T24 Yaşam
Emekli aile mahkemesi hâkimi Gülay Berkay’ın, aile mahkemelerinde yaşanan ayrılık hikâyelerini umudun farklı şekilleri üzerinden anlattığı kitabı ‘Boşan Da Semeresini Ye’ raflarda.
Literatür Hayat'tan çıkan kitabı, Gırgır dergisinde çizmeye başlayan karikatürist ve avukat Meral Onat resimledi.
43 yıl boyunca Anadolu’nun değişik il ve ilçelerindeki Ceza ve Hukuk Mahkemelerinde yargıçlık yapan Gülay Berkay, tarihe not düşme amacıyla kaleme aldığı kitapta uzaklaştırma kararı verildiği için adliye kapılarına dayanan kocalardan uzaklaştırma kararı verilmediği ya da bazen de verildiği için öldürülen kadınlara dek tüm bu öfke ve şiddet denizi içinde mağdurları korumaya çalışan taraf olarak ayrılıkların insanların birbirlerini gerçek anlamda tanıdıkları bir kültür meselesi olduğuna vurgu yapıyor.
“Bir yargıcın anıları, toplumsal sorunlarımızın kökeni ve adaletin kara mizahı…”
Kitabın önsözünde “şiddetin aile içinde başladığını, büyüyerek önce aile, sonra mahalle, sonra bütün toplumu etkilediğini gördüğünü” söyleyen yazar, kitabı kaleme alırken öncelikli amacının tarihe not düşmek olduğunu belirtiyor ve şöyle devam ediyor:
Desen: Meral Onat
Şiddet dolu bir toplumun içinde yaşamayı, çocuklarımızı büyütmeyi hiçbirimiz istemeyiz sanıyorum. Ancak şiddetin aile içinde başladığını, büyüyerek önce aile, sonra mahalle, sonra bütün toplumu etkilediğini gördüm.
Şiddetin son bulmasını sadece yasalardan beklemek yerine, kendimizi insan olarak değerli hissetmekle, karşı tarafın haklarına saygı göstermekle adım adım ve hep birlikte sağlayabileceğimizi düşündüğüm için yazdım.”
Kitaptan tadımlık:"Uzaklaştırma kararı verildiği için adliye kapılarına dayanan kocalar... 'Sen kim oluyorsun da beni evimden uzaklaştırıyorsun, bunun hesabını elbette vereceksin,' diye gözdağı verenler... 'Nafakayı ödeyemeyen koca hapse girdiğinde cezaevinde saklanır, şiddet.'Asgari ücretle çalışan, mal varlığı olmayan bir kocanın boşandıktan sonra eski karısına ve çocuklarına ödeyebileceği nafaka miktarı ne kadar olmalıdır sizce? Asgari ücretle hem kendi geçimini, hem de eski eşiyle çocuklarının geçimini sağlayabilecek midir? İmkânsız gözüküyor değil mi? Bu imkânsızlık da kavga demektir... 'Boşanmakla yoksulluğa düşen eşe ömür boyu bakma sorumluluğunu diğer dar gelirli eşe yüklemek, devletin görevini yapmaktan kaçınmasından ibarettir.'Sağlıksız bireylerden sağlıklı çözümler beklemenin mümkün olmadığını unutmamalıyız. |
Gülay Berkay kimdir?
43 yıl boyunca Anadolu’nun değişik il ve ilçelerindeki Ceza ve Hukuk Mahkemelerinde yargıçlık yapan
Gülay Berkay, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur ve hâlen İstanbul Barosu’na avukat olarak kayıtlıdır. ki çocuk annesi Berkay, yaşamını İstanbul’da sürdürmektedir.
Meral Onat kimdir?
İstanbul doğumlu çizer, çizmeye lise yıllarında Gırgır dergisinde, Özden Öğrük ile başladı. Kazandığı Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne geçiş yaptı ve oradan mezun oldu.
Gırgır’ın yanı sıra Fırt, Lak Lak, Hıbır, Öküz, Bayan Yanı, Penguen, Kazandibi, Kadayıf gibi dergilerde ve Vatan gazetesinde çizdi. Karikatürlerinin bir kısmını topladığı Kadınlar Hamamı, Öküz dergisindeki çizimlerinden 'Sen Gülümse' adlı bir diğer kitabı ve 'Çanakkale Geçemediler' adlı resimli romanı bulunmaktadır.
'Boşan da Semeresini Ye', hukukçu iki kadının, Gülay Berkay’ın yazıp Meral Onat’ın resimlediği, mahkeme salonlarında yaşanan gerçek hikâyelerden toplumsal sorunlarımızın kökenine ve adaletin kara mizahına dair ortak bir çalışma.
Künye | Boşan da Semeresini Ye |