Politika

Hakan Fidan'nın bilgilendirme yaptığı Dışişleri Komisyonu'nda "kapalı oturum" tartışması

Dışişleri Komisyon görüşmelerinde komisyon üyesi olmayan üç vekil dışarı çıkarılmak istendi. DEM Parti'li Ömer Faruk Gergerlioğlu “Bizim olmadığımız yerde sayın Bakan sizinle hangi devlet sırrını paylaşacak” ifadeleriyle tepki gösterdi

25 Temmuz 2024 15:18

Komisyon Başkanı ve AKP Ankara Milletvekili Fuat Oktay'ın konuşmasıyla başlayan TBMM Dışişleri Komisyonu’nda Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, komisyon üyesi milletvekillerini kapalı oturumda bilgilendirdi. "Kapalı oturum" kararı üzerine komisyon üyesi olmayan DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, DEVA Partisi Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen ve DEVA Partisi Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın, toplantıdan ayrılması istendi. Gergerlioğlu, milletvekillerinin komisyonu takip edememesinin Anayasa’ya aykırı olduğunu belirterek tepki gösterdi. Komisyon Başkanı Oktay ise bu durumun TBMM İçtüzüğü’ne uygun olduğunu ifade etti. Gergerlioğlu, "Bizim olmadığımız yerde sayın Bakan sizinle hangi devlet sırrını paylaşacak" dedi.   

Komisyon’dan yapılan yazılı açıklamada Bakan Fidan’ın, Türkiye’nin dış politika ilkeleri ve öncelikleri, uluslararası yapı ve örgütlerle ilişkiler ve terörle mücadele alanındaki çalışmalar çerçevesinde komisyona kapsamlı bilgi sunduğu belirtildi.  Açıklamada, Fuat Oktay başkanlığında bugün 28. Yasama Dönemi 11'inci toplantısının yapıldığı ifade edildi.

DEM Partili Gergerlioğlu: Bizim olmadığımız yerde sayın Bakan sizinle hangi devlet sırrını paylaşacak

Toplantının kapalı oturumda yapılması için verilen önerge oy birliğiyle kabul edildi. Bu karar üzerine, komisyon üyesi olmayan DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, DEVA Partisi Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen ve DEVA Partisi Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın, toplantıdan ayrılması istendi. Gergerlioğlu, milletvekillerinin komisyonu takip edememesinin Anayasa’ya aykırı olduğunu belirterek tepki gösterdi. Komisyon Başkanı Oktay ise bu durumun TBMM İçtüzüğü’ne uygun olduğunu ifade etti. Gergerlioğlu, "Bizim olmadığımız yerde sayın Bakan sizinle hangi devlet sırrını paylaşacak" dedi. 

ANKA'da yer alan habere göre komisyondan çıkarılan vekillerden Ekmen, kapının önünde yaptığı açıklamada, “Acaba bir sınır ötesi harekatla ilgili bir bilgilendirme mi vardı? Türkiye’nin bir savaşa müdahil olmasıyla ilgili bir karar mı alınacak? Geleneksel bir bilgilendirme kararı var burada” dedi.  

Gergerlioğlu ise, Meclis tarihinde ilk defa böyle bir skandala imza atıldığını ve Genel Kurul’daki gizli oturumlara tüm milletvekillerinin katıldığını belirtti. Gergerlioğlu, “Burada bir içtüzük maddesi ileri sürülerek Komisyon Başkanı, komisyondan çıkmamızı istedi. Ancak kendi inisiyatifiyle biz bu komisyonda kalabilirdik. Bürokratları tuttu, milletvekillerinin dışarı çıkmasını istedi. Bu Meclis’in duvarında ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ yazıyor. Yazıklar olsun. Yazıklar olsun” diye tepki gösterdi. Yarım saat bekletildiklerini ve kapalı oturum yapılacağına dair kendilerine bilgi verilmediğini kaydeden Gergerlioğlu, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’a “Bu skandala nasıl izin veriyorsunuz” diye seslendi.

Komisyonda kapalı oturuma geçildikten sonra CHP’lilerin görüşmelerin açık yapılması yönünde önerge verdiği, ancak kabul edilmediği belirtildi.

DEVA Partililerden komisyona alınmamalarına tepki 

 DEVA Parti'li milletvekilleri, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın sunum yaptığı TBMM Dışişleri Komisyonu toplantısına alınmamalarını eleştirdi. DEVA Partisi Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın, Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen ve Kahramanmaraş Milletvekili İrfan Karatutlu, Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

Balıkesir Milletvekili Dalgın, bu sabah Dışişleri Bakanı Fidan'ın Dışişleri Komisyonunda yapacağı bilgilendirmeyi dinlemek üzere komisyon salonuna gittiklerini ama komisyon üyesi olmayan vekiller ile basın mensuplarının salondan çıkarılması yönünde bir kararın oylandığını anlattı.

Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay'ın İçtüzük'ün nadiren kullanılan bir maddesini gerekçe göstererek kendilerini dışarı davet ettiğini söyleyen Dalgın, şunları kaydetti:

"Biz de milletin vekili olduğumuzu, vatandaşın temsili itibariyle orada oturmaya devam edeceğimizi kendisine açıkça ifade ettik. 2-3 gündür TBMM'de olanlara bir bakın; kavga, itiş kakış, küfür kıyamet.. Dışarıdan bakan vatandaşların bu parlamentoya saygısı falan kalmaz. Burada millet adına ciddi bir müzakere yapılması, doğru kararlara varılması, eksiklerin tamamlanması, yanlışların düzeltilmesi mümkün olmaz. Çok despotik bir yapıyla, itiş kakışla Meclis çalıştırılmaya çalışılıyor. Bunun sonu iyiye gitmez. Ne yaparlarsa yapsınlar biz buna boyun eğmeyeceğiz. Milletin hakkını, hukukunu, iradesini, temsil mesuliyetini sonuna kadar devam ettireceğiz."

"Bugün yapılan hoyratlığın, bir geleneğe dönüşmemesi için itirazımızı kayda geçireceğiz"

Mersin Milletvekili Ekmen de bugün yaşanan olayın parlamento geleneğinde istisnai bir durum olduğunu vurgulayarak, "Bugün yapılan hoyratlığın, bize karşı uygulanan nobranlığın ve bize karşı yapılan muamelenin TBMM tarihinde bir geleneğe, bir teamüle dönüşmemesi için itirazımızı daha yüksek sesle kayda geçirmek için buradayız." dedi.

Ekmen, komisyon toplantılarında üyesi olmayan vekillerin çıkarılması uygulamasının şimdiye kadar sadece 2004 ve 2022'de yaşandığını dile getirerek, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un Meclis üyelerinin onurunu koruması gerektiğini belirtti.

Kahramanmaraş Milletvekili Karatutlu da karara tepki göstererek, DEVA Partisi milletvekilleri olarak milletin verdiği yetkiyi kullanmaya devam edeceklerini söyledi.

TBMM Dışişleri Komisyonu’ndan yapılan yazılı açıklamada, Fuat Oktay başkanlığında bugün 28. Yasama Dönemi 11'inci toplantısının yapıldığı ifade edildi. Komisyona Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın katıldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Sayın Bakan Türkiye’nin dış politika gündemindeki öne çıkan konular, Türkiye’nin çevresindeki krizler ve küresel gelişmelere ilişkin olarak Komisyon’a bir sunuş yapmıştır. Sayın Bakan, TBMM İçtüzüğünün 32’inci maddesi uyarınca verilen önerge çerçevesinde kapalı oturumla gerçekleştirilen komisyon toplantısındaki sunuşunda, Türkiye’nin dış politika ilkeleri ve öncelikleri, parlamenter diplomasinin uluslararası ilişkiler bağlamında artan etkisi ve önemi, dünyadaki en büyük 3. diplomatik temsil ağına sahip bulunan Dışişleri Bakanlığı’nın, milli çıkarlarımızın korunması amacıyla yürüttüğü faaliyetlerin daha etkin kılınması için Bakanlık bünyesinde gerçekleştirilen düzenleme ve yeniden yapılanma çalışmaları, yakın çevresindeki krizler ve bunlar karşısında ülkemizin izlediği politikalar, uluslararası yapı ve örgütlerle ilişkilerimiz, terörle mücadele alanında yürütülen çalışmalar, yurtdışında bulunan vatandaşlarımıza yönelik hizmet ve desteğin geliştirilmesi, dünyadaki gelişmelerin yakından izlenmesi ve bunların Türkiye’ye olası etkilerinin dengelenmesi, çerçevesinde Dışişleri Bakanlığınca yürütülen çalışmalar hakkında Dışişleri Komisyonu’na kapsamlı bilgi sunmuştur, ayrıca komisyon üyelerinin yöneltmiş olduğu sorular cevaplamıştır.