Çevre

Hatay'da TOKİ'ye yol yapmak için zeytin ağaçlarının kesimi devam ediyor: 83 gündür bu hukuksuzluğu anlatmaya çalışıyorum!

"83 gün önce gittiğimde arazime gasp vari yöntemle girildiğini gördüm"

23 Ekim 2024 12:55

T24 Çevre

Hatay’ın Defne ilçesinde TOKİ konutlarına yol yapmak için resmî kamulaştırma olmadan zeytinliklerin kesimine devam ediliyor. Bölge halkı, tebligat ve resmî kamulaştırma olmadan ağaçların kesilmesine tepki gösterdi. Aylardır zeytinleri için direnen Çiğdem Arslan, "83 gündür bu hukuksuzluğu anlatmaya çalışıyorum. 48 gün çadır kurarak direndim. Çadır kurduğum alandan 150 kişi çevik kuvvet, jandarma ve polis eşliğinde çıkarıldım. Beni çıkardıkları gün o ağaçları da katlettiler" dedi.

Hatay’ın Defne ilçesi Toygarlı Mahallesi’nde Toplu Konut’a (TOKİ) yol için birçok tapulu zeytinliğin tebligat ve resmî kamulaştırma olmadan el koyma yöntemiyle kesimine bölge halkının tepkisine ve eylemlerine rağmen devam ediliyor.

“48 gün çadır direnişiyle hukuksuzluğu anlatmaya çalıştım”

Aylardır zeytinleri için direnen ve zeytinliğe çadır kurarak 32 gün boyunca nöbet tutan Çiğdem Arslan, “83 gün önce gittiğimde arazime gasp vari yöntemle girildiğini gördüm. TOKİ’lere yol için ağaçları kestiklerini söylediler. Bir tebligat gelmediği gibi bizler muhatap da alınmadık. 83 gündür bu hukuksuzluğu anlatmaya çalışıyorum. 48 gün çadır kurarak direndim. Çadır kurduğum alandan 150 kişi çevik kuvvet, jandarma ve polis eşliğinde çıkarıldım. Beni çıkardıkları gün o ağaçları da katlettiler” dedi.

Şu ana kadar kamulaşan hiçbir yere herhangi ödeme yapılmadığını vurgulayan Çiğdem Aslan, derdinin ödeme de olmadığını, ağaçlarını çok sevdiğini söyledi. Yetkili kişiye yol için zeytinlerinin kesilmesine karşı olduğunu belirttiğinde parayla ikna edilmeye çalışıldığını aktaran Aslan, resmî kamulaştırmalar olduğunda hakkını alacağının söylendiğini kaydetti.

“Üç ay geçti kimseye ödeme yapılmadı”

Yol yapımı üzerinden üç ya geçmesine rağmen hala resmî kamulaştırmanın yapılmadığının altını çizen Arslan, “Kimseye tek kuruş ödenmedi, beni de muhatap almıyorlar. Benim şikayetlerime geri dönüş yapılmıyor. Bunu sadece bana yapıyorlar. Burada şu anda olan durumu vatandaşlara da anlatmak istedim. Burada geçici konaklama amaçlı el koyma kararı var, o da Valiliğin el koyma kararı. Burada bir yetki yok aslında” diye konuştu.

Kesilen dallardan zeytinlerini topladılar

Zeytinliklerinin kesildiğini komşusundan haber alan Gül Çelik, zeytin toplamak için bahçesinin yolunu tuttu. Çelik, kendilerine hiçbir tebligat gelmediğini ve herhangi bir resmî kurumdan da aranmadıklarını söyledi. Komşularının haber vermesi üzerine zeytinliğe gelen Çelik, kesilen dallardan zeytinlerini topladı.

Semir Baş ise on gün önce  resmî olarak kamulaştırma olmadan zeytinliklerinde ağaç kesimi yapıldığını belirterek “Bize milletvekillerinin, muhtarın herkesin haberi var diyorlar. Bizim de yapabileceğimiz bir şey yok. Dün biz kesimi durdurduk, şikâyet ettik. Bize polisi getiririz buraya dediler. Üç aya kadar resmî kamulaştırma olacağını, tüm haklarımızın verileceğini söylediler. Verilir mi verilmez mi bilmiyoruz” dedi. (ANKA)



TIKLAYIN - Tarım Bakanlığı açıkladı: Hileli gıda sattığı tespit edilen yeni firmalar

TIKLAYIN - Bakanlık yeni liste paylaştı: İşte "dana eti" diyerek "eşek eti" yediren firmalar