Yaşam

Fotoğraf çekmenin yasak olduğu 5 ilginç yer

24 Mart 2024 10:37

Herkes turistik bir geziye çıktığında akıllı telefonuyla fotoğraflar çekip sosyal medya hesaplarında paylaşmak ister. Ancak, dikkatli olmakta yarar var. Zira bunu aşağıdaki mekanlarda yaparsanız, yüksek para cezaları ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Çoğu insan gitmese bile Eyfel Kulesi'nin geceleri ışıl ışıl ışıldayan fotoğraflarına elbet denk gelmiştir. Paris'e gitmiş olan turistler ise muhtemelen bu manzaranın fotoğrafını ve videosunu çekmeden geçmiyor ve dahası bunları internette paylaşıyor. Ancak çok az kişi bunu yaparken yasaları çiğnediğinin ve ağır bir para cezası riskiyle karşı karşıya olduğunun farkında. Sadece Eyfel Kulesi de değil, bunun gibi daha birçok yerde fotoğraf çekmek yasadışı.

Chip'in derlemesine göre, söz konusu mekanlar şöyle:

Eyfel Kulesi

Eyfel Kulesi'nin gece fotoğraflarının çekilmesi, tam anlamıyla olmasa bile yasak. Bunun nedeni ise telif hakları yasası. Pierre Bideau'nun 1985 yılından bu yana Paris'in gece gökyüzünü aydınlatan Eyfel ışıkları bir sanat eseri olarak kabul ediliyor. Eyfel Kulesi'nin bu etkileyici ışıklandırmasını özel kullanım için fotoğraflamak serbest. Ancak, fotoğraflar yalnızca Societe d'Exploitation de la Tour Eiffel'in (SETE) izniyle yayınlanabiliyor. Fotoğrafın nasıl kullanıldığına bağlı olarak farklı ücretler uygulanıyor.

Taj Mahal

Dünyanın yedi harikasından biri olan Taj Mahal, Hindistan'ın Agra şehrinde yer alıyor. Popüler bir turizm merkezi olan yapının iç mekanının fotoğraflarının çekilmesine izin verilmiyor.

Taj Mahal aslen Mümtaz Mahal için bir türbe olarak inşa edildi. Kendisi 1631 yılında ölene kadar dönemin Babür Şahı Şah Cihan'ın en sevdiği eşiydi. Alana duyulan saygıdan dolayı, türbenin içinde fotoğraf çekmek yasak. Bu kuralı ihlal edenler ise alandan kovuluyor.

Kehribar Oda'nın replikası

Rusya'nın St Petersburg kentindeki St Catherine Sarayı'nda bulunan Kehribar Oda'nın replikası, aslında izin verilmemesine rağmen, fotoğraf çekmek için oldukça popüler bir mekan. Bunun nedeni ise diğer antik sanat eserlerinde olduğu gibi, flaş kullanımı renklere zarar verebiliyor ve uzun vadede kehribarı karartabiliyor. Ayrıca ziyaretçilerin akışını bozmamak ve saraydaki "trafik sıkışıklığını" önlemek amacıyla da fotoğraf çekimine izin verilmiyor.

Londra Kalesi

Londra Kalesi'nin resmi açıklamasına göre, belirli alanlarda selfie ve diğer fotoğraflara izin verilmiyor. Bunun bir nedeninin tarihi eserleri ve binaları korumak olduğu söyleniyor. Diğer bir neden ise, Kraliyet Şapelleri gibi kale içindeki dini mekanların mahremiyetini ve saygısını korumak.

Buna ek olarak, potansiyel tehlikeleri en aza indirmek için güvenlik nedenleriyle bazı kısıtlamalar bulunuyor. Kraliyet Mücevherlerinin muhafaza edildiği Mücevher Evi'nde, değerli eşyaların çalınmasını veya zarar görmesini önlemek için güvenlik nedenleriyle fotoğraf çekimine izin verilmiyor.

Son Yargı Tablosu

Sistine Şapeli'ndeki Son Yargı tablosunun fotoğraflanmasına da izin verilmiyor. Vatikan Müzeleri, sanat eserlerini korumak için açık kurallar koymakta ve Sistine Şapeli'nde fotoğraf çekmek genel olarak yasak. Yasağın sebebi aynı şekilde sanat eserini korumak ve ziyaretçi deneyimini geliştirmek olarak açıklanıyor.