Politika

HaberTürk yazarı: CHP’de, Kılıçdaroğlu’nun ismi dışında başka bir öneriyle masaya gelinmeyecek 

13 Ocak 2023 11:42

HaberTürk yazarı Bülent Aydemir, Altılı Masa'daki aday alternatiflerini değerlendirirken, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun hapis cezası alması nedeniyle adaylığının riskli görüldüğünü söyledi. 

Kulis bilgilerini aktaran Aydemir, "Yüksek sesle dile getirilmese de İYİ Parti, Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığına sıcak bakmıyor. Bu tutum değişebilir, ancak şu aşamada İYİ Parti’nin, 'kazanabilecek aday' tanımı üzerindeki ısrarı devam ediyor. İYİ Parti’nin, masaya hangi isimleri getireceği de önemli. Bugüne kadar hep Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş isimleri seslendirildi. Bunun dışında bir isim gelebilir mi? Mümkün… Ancak İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in, 'ben aday değilim' diyerek, kendisini bağladığı için nasıl bir yol izleyeceği belirsiz... Bu açmaz aşılırsa, Akşener’in adaylığı dahi konuşulabilir" diye yazdı.

Aydemir, CHP'li iki belediye başkanı hakkında ise şu bilgileri paylaştı:

"Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, ancak 6'lı Masa liderlerden birinin ismi üzerinde uzlaşamaz ve kendi ismi üzerinde mutabakat olursa adaylığa, 'evet' diyecek. Bu konuda bir tartışma bulunmuyor.

İmamoğlu ile ilgili yargılama ve istinaf sürecini yakından takip eden 6’lı Masa partileri, karar netleşmeden adaylığını riskli buluyor. İmamoğlu aday gösterilir, listeler kesinleşmişken Yargıtay’dan hükmün onaması kararı çıkarsa, YSK, bu adaylığı iptal edebilir. Bu durumda, 6’lı Masa’nın seçimde yarışacak bir adayı kalmaz. Yedek aday formülüne ise asil adayın gölgesinde kalacağı ve seçmen nazarında karşılık bulamayacağı gerekçesiyle sıcak bakılmıyor." 

Bu meselede partiler, 'hangi koşulda ne olur' bakış açısıyla alternatifli aday önerileriyle masaya gelecekler. CHP’de, Kılıçdaroğlu’nun ismi dışında başka bir öneriyle masaya gelinmeyeceğini net olarak söyleyebilirim. Tabii ki sürprizler her zaman olabilir…" 

Yazının tamamı için tıklayın.