS’tan çekiyor.
Biz o dükkâna denetime gittik. Bir hafta kimse gelmedi. Çünkü müşterilerini arayıp gelmeyin demiş. Bu, zihniyet meselesi. Hepsi nakit ya da yüzde 20-25 komisyon istiyor. Maliyede 5 bin 500 denetim elemanım var. Ülkede kaç doktor, dişçi, kuaför, avukat var?"
'Salıncak eyalet' nedir, en çok oy alan aday neden kazanamıyor; işte ABD seçimleriyle ilgili bilmeniz gereken her şey |