Gündem

Fatih Altaylı: AKP, Daron Acemoğlu'nun 'hukuk yoksa kalıcı büyüme de yok' tezine laboratuvar yarattığı için övünsün! 

17 Ekim 2024 13:35

T24 Haber Merkezi

Gazeteci Fatih Altayı, Nobel Ekonomi Ödülü'ne layık görülen dünyaca ünlü ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu'nun Türkiye'den Nobel Ödülü alan 3. kişi olduğunu belirterek, Orhan Pamuk ve Aziz Sancar'ın da ABD'de çalışmalar yaptığına dikkat çekti ve Türkiye'nin eğitim sistemini eleştirdi. Altaylı, AKP'ye yönelik eleştiriler yöneltti. 

TIKLAYIN - Daron Acemoğlu, Nobel Ekonomi Ödülü'ne layık görüldü

"Bu tablonun bana anlattığı çok net. Bizim insanımızda sorun yok.  Sorun bizim eğitimimizde, sorun bizim üniversitelerimizde" diyen Altaylı, şöyle devam etti:

"Aynı toplumun üç farklı etnik grubuna mensup üç ayrı kişi dünyanın en prestijli ödülünü alabiliyor ama bunu ancak Türkiye’nin eğitim ve bilim sistemi dışına taşındıktan sonra yapabiliyorsa sorunun insanımızda değil, sistemimizde olduğu aşikardır. 

Şimdi bakıyorum da AKP’nin bazı ahmak destekçileri Türk asıllı bilim ve edebiyat insanlarının kazandığı bu ödülleri de AKP’ye mal edip 'Bu ödüller AKP döneminde geldi. Bu da bizim başarımız' demeye kalkışıyorlar. 

Bu ödülleri Türkiye’de yaşayan, Türk üniversitelerinde bilim yapan vatandaşlarımız alsaydı haklı olabilirlerdi.

Yine de bu vatandaşlarımız AKP’nin “eski Türkiye” diye küçümsediği dönemin ürünleri olduğu için tam bir haklılıktan da söz edemezdik. 

Yine de Acemoğlu’nun Nobel almasına neden olan tezi, AKP Türkiye’sini anlatan ve hukuk olmayan yerde kalıcı gelişme ve büyüme olmayacağını iddia eden bir tez olduğu için bu tezin doğruluğunu kanıtlamak açısından AKP’nin bir katkısı olmuş olabilir. Daron’un tezine bir tür laboratuvar yarattıkları için övünebilirler."

Yazının tamamı için tıklayın.

TIKLAYIN - Daron Acemoğlu ne yaptı?

TIKLAYIN - Daron Acemoğlu: Bu ödül, iyi bir kariyere sahip olma hayalinden öte bir şey

TIKLAYIN - Nobel Ekonomi Ödülü'ne layık görülen Daron Acemoğlu'na tebrik mesajları yağdı; "İktidarın, Acemoğlu'nun tezlerinden ders almasını dilerim"

TIKLAYIN - Ertuğrul Özkök: Cumhuriyet okullarından çıkan üçüncü Nobel’in şu 4 cümlesi bize aynen şunu diyor...

TIKLAYIN - Cansu Çamlıbel'in söyleşisi | Prof. Dr. Daron Acemoğlu: Türk ekonomisinin yapısal problemlerini 10 senede kalıcı hale getirmiş bir bakandan nasıl umutlanayım?

TIKLAYIN - Murat Sabuncu'nun söyleşisi | Daron Acemoğlu: Dünyanın gelişmekte olan ülkelerin sesine ihtiyacı var, ama o ses için BRICS doğru yer değil

TIKLAYIN | Daron Acemoğlu'nun T24 konuşmaları: Yapay zekâdan hukuk devletine, ekonomi politikalarından siyasete, ne düşünüyor, hangi önerilerde bulunuyor?

 

Daron Acemoğlu'nun T24 konuşmaları: Demokrasilerin yeni tehdidi seçilmiş liderlerin muhalefet liderlerini hapse atmaları