Kültür-Sanat

Gazeteci Tuğba Tekerek’in “Taşra Üniversiteleri: AK Parti’nin Arka Kampüsü” kitabı çıktı; “Kalp masajını teorik olarak öğrendik”

Gazeteci Tuğba Tekerek’in kitabı derslerden öğrenci kulüplerine, yurtlardan kampüs camilerine taşra üniversitelerinin canlı bir panoramasını sunuyor

14 Ocak 2023 11:43

Gazeteci Tuğba Tekerek’in “Taşra Üniversiteleri: AK Parti’nin Arka Kampüsü" kitabı çıktı. Söz konusu kitap, derslerden öğrenci kulüplerine, yurtlardan kampüs camilerine taşra üniversitelerinin canlı bir panoramasını sunuyor.

“Kalp masajını bir maketin üzerinde öğrenmeniz gerekiyor. [Ama] hocalarımız teorik olarak söylüyordu nasıl olması gerektiğini…”

Giresun Üniversitesi’nin Şebinkarahisar ilçesindeki İlk ve Acil Yardım Önlisans Programı’ndan 2019 yılında mezun olan Pelin aldığı eğitimi böyle anlatıyor. Üniversitede okurken laboratuvarları, ambulansları, sedyeleri olmadığı gibi maketleri de yokmuş. Kalp krizi geçirirsek kaldırıldığımız ambulansta hepimizin karşısına çıkabilir Pelin.

Pelin ve yüzbinlerce öğrencinin taşra üniversitelerinde aldıkları eğitime dair somut detaylardan, gazeteci Tuğba Tekerek’in kaleme aldığı "Taşra Üniversiteleri: AK Parti’nin Arka Kampüsü" kitabı sayesinde haberdar oluyoruz. Tekerek’in öğrenciler ve akademisyenlerle yaptığı uzun görüşmelere, saha gözlemlerine ve 8 yıla yayılan bir araştırmaya dayanarak yazdığı kitap bu hafta çıktı.

Taşra Üniversiteleri: AK Parti’nin Arka Kampüsü 2006 yılında “her ile bir üniversite” politikası kapsamında Kilis’te, Ağrı’da, Yalova’da Bingöl’de, Giresun’da açılan beş üniversiteyi merkezine alıyor, zaman zaman odağını genişletiyor, bu üniversiteleri, öğrenci kulüplerinden yurtlarına, akademik kadrolarından camilerine çeşitli yönleriyle inceliyor. Neticede, AK Parti döneminde sayısı 53’ten 129’a çıkarılan devlet üniversitelerinin taşradaki kısmına dair canlı detaylarla bezeli bir panorama sunuyor. Dağ başına açılan fakülteler, “kuduz köpek” muamelesi gören muhalif akademisyenler, sivil polis gözetimindeki Kürt öğrenciler, Gülen yapılanması davasında ortaya saçılanlar, “başörtüsü kutlaması” yapan manevi rehberler bu panoramadan bazı kesitler…

Tekerek, kitabında, “Hâlihazırda on binlerce mezun vermiş bu üniversiteler, açtıkları yüksek lisans ve doktora programlarıyla akademisyen de yetiştiriyorlar” diyerek taşra üniversitelerinin hem toplumda hem akademide gittikçe artan önemine dikkat çekiyor.

ÜniAK: Üniversiteli AK Gençlik

Kitapta ele alınan konulardan birisi de ÜniAK’lar... ÜniAK, üniversitelerde öğrenci topluluğu olarak faaliyet gösteren ama aslında AK Parti Gençlik Kolları’yla içiçe geçmiş yapılar. Rektörle de son derece yakın çalışan ÜniAK’lar bir yandan cazip faaliyetlerle öğrencileri çekmeye çalışıyor bir yandan AK Parti siyasetini kampüse taşıyor.

ÜniAK’lar seçimlerin yapılacağı 2022-2023 eğitim yılına da hızlı başladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu gibi isimler, ÜniAK organizasyonlarıyla öğrencilerle kampüslerde buluşuyor. Düzenlenen konserlerle ise öğrencilerin gönlünün kazanılması hedefleniyor. Öte yandan üniversitelerde muhalif öğrencilerin örgütlenip böyle faaliyetler yapmasına kesinlikle izin verilmiyor.

Gençliğin çokça konuşulduğu şu günlerde, Taşra Üniversiteleri: AK Parti’nin Arka Kampüsü kitabıAK Parti’nin memleketin kılcal damarlarına uzanan gençlik ve eğitim politikasına dair önemli bir çalışma. Gazeteci Tekerek, kitabı bitirirken taşrada oluşturulan modelin sadece orada kalmadığına da dikkat çekiyor:

“Taşradaki ‘siyasi iktidarın uzantısı üniversite’ modelinin büyük şehirlerde iyiden iyiye yerleştiği, ülkenin tamamında yükseköğretimin taşralaştığı bir dönemdeyiz.”