Politika

HaberTürk yazarı Sarıkaya: Meclis’e seçimin ilk cemresi düştü; nisan sonunda da sandık görünür

11 Ocak 2023 09:16

HaberTürk yazarı Muharrem Sarıkaya, Meclis'te bekleyen bin 700 dosyanın arasından İYİ Partili Lütfü Türkkan ile CHP’li Ali Mahir Başarır hakkındakilerin seçilip, bugün Anayasa- Adalet Karma Komisyonu'na getirilmesi gerekçesiyle İYİ Parti'nin, AKP'ye anayasa konusunda randevu vermediğini belirtti. Sarıkaya, "Meclis’e seçimin ilk cemresi düştü; her ay diğeri gelir… Nisan sonunda da sandık görünür…" yorumunu yaptı.

Sarıkaya, iktidarın başörtüsü düzenlemesini içeren Anayasa çalışmasının gidişatı hakkında şu değerlendirmeyi yaptı:

"Anayasa sürecinin HDP’nin ardından CHP ve İYİ Parti’nin tutumu sonrası TBMM’den 360’ı bulup geçmesi çok zor.

Hatta bundan sonraki süreçte Meclis’in çalıştırılması güç...

Görünen o ki EYT ile ilgili düzenleme geçtikten sonra diğer kanunların geçmesi imkansız hale gelir, her adımda muhalefet yeterli çoğunluğun bulunmadığı gerekçesiyle karar yeter sayısı isteyip Genel Kurul'u tıkar...

Bu da milletvekili çoğunluğu nedeniyle Meclis'i çalıştırma yükümlülüğü üzerinde olan AK Parti’yi sıkıntıya sıkar ve bekleyen yasaları çıkarmasının önüne geçer.

Nitekim ilk örneği de dün yaşandı; muhalefetin karar yeter istemesi sonrası Genel Kurul, yeteri kadar milletvekili bulunmadığı için kapandı.

Zaten önünde 45 gün kadar süre kaldı; listeler belli olduktan sonra Genel Kurul’a gelip oy verecek milletvekili bulunmaz.

Anayasa girişimi bu süreçte belki de oylamaya girmeden kadük kalır…"


TIKLAYIN CHP, AKP'nin anayasa ziyareti randevusuna, "hayır" yanıtını verdi

TIKLAYIN - HDP, anayasa teklifi için randevu isteyen AKP ile görüşmeme kararı aldı

TIKLAYIN İYİ Parti, Lütfü Türkkan ve Ali Mahir Başarır’ın dokunulmazlık dosyalarının görüşüleceği karma komisyon toplantısına katılmayacak