Mustafa Başaran, Evliya Çelebi'nin eseri Seyahatname'yi okumakla kalmayıp adım adım izinden gitti ve 5 binden fazla yeri Google Haritalar'a ekledi. Başaran, seyahat tutkusuna ilişkin olarak; "Amacım Evliya Çelebi’nin ayak izlerini dijital ortama aktarıp seyahatseverlerin ve tarih meraklılarının kolayca ulaşabileceği bir alan yaratmaktı. Bu haritayı zaman zaman kendi gezilerimde kullandım" ifadelerini kullandı.
Milliyet'ten Gonca Kocabaş'ın haberine göre; sadece hobi olarak başladığı yolculuğu Başaran'ı binlerce kişinin kullandığı bir çalışmaya sevk etti.
"Evliya Çelebi’nin beni bu kadar etkilemesinin en önemli sebeplerinden biri de seyahat etmeyi, yeni yerler keşfetmeyi çok sevmem olabilir" diyen Mustafa, “Türkiye’de gezmediğim sadece birkaç şehir kalmış olabilir. Bunun yanında Osmanlı kültürel mirasına olan ilgim ve kendi kişisel bağım nedeniyle de çoğu Balkan ülkesini gezme fırsatım oldu. Bugüne kadar gezdiğim yerler arasında en çok etkilendiğim şehir Ohrid oldu. Ohrid, hem doğal güzellikleri hem de tarihi dokusu ile benim için en özel yerlerden biri" diye konuştu.
Hobi amaçlı oluşturmuş
Google Haritalar aracılığıyla oluşturduğu Evliya Çelebi Seyahatname haritası tamamen hobi amaçlı yaptığı bir çalışma olduğuna dikkat çeken Mustafa, “Amacım Evliya Çelebi’nin ayak izlerini dijital ortama aktarıp seyahatseverlerin ve tarih meraklılarının kolayca ulaşabileceği bir alan yaratmaktı. Bu haritayı zaman zaman kendi gezilerimde kullandım” ifadelerini kullandı.
Evliya Çelebi’nin sadece kendi döneminde değil bugün için de oldukça farklı ve maceraperest bir kişilik olduğuna vurgu yapan Mustafa, “Ben her ne kadar yeni yerler keşfetmeyi sevsem de onun kadar seyahat etme fırsatı bulamıyorum. Ancak bir seyahatnamem olsaydı kendine has ve zengin kültür mirası olan doğu bölgelerini ziyaret etmek isterdim. Bu seyahatnamede İran üzerinden devam edip Türkistan coğrafyasını ardından Afganistan, Hindistan, Çin ve Japonya’ya kadar uzanan bölgelere yer verirdim” bilgisini paylaştı.
"Eserleri okurken bölgeleri Google Haritalar'dan inceliyordum"
"Seyahatnameyi okurken Evliya Çelebi’nin gezdiği yerleri daha iyi takip edebilmek adına eş zamanlı olarak ilgili bölgeleri Google Haritalar üzerinden inceliyordum" diyen Mustafa, “Bu esnada seyahatnamede adı geçen ancak isimleri değiştiği için haritada bulamadığım bazı yerler, tarihi mekanlar olduğunu fark ettim. İlk araştırmalarımı bu yerler üzerinde yapmaya başladım. Ancak henüz haritada bir işaretleme yapmamıştım. 6. kitaba kadar bu şekilde bir okuma yaptıktan sonra Hırvatistan’daki kaleleri araştırırken Google Haritalar üzerinde oluşturulmuş Hırvatistan kalelerini gösteren bir haritaya denk geldim. Bu haritayı gördükten sonra Google Haritalar üzerinde böyle bir çalışma yapma imkanı olduğunu öğrendim ve o an bu seyahatnameyi haritalaştırma fikri aklıma geldi” dedi.
2024’ün gözden kaçan 26 dizi ve filmi |