Politika

Erken seçim tartışmaları Türkiye siyasetini hareketlendiriyor

Seçimlerin yenilenmesi için iki anayasal yol bulunuyor: Cumhurbaşkanı, 'seçimleri yenileme' kararı alabilir veya TBMM, 360 milletvekilinin desteği ile seçim kararı alabilir

06 Temmuz 2024 07:07

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in "Millet meydanlarda seçim istiyor, iki ay sonra seçim yapalım" önerisi, Türkiye siyasetinde "erken seçim" tartışmalarını alevlendirdi. CHP, erken seçimin gerekliliğini savunurken, iktidar cephesi, olası bir erken seçimin ancak 2027'nin sonlarına doğru mümkün olabileceğini öne sürüyor.

AKP’den erken seçime direnç

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sıkça, seçimlerin dört yıl sonra yapılacağını hatırlatıyor. AKP çevreleri, anayasada 'erken seçim' teriminin olmadığını, ancak 'seçimlerin yenilenmesi' ifadesinin bulunduğunu belirtiyor. Parti, önümüzdeki dört yıl boyunca icraatlarını sürdüreceğini ve ekonomi, eğitim, sağlık gibi alanlarda reformlar yapmadan seçim kararı alınmayacağını ifade ediyor. Yeni anayasa yapımının ise öncelikli hedefler arasında olduğu vurgulanıyor.

"Yeni anayasaya destek versinler"

Cumhuriyet'ten Selda Güneysu'nun haberine göre, AKP, CHP’nin erken seçim talebinin, uluslararası alanda '3. dünya savaşı' tartışmaları yaşanırken Türkiye'nin güvenliğini riske attığını savunuyor. Parti, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemindeki aksaklıkların düzeltilmesi için CHP’nin yeni anayasa çalışmalarına destek vermesini öneriyor. Ancak CHP'nin bu sürece katılmak istemediğine dair yorumlar yapılıyor.

Seçim Yorgunluğu ve İki Seçenek

14 ve 28 Mayıs'ta gerçekleşen genel ve yerel seçimler sonrası, Türk halkının 'seçim yorgunu' olduğu belirtiliyor. Seçimlerin yenilenmesi için iki anayasal yol bulunuyor: Cumhurbaşkanı, 'seçimleri yenileme' kararı alabilir veya TBMM, 360 milletvekilinin desteği ile seçim kararı alabilir. Ancak, Meclis'teki mevcut parti dağılımı nedeniyle, her iki yol için de partiler arası uzlaşı gerekiyor.