Sağlık

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Kadıoğlu: 1 saat boyunca nargile içmek 50 adet sigaraya bedel

31 Mayıs 2023 15:00

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Ekbiç Kadıoğlu, nargile ve elektronik sigaranın içerdiği kanserojen maddelerin sigaradakilerden oldukça fazla olduğunu belirterek, "İnsanlar nargile ve elektronik sigarayı daha masum zannediyor fakat nargile, sigaradan 50 kat daha fazla hasara neden oluyor" dedi.

Emsey Hospital Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Ekbiç Kadıoğlu, tütün ürünleri tüketiminin insan sağlığını tehdit kimyasal maddelerin vücuda girmesine sebep olacağını belirtti.

Pasif içiciliğin insan sağlığı için kayda değer düzeyde tehditkâr olduğunu belirten Kadıoğlu, "Tütün dumanına maruz kalmanın en belirgin zararlarından biri de akciğer hastalıklarının ortaya çıkmasına sebep olmasıdır" dedi.

“Günde 10 sigara içenlerde akciğer kanser riski 20 kata kadar çıkıyor”

Sigara tüketiminin sağlık açısından en büyük tehditlerden biri olduğunu söyleyen Dr. Kadıoğlu, sigaranın oluşturduğu tehditlere değindi:

Günde 10 veya daha az sigara içenlerde akciğer kanser riski 20 kat, 4’ten az sigara içenlerde ise 5 kat artıyor. Sigara içmek birçok akciğer hastalığını beraberinde getiriyor. Sigara, akciğer kanseri, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), bronşit ve amfizem gibi ciddi sağlık sorunlarının başlıca nedenidir. Bu hastalıkların sigara içmeyenlerle kıyaslandığında, sigara içenlerde görüşme sıklığı oldukça fazladır. KOAH, sigara tüketimin en yaygın nedenlerinden biri ve ilerleyici bir hastalık. Nefes darlığı, öksürük ve balgam gibi semptomlarla kendini gösterir ve yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiler. Sigara tüketiminin en ciddi sonuçlarından biri de akciğer kanseri. Sigara dumanında bulunan kimyasal maddeler, DNA'ya zarar vererek kanser hücrelerinin oluşumunu tetikler. Akciğer kanserinde genellikle erken evrelerde semptomlar görülmez ve hastalık ilerlediğinde tedavi seçenekleri sınırlı olabilir. Bu nedenle sigara kullanımının bırakılması akciğer kanseri riskini önemli ölçüde düşürebilir. Sigara, solunum yolu kanserleri dışında mesane, pankreas, yemek borusu, rahim ağzı kanseri ve akut lösemiye de yol açabilir. Meme ve kolon kanseri riskini de artırabilir."

“Çocuklar, hamileler ve kronik hastalar pasif içicilikten daha çok etkilenir”

Pasif içiciliğe dair uyarıda bulunan Kadıoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

Pasif içicilik, sigara dumanına maruz kalan kişilerde solunum yolu enfeksiyonları, astım, KOAH ve akciğer kanseri risklerini artırır. Özellikle de çocuklar, hamileler ve kronik hastalığı olan kişiler sigara dumanından daha çok etkilenir. Çocuklarda lösemi, lenfoma gibi kanserler başta olmak üzere beyin tümörleri ve karaciğer kanserine neden olduğu gösterilmiştir. Hamileyken anne sigara içmese de babanın içtiği sigara bile doğacak olan çocuğun beyin tümörü ve lösemi olma riskini artırabilir. Bu nedenle sigara içmeyen kişiler de sigara dumanına maruz kalmamaya özen göstermeli.”

“1 saat boyunca nargile içmek 50 adet sigara içmekle aynı şey”

Sigara içme yaşının 15 yaş altı gençlerde giderek arttığını, özellikle nargile ve elektronik sigara kullanımının da yaygınlaştığını ifade eden Dr. Kadıoğlu, şunları ifade etti:

Sigarada bulunan kanserojen maddeler nargile ve puroda daha fazla ve nargile sigaradan 50 kat daha fazla hasara neden oluyor. İnsanlar nargile ve elektronik sigarayı daha masum zannediyor ama kesinlikle doğru değil. 1 saat boyunca nargile içmek 50 adet sigara içmekle aynı şey, elektronik sigaralarda da birçok kimyasal madde bulunuyor. 2019 yılında Ekim ayından sonra Amerika’da elektronik sigara kullanımına bağlı akut solunum yetmezliği ile yüzde 70’i erkek, yüzde 80’i 35 yaş gençler olmak üzere çok sayıda hastane başvurusu, yoğun bakım yatışları ve ölümler olmuştur. Elektronik sigaraya bağlı akut akciğer hasarı ismi verilen bu hastalık çok sayıda gencin ölümüne neden olmuştur.”

“Sigarayı bırakmak, diğer bütün tedavilerden daha önemli ve yararlıdır”

Sigarayı bırakmanın hayati önem taşıdığını vurgulayan Kadıoğlu, sözlerini şu ifadelerle tamamladı:

“Sigarayı bırakmak, akciğer sağlığını iyileştirmenin yanı sıra genel sağlık durumunu da olumlu yönde etkiler. Sigarayı bırakma sürecinde sigara bırakma programları, nikotin replasman terapisi, ilaç tedavileri ve psikolojik destek yardımları alınabilir. Bunlar sigarayı bırakma sürecinde oldukça yararlıdır. Sigara, hemen her sağlık sorununda temel risk faktörüdür. Sigara içen bir kişinin sigarayı bırakması, diğer bütün tedavilerden daha önemli ve yararlıdır.” (DHA)