T24 Haber Merkezi
Gazeteci Fatih Altaylı, Atatürk Havalimanı katliamı davasında Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin 6 IŞİD'linin tahliye edilmesini kararı vermesine ilişkin olarak kaleme aldığı yazıda, Yargıtay 3. Dairesi'nin Can Atalay'ın tahliye kararı konusunda AYM kararına uymadığını hatırlattı ve, "Bu nedenle de hem hukuku hem de kendini tartışmalı hale getiriyor. Ve bu 3. Ceza Dairesi, milletvekili Can Atalay’dan esirgediği adaleti, IŞİD mensuplarından 'esirgemeyince' eleştirilerin odağına oturuyor" dedi.
Altaylı, yazısına şöyle devam etti:
"Evet, bir grup IŞİD üyesi teröristin serbest kalması sizler kadar beni de rahatsız ediyor ama hukuk, gerçek hukuk böyle bir şey değil. Zaman zaman yazılarımda atıfta bulunduğum ve bana göre modern hukuk anlayışının kurucu babası olan İtalyan hukukçu Cesare Beccaria’nın bugünkü adalet anlayışımızı da şekillendiren önemli bir cümlesi vardır: 'Bir masumun cezalandırılmasındansa, bin suçlunun cezasız kalmasını yeğlerim.'
Oldukça hatalı bir cümle gibi görünüyor değil mi! Peki, bir de o bir masumun siz ya da evladınız olduğunu düşünün!
Bu açıdan bu gerekçeli karara da şöyle bir göz attıktan sonra anayasal suçtan sabıkalı olduğuna inandığım bu daireyi bu kez de suçlamak için henüz erken diyorum. Tabii yine de zamanlama manidar.
Suriye’de HTŞ iktidarı ele geçirirken, Türkiye’de IŞİD’lilerin serbest bırakılması her halükarda konuşulacaktır. 3. Ceza Dairesi’nin IŞİD’li teröristlerde hatırladığı adaleti, Can Atalay’da hatırlamamasının konuşulduğu gibi."
Anayasa Mahkemesi (AYM), Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) milletvekili seçilen Gezi tutuklusu Can Atalay'ın tahliye edilmemesi konusunda hak ihlali kararını vermişti. Yargıtay 3. Ceza Dairesi ise “AYM'nin hak ihlali kararının hukuki değeri yok” diyerek, karara uyulmamasını kararlaştırmıştı. AYM'nin "Anayasa’yı ihlal ettiğini ve yetkisini aştığını" savunan Yargıtay 3. Ceza Dairesi, kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasında bulunmuştu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da "taraf değil, hakem konumunda" olduklarını söyleyerek, "Yargının iki kurumu arasındaki yetki tartışmasının çözüm yeri anayasadır, yasalardır. Ancak mevcut anayasamız ve yasalarımız, bu konuda yetersiz kalmaktadır" demişti. |