Vatan gazetesinde dini konularda okur sorularını yanıtlayan eski Diyanet İşleri Başkanı Süleyman Ateş yorumlarıyla dikkat çekmeye devam ediyor. Ateş, bugünkü yazısında İslami dininde, borç şahitli vakalarında bir erkeğin şahitliğinin iki kadına eş tutulmasını kadınların heyacanlı ve şaşkın yapısına bağlıyor.
Süleyman Ateş'in bugünkü yazısı
Okur sorusu- Bakara Suresi’nde “eğer iki erkek bulunamazsa rıza göstereceğiniz şahitlerden bir erkekle iki kadın (biri yanılırsa diğerinin ona hatırlatması için) olsun” ayetinde tam olarak ne denmek isteniyor? Neden “kadın unutursa” deniyor. Erkek unutursa kavramı neden yok?
Cevap- Bir erkeğe iki kadının denk tutulması her konuda değil, sadece borç şahitliğindedir. Sebep de o zaman ekonomik işlerin kadınların meşgale alanı dışında olmasıdır. Ayrıca kadınlar erkeklere göre daha heyecanlı ve duygusal olmaları dolayısıyla şaşırmaları ihtimalinin daha çok olmasıdır. Bu bakımdan ayette sizin yazdığınız gibi “bir kadın unutursa” ifadesi yok, “şaşırırsa” ifadesi vardır.
Yani ayette, kadının, doğası gereği hislerine, heyecana kapılıp şaşırma ihtimalinden söz edilmektedir. Bu, o zaman için borcun garantisi açısından konulmuş bir hükümdür. Farz değildir. Çünkü bir kimse dilerse verdiği ödünç para için hiç tanık tutmaz. Ama sonucuna katlanır. Ödünç alan inkâr ederse hakkı kaybolur. Buna razı ise mesele yok. Nitekim ayetin devamında şahitsiz de borç verilebileceği belirtilmektedir. Ben birine güvenir de tanıksız ödünç para verirsem günah işlemiş olmam. Tersine güvencimden ötürü takvaya daha uygun davranmış olurum.