TAKSAV'ın 2023 Erbil Tuşalp Gazetecilik Ödülü'ne layık görülen gazeteci Hale Gönültaş, ödülünü kadın meslektaşlarına adadı. Ödülün Gönültaş'a verilmesinin gerekçesinde, "Kalemiyle mücadele etti, karanlığa ışık tuttu" denilmişti.
Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf (TAKSAV), Erbil Tuşalp Gazetecilik Günleri'nin üçüncüsünü Bursa'da düzenledi.
Bu yıl "Felaket Gazeteciliği" başlığıyla düzenlenen etkinliğin konuşmacıları gazeteciler Hale Gönültaş, Faruk Bildirici, Doğan Tılıç, gazeteci yapımcı Coşkun Aral, CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala oldu.
Programda, Erbil Tuşalp'ı konu alan "Vefa İstasyonu" başlıklı belgesel gösterildi. Bu yılki TAKSAV ödülü gazeteci Hale Gönültaş’a verildi.
Bildirici: Kendi hakkını bile savunamayan bir meslek var
Törende konuşan Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, ülkede çok sayıda felaket yaşanırken felaket haberciliği olmadığını söyledi. Bildirici, “Felaket gazeteciliğini bırakın gazeteciler bile bu ülkede felaket karşısında kendilerini koruyamaz haldeler. Kendi hakkını bile savunamayan bir meslek var. Gazete çalışanlarının çok azı sendikalı şu anda” dedi.
Gazeteciliğin bir takım oyunu olduğunu belirten Bildirici, “Haber merkezi çok önemli. Erbil abinin bana öğrettiği, bir gazetecinin çantası sürekli hazır olur. Çantasında yedek bataryasından iğnesine, ipliğine kadar her şey olur. Gazeteci bir yere gittiğinde merkezden sürekli yönlendirilir. Haberler editoryal kontrolden geçmediği için bir dolu yanlışla piyasaya sürülmüş oluyor” diye konuştu.
Ödül, Gönültaş'ın
Konuşmaların ardından Nilüfer İlçe Belediye Başkanı Turgay Erdem, gazeteci Hale Gönültaş'a ödülünü verdi. Gönültaş, "Gazetecilik sadece haber yazmak değildir, gazetecilik erdemli, ilkeli olmaktır. Erbil Tuşalp gazeteciliğin ötesinde bir aydındı. Her zaman gazetecilerin yolunu açtı. Bu ödülü yerel basında mücadele veren kadın meslektaşlarım adına hem internet hem ulusalda çalışan tüm kadın meslektaşlarım adına almak istiyorum" dedi.
Jüri: Kalemiyle mücadele etti, karanlığa ışık tuttuTAKSAV’ın 2021 yılında başlattığı Erbil Tuşalp Gazetecilik Günleri kapsamında verilen yılın gazetecilik ödülünün gerekçesi şu ifadelerle açıklandı: “IŞİD ve Hizbullah gibi cihatçı örgütlerin, kadın ve çocuk kaçırdığı, onları istismar ettiği, köleleştirdiği biliniyor, duyuluyordu. Ama karanlığın arkasını tam olarak göremiyorduk; kaçırılan, tecavüze uğrayan kadınların yaşadıkları bir sır perdesinin ardındaydı. Hale Gönültaş, o perdeyi araladı; karanlığa ışık tuttu. O kadınların çocukların öykülerini onun kaleminden öğrendik. Öyle bir iki haber yazmakla da kalmadı; kadınları ve çocukları kurtarmayı misyon edindi. Cihatçı örgütlerle kalemiyle mücadele etti. ‘Selefi cihatçıların ‘ribat’ mekanı: Temel eğitime gönderilmeyen çocuklara bodrum katında dini eğitim’ ve ‘Ankara’daki IŞİD’liler’ başlıklı haberiyle Ankara’daki örgütlenmelerini ortaya çıkardı. ‘IŞİD’in esir aldığı Ezidi kadın Ankara Gölbaşı’nda kurtarıldı’, ‘Ankara Kazan’da Ezidi bir kadın daha kurtarıldı’ ve ‘Ezidi Hadiya Hussein’in Hukuk Mücadelesi’ gibi haberleriyle o kadınlara destek verdi. Türkiye’deki IŞİD örgütlenmesini izlemeyi ‘IŞİD’li kadının bıçaklı cihat videosu Millet Bahçesinde çekilmiş’ benzeri haberleriyle sürdürdü; bu yüzden tehditler aldı; soruşturmaya uğradı. ‘Bir çocuğun karartılan hayatı: 12 yaşında tecavüze uğradı, çocuk yurduna yerleştirildi, pavyonda çalıştırıldı, şimdi kayıp’ haberi, kadın ve çocuk istismarı konusundaki duyarlılığının habere dönüştüğü işlerinden biriydi. "Ender gazetecilerden biri"Ayrıca ‘İRAN sınırı: Kurşunlar ve kurtlar arasında’ gibi yaygın medyanın görmezden geldiği bir sorunu risklerine rağmen sahada araştırmaktan kaçınmadığını gösteren bir çalışmasıydı. Medya ortamındaki tüm olumsuzluklara ve olanaksızlıklara rağmen dipdiri kalmış merak duygusunun peşinden koşmayı zevk edinmiş ender gazetecilerden biri.” |