Erciyes Üniversitesi Atatürk Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, fast food restoranlarda tüketilen besinlerin A, C vitamini ve kalsiyum yönünden yetersiz olduğunu, kalp ve kanser gibi hastalıkları tetiklediğini kaydetti.
Uzman Diyetisyen Prof. Dr. Neriman İnanç, hızla değişen günlük yaşam şekline bağlı olarak insanların beslenmelerine daha az zaman ayırdığını belirtti. Türk toplumunda da geleneksel beslenme alışkanlıklarının değiştiğini belirten Prof. Dr. İnanç, "Fast food ürünlerin çocuk ve gençler tarafından dünyada ve Türkiye'de tüketilme oranı 20 yıl içinde yüzde 6'dan yüzde 19'a yükseldi.
Fast food ürünlerin sık tüketilmesi yetersiz, dengesiz beslenmeye neden olmakta ve insan sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir" dedi.
Fast food ürünlerindeki yağın çoğunun hayvansal kaynaklı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Neriman İnanç, bu besinlerin çoğunlukla doymuş yağ asidi içerdiğini kaydetti. Fast food gıdalarda sodyum, kolesterol ve özellikle yağ miktarının diğer besin öğelerine göre daha fazla olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. İnanç, "Diyette, yağdan gelen enerjinin artması başta koroner kalp hastalıkları ve kanser olmak üzere birçok kronik hastalık için risk faktörüdür. Bu yiyeceklerin posa içeriği düşüktür. Posasının yetersizliği ise kolon ve rektum kanseri riskini artıran faktörlerdendir" diye konuştu.
Prof. Dr. Neriman İnanç, sağlıklı olabilmek için tüketilen besinler kadar hazırlama ve pişirme yöntemlerinin de önemli olduğunu belirtti. Prof. Dr. İnanç, "Yağda kızartılmış yiyeceklerin sık ve sürekli tüketimi, kardiyovasküler ve sindirim sistemi hastalıkları ile kanser riskini artmaktadır.
Fast food beslenme şeklinde kolalı içecekler, çay ve kahve sıklıkla tüketilmektedir. Bu içeceklerde bulunan tanenler besinlerde bulunan demirin bağlanmasına ve vücutta demirin emiliminin azalmasına neden olurlar" dedi.