T24 Dış Haberler
Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği Platformu’nun 3'üncü Toplantısı, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un katılımıyla İstanbul'da başladı.
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile görüştü
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile İstanbul'da düzenlenen 3+3 Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği Platformu'nun 3'üncü Toplantısı kapsamında bir araya geldi. Dışişleri Bakanlığı'nın X sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Bakan Fidan'ın Rus mevkidaşı Lavrov ile 3+3 Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği Platformu 3'üncü Toplantısı kapsamında görüştüğünü bildirildi.
Paylaşımda, görüşmeye ilişkin fotoğraf yer alırken, görüşmenin detayına ilişkin bilgi verilmedi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan
Ermenistan Dışişleri Bakanı Mirzoyan ile görüştü
Dışişleri Bakanı Fidan, Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ile de görüştü. Görüşmede, ikili ilişkiler ve bölgesel konular ele alındı.
Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ve Bakan Fidan
İran Dışişleri Bakanı, ikili ziyaret de gerçekleştiriyor
İran Dışişleri Bakanı Arakçi, yarın da İstanbul'da olacak. Arakçi'nin Bakan Fidan ile görüşmesi bekleniyor. Görüşmede Türkiye-İran ilişkileri, bölgesel konular, ikili ticaret hacminin artırılması ve İsrail saldırıları ele alınacak.
İran Dışişleri Bakanı Arakçi
Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği Platformu’nun 3'üncü ToplantısıDışişleri Bakanı Fidan, açılış konuşmasında, 3+3 platformu olarak tanımladıkları bu mekanizmanın oluşturulması fikrinin 2. Karabağ Savaşı'nda ateşkesi sağlayan 9 Kasım 2020 tarihli üçlü bildirinin imzalanmasını izleyen haftalarda ortaya çıktığını, platformun temel hedefinin Güney Kafkasya'yı yakından ilgilendiren tüm konuların ele alınacağı bir zemine duyulan ihtiyaca cevap vermek olduğunu söyledi. Bakan Fidan, "Platformun adının 3+3 olmasına rağmen salonda maalesef bir katılımcımız eksik. Yakın komşumuz ve dostumuz Gürcistan'ın yerinin baki olduğunu ve arzu ettiği zaman bu platforma dahil olabileceğini teyyiden sizlerin önünde bir kez daha ifade etmek isterim." ifadelerini kullandı. Toplantıda, bölgede savaş ve çatışma yerine istikrarın tesisi ve refahın artırılmasına yönelik atılabilecek adımların değerlendirilmesi, bölgesel bağlantısallığın güçlendirilmesi dahil somut işbirliği projelerinin ele alınması öngörülüyor. Öne çıkan bölgesel ve uluslararası gelişmelere ilişkin fikir alışverişi yapılacak toplantıda Dışişleri Bakanı Fidan'ın, Türkiye'nin Güney Kafkasya'da barış ve istikrarın tesisi için gösterdiği çabalara değinmesi, bölgesel sahiplenmenin, sorunların çözümü için en geçerli yöntem olduğunu vurgulaması bekleniyor. Fidan'ın Azerbaycan ile Ermenistan arasında devam eden barış antlaşması müzakerelerinin Türkiye tarafından desteklendiğini, bu sürecin yanı sıra Türkiye ile Ermenistan arasında da bir normalleşme sürecinin başlatıldığını belirteceği ifade ediliyor. Bunun yanı sıra Bakan Fidan'ın, güven inşa edici önlemler olarak ekonomi alanlarının öneminin altını çizmesi ve özellikle bağlantısallık ve ekonomik entegrasyonu ön plana çıkarması öngörülüyor. Toplantının ardından katılımcı ülkeler tarafından ortak bildiri kabul edilmesi planlanıyor. Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da konuk bakanları kabul etmesi bekleniyor. |