Yaşam

Fakirlik tartışmasıyla gündeme gelen Bade İşçil “Soğandan bile çorba yaparım” demişti; işte soğan çorbası tarifi

13 Şubat 2019 11:53

T24

Oyuncu Bade İşçil,  geçtiğimiz günlerde söylediği "Hep durumu iyi zengin kızı oynuyorum ama fakire tipim müsait olmuyor herhalde" sözlerine açıklık getirdi.

Ufak Tefek Cinayetler dizisindeki Pelin karakteriyle izleyici karşısına çıkan İşçil, açıklamasının yanlış anlaşıldığını belirterek, “Bana ne rol verilirse onu oynarım. Benim tipim her şeye müsait. Biz kadınız, her şey gelir elimizden" dedi. Fakir olsa da yaşayacağını kaydeden 35 yaşındaki oyuncu, “Hele ki ben anneyim ya, soğandan çorba bile yaparım Allah’a şükür” diye ekledi.

TIKLAYIN - Bade İşçil “Fakire tipim müsait değil” sözlerine açıklık getirdi

Oysa, İşçil’in ‘fakir yemeği’ olarak kodladığı soğan çorbası, Fransız mutfağının en öne çıkan yemeklerinden biri. Soğan ve et suyuyla yapılan çorba, geleneksel olarak üzerinde kaşar eritilmiş büyük bir parça kızarmış ekmekle servis ediliyor. Yani, bu çorbayı yapmak için ‘fakir olmanıza’ gerek yok. İşte, yemek.com’un Fransızların geleneksel yöntemlerle hazırladığı çorbayı Türk damak tadına uyarlayarak hazırladığı soğan çorbası tarifi…

Malzemeler

  • 5 adet orta boy kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 50 gram tereyağı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 6 su bardağı sıcak et suyu
  • 1 adet defne yaprağı
  • 1 dal taze kekik
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1/4 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber

Üzeri için

  • 5 dilim ekmek (tercihen baget ekmeği)
  • 3/4 su bardağı rendelenmiş eski kaşar peyniri

Püf noktası

Kuru soğanları, karamelize olup içlerindeki şekeri açığa çıkartmaları için düşük ısıda kavurmaya başlayın. Sonrasında ısıyı artırıp kontrollü olarak uzun süre pişirmeye özen gösterin.Soğanların daha da terlemesi için; kısık ateşte sotelemeye başladığınız kuru soğanların üzerine tencere boyutunda kestiğiniz yağlı bir kağıt yerleştirip pişirme işlemine devam edebilirsiniz. Fırına gireceği için; çorbayı ikram edeceğiniz servis kaselerinin ısıya dayanıklı olmasına dikkat edin.

Pişirme önerisi

Eski kaşar peyniri yerine yağlı bir yapıya sahip arzu ettiğiniz peynir çeşitlerini kullanabilir, çorbaları frenk soğanı ya da maydanoz ilavesiyle servis edebilirsiniz.

Soğan Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Çorbanın ana malzemesi olan kuru soğanları yarım ay şeklinde doğrayın. Sarımsakları küçük küpler halinde kesin.

  2. Tereyağı ve zeytinyağını geniş bir tencerede kızdırın. Yarım ay şeklinde doğranmış kuru soğan, sarımsak, defne yaprağı ve taze kekiği katıp kısık ateşte soteleme işlemine başlayın.

  3. Hafif hafif renk almaya başlayan kuru soğanları kısık ateşte, 25-30 dakika kadar soteleyin.

  4. Soğanlar iyice yumuşadığında ateşi biraz yükseltip 5 dakika daha pişirerek renk almalarını kolaylaştırın. Aromalarını bırakan defne yaprağı ve taze kekiği tencereden çıkartın.

  5. Unu ekleyip kokusu çıkıp hafif bir renk alana kadar soğanlarla birlikte kavurmaya başlayın. Hemen ardından sıcak et suyunu ekleyip iyice karıştırdıktan sonra kaynamaya bırakın. Tuz ve taze çekilmiş tane karabiberle tatlandırıp 15-20 dakika kadar pişirme işlemini sürdürün.

  6. Isıya dayanıklı servis kaselerine aldığınız koyu kıvamlı çorbanın üzerine birer dilim ekmek yerleştirin. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirin.

  7. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında peynir eriyip hafif kızarana kadar pişirin. Fırından dikkatli bir şekilde çıkardığınız çorbaları, sıcağı sıcağına bekletmeden servis edin.