Politika

EMEP'li Karaca'dan "adrese teslim kadro" eleştirisi: Munzur Üniversitesi rektörünün eşi için yapılan görevlendirmenin izahı nedir?

30 Aralık 2024 18:09

T24 Haber Merkezi

Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Munzur Üniversitesi'nin 63 branşta açtığı öğretim üyesi ilanında bölümlerle alakasız kriterlerin istendiğini ve "adrese teslim kadro" şüphesinin olduğunu belirtirken, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'a "Haklarıyla kadro bekleyen akademisyenler bulunurken Munzur Üniversitesi rektörünün akademisyen eşi için yapılan görevlendirmenin izahı nedir?" diye sordu.

Üniversitelerde "adrese teslim" akademik kadro ilanları eleştirisi

Munzur Üniversitesi Rektörlüğü'nün 63 branşta yayınladığı öğretim üyesi ilanında alandan bağımsız nitelikler istendiğini belirten EMEP'li Karaca, "2 yılı aşkındır doçentlik kadrosu bekleyen 30’un üzerindeki akademisyen bulunmasına karşın bu kişilerin başvurmayacağı şekilde kadro açılması, muhalif akademisyenlerin sistematik bir şekilde dışlandığı ve yükselme süreçlerinin kasıtlı olarak engellendiği yorumunu yaptırmıştır" ifadelerini kullandı.

Proje yapmayanlara kadro yok iddiası

Karaca, Rektör Kenan Peker’in üniversiteye Cumhurbaşkanlığı bütçesinden ayrılan miktar için sürekli proje yapılması baskısı yaptığı ve proje yapmayana kadro verilmeyeceği yönünde tehditvari sözler söylediği iddialarını aktardı. 

Rektörün eşi için görevlendirme yaptığı iddiası

Rektör Peker’in akademisyen olan eşinin de Fırat Üniversitesinden Munzur Üniversitesine görevlendirildiğini ancak henüz görevlendirilme çıkmadan en az 3 dersin Rektör Peker’in eşine tahsis edildiğini, derslerin bu sebeple verilemediğini de belirten Karaca, “Haklarıyla kadro bekleyen akademisyenler bulunurken Munzur Üniversitesi rektörünün akademisyen eşi için yapılan görevlendirmenin izahı nedir?​” diye sordu.

Karaca, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’dan şu soruların yanıtını istedi:

1) Munzur Üniversitesi içinde onlarca akademisyen kadro beklerken Rektör Kenan Peker göreve geldiği günden beridir Munzur Üniversitesi’nde çalışmayan kaç kişiye kadro açmıştır? Kadroya alınmak istenen kişiler için birden fazla dönemde ilana çıkılmış mıdır?

2) Munzur Üniversitesi içinde Profesörlük ve Doçentlik kadrosunu yıllardır hak eden akademisyenler bulunurken, Rektör Kenan Peker, bu akademisyenlerin başvuramayacağı şekilde özel kriterli ilanlara çıkmış mıdır?

3) YÖK’ten izni alınan kadroların izin alınan bölümlere değil de başka bölümlere çıkarıldığı doğru mudur? Kadro alımlarında hangi objektif ve bilimsel kurallar işletilmektedir?

4) Rektör Kenan Peker’in proje yapmayanlara kadro vermeyeceğini sürekli ifade ettiği doğru mudur? Akademik yayın yapmak, ders vermek, lisansüstü tez yürütücülüğü yapmak, TÜBİTAK projelerinde görev almak kadro için yeterli değil midir?

5) Rektör Kenan Peker’in Cumhurbaşkanlığı bütçesinden ayrılan miktar için sürekli proje yapılması baskısı yaptığı doğru mudur? Bu baskı hangi akademik saikle yapılmaktadır? Proje yapmaktaki temel amaç ayrılan bütçenin harcanması üzerine mi kuruludur?

6) Munzur Üniversitesi kapsamında Cumhurbaşkanlığı bütçesinden kaç proje yapılmaktadır ve bu projelerin maliyeti ne kadardır? Bu projelerin değerlendirilmesi alanında uzman panellere mi yoksa alanla ilişkisi olmayan kişilere mi gönderilmiştir?

7) Cumhurbaşkanlığı bütçesinden yapıldığı söylenen projelerin denetimi Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılmakta mıdır?

8) Haklarıyla kadro bekleyen akademisyenler bulunurken Munzur Üniversitesi rektörünün akademisyen eşi için yapılan görevlendirmenin izahı nedir?