Gündem

Haydarpaşa ve Sirkeci Garlarının kiralama protokolüne dair tartışmalar büyüyor

"Haydarpaşa ve Sirkeci'ye olan ilginin tek nedeni ranttır"

17 Ekim 2024 08:04

T24 Haber Merkezi

Haydarpaşa ve Sirkeci garları, TCDD İşletmesi'nden Kültür ve Turizm Bakanlığı'na 29 yıllığına devredildi; protokol, gar alanlarının ve yeni yapılacak tesislerin farklı tüzel kişiliklere alt kira yoluyla kiralanmasına imkan tanıyor.

İstanbul'un simge yapılarından Haydarpaşa ve Sirkeci garları, TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü'nden Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredildi. İki gar için yapılan 29 yıllık kiralama protokolü, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yapacağı yatırımların kiradan mahsup edilmesine olanak tanıyor. Buna göre, mevcut yapılar ve yeni inşa edilecek tesisler, alt kira sözleşmeleri aracılığıyla farklı tüzel kişiliklere kiralanabilir.

TIKLAYIN - Turizm Bakanlığı’na kiralanan Haydarpaşa ve Sirkeci garlarında yapılacak inşaat neleri kapsıyor?

Kira bedeli olarak Haydarpaşa için 71.1 milyar TL ve Sirkeci için 9.5 milyar TL belirlendi. Bu toplamda, yıllık kira 2.7 milyar TL olarak hesaplanıyor. Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın aktardığına göre, Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) ve Mimarlar Odası, bu protokolün garların demiryolu işlevinden çıkartılmasına yol açacağı iddiasıyla kiralama işleminin iptali için dava açtı.

Günün öne çıkan haberleri

TIKLAYIN | Hazine ve Maliye Bakanlığı "vergi yüzsüzü" firmaları açıkladı

TIKLAYIN | Büyük deprem skandalı: 12 yıl önceki rapor binlerce kişinin nasıl öldüğünü ortaya koydu

TIKLAYIN | İngiliz müzik grubu One Direction üyesi Liam Payne, balkondan düşerek hayatını kaybetti

TIKLAYIN | Resmî Gazete’de yayımlandı: Elden kira ödeme dönemi sona erdi

TIKLAYIN | Cinsel ilişki videosu iddiasıyla TFF'den ihraç edilen hakem Elif Karaarslan abonelerine özel içerik üretecek!

TIKLAYIN | Ertuğrul Özkök: Cumhurbaşkanın 56 yaşındaki karısı bu kıyafetle podyuma çıktı ve ne oldu?

TIKLAYIN | Beni başkan yaptıracaksınız, beni başkan yaptıracaksınız, beni başkan yaptıracaksınız!

BTS Genel Sekreteri Murat Oral, "Haydarpaşa ve Sirkeci'nin kiralanması, bu alanları sermayeye devretmenin bir yöntemidir. Protokolün iptali için her alanda mücadele edeceğiz. Demiryolcularını Halkalı ve Gebze'ye kovalamaya çalışıyorlar. Haydarpaşa ve Sirkeci'ye olan ilginin tek nedeni ranttır," dedi. Oral ve diğer sendikalar, garların sermaye gruplarına peşkeş çekilmesini önlemek için bir araya gelerek ortak mücadele yürüteceklerini belirtti.


'Salıncak eyalet' nedir, en çok oy alan aday neden kazanamıyor; işte ABD seçimleriyle ilgili bilmeniz gereken her şey