Politika

Bakan Fidan: Dünya beşten büyüktür, BM’deki karar alma sürecinin demokratikleştirilmesi gerek

23 Eylül 2024 21:26

T24 Haber Merkezi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşmiş Milletler Binası'nda düzenlenen “Geleceğin Zirvesi” toplantısında katılımcılara hitap etti. Konuşmasında Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün New York sokaklarındaki kamyonetlerin dijital ekranlarında yer verilen “Dünya beşten büyüktür” sözünü anımsattı, Birleşmiş Milletler'in "insanlığa yönelik giderek artan tehditler karşısında olması gereken liderliği sergileyemediğini" söyledi.

Fidan, Birleşmiş Milletler Binası'nda düzenlenen “Geleceğin Zirvesi” toplantısında konuştu. Güvenlik Konseyi'nde kapsamlı bir yenilenmeye ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Fidan, BM’deki karar alma sürecinin demokratikleştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Fidan'ın konuşmasının tamamı şöyle:

"Hem uluslararası toplumun, hem de Birleşmiş Milletlerin tarihi bir sınavdan geçtiği dönemdeyiz. Gelir dağılımındaki adaletsizlikler derinleşirken, krizlere ve çatışmalara çözüm üretme kabiliyetimiz giderek azalmaktadır. Küresel eşitsizlik ve adaletsizlik aşırıcılığa zemin hazırlamaktadır. İslam ve yabancı düşmanlığı ise bu mümbit zeminde güç kazanmaktadır. Dünyada, tabiatta, ekonomide, gelir dağılımında, sosyal ve siyasal alanda denge kaybolmakta, dengesizlikler giderek büyümektedir.

"Güvenlik Konseyi'nde kapsamlı bir yenilenmeye ihtiyaç var"

İnsanlığa yönelik giderek artan tehditler karşısında Birleşmiş Milletler, olması gereken liderliği maalesef sergileyemiyor. Bugün, küresel sorunlarımıza ortak çözümler üretecek, çaresizliğin yerine umudu, yoksulluğa karşı refah, adaletsizliğe karşı adalet ve şiddete karşı barışı ön planda tutacak çözümlere ihtiyacımız var. Daha adil, daha kapsayıcı ve etkin bir çok taraflı modele ihtiyacımız var. Birleşmiş Milletler'de özellikle de Güvenlik Konseyi'nde kapsamlı bir yenilenmeye ihtiyaç var. Aslında dünya beşten büyüktür.

Genel Kurul’da ezici çoğunlukla kabul edilen kararlar, Güvenlik Konseyi nedeniyle hayata geçirilememektedir. Uluslararası barış ve güvenlik sınırlı sayıda ülkeden müteşekkil 'imtiyazlı bir zümrenin' keyfine bırakılmamalıdır. Bu durum, BM’deki karar alma sürecini demokratikleştirmemiz gerektiğini açıkça göstermektedir.

Artan kutuplaşma karşısında diyaloğu güçlendirmek için etkili araçlar ve mekanizmalara da ihtiyacımız var. Uluslararası finans mimarisinin yenilenmesi de bir zaruriyettir. Sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılmasının tek yolu budur. Bu hedefler için her platformda çalışmaya, konuşmaya devam edeceğiz.

"BM Teknoloji Bankası’na uluslararası toplumun desteğini artırmasını bekliyoruz"

Tüm bunları yaparken, dijitalleşme ve yapay zekâ başta olmak üzere yeni teknolojilere de uyum sağlamanın yollarını arıyoruz. 'Gelecek Paktı'nın temel unsurlarından olan 'Küresel Dijital Mutabakat'ın kabulüne bu minvalde büyük ehemmiyet veriyoruz.

Gelişmiş ülkelerle en az gelişmiş ülkeler arasındaki dijital uçurumun kapatılmasında kritik bir görev üstlenen, ev sahipliğini yaptığımız Birleşmiş Milletler Teknoloji Bankası’na uluslararası toplumun desteğini artırmasını bekliyoruz.

Bugün bu zirvenin başarısı, çok taraflı sistemde güvenin yeniden inşasındaki kararlılığımız bakımından bir sınav niteliğindedir. 'Gelecek Paktı' ise bu yolda bize rehberlik edecek, dünya vizyonumuza dair ortak taahhütlerimizi şekillendirecektir. Bu vesileyle sürece katkı sunan tüm paydaşları tebrik ediyorum."

Kızılcık Şerbeti’nin iftiracı “deli kadınları” iş başında; Sönmez ve Pembe’ye sevgili adayı yok mu?