T24 Haber Merkezi
Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Başkanı sıfatıyla, AKP grubu hariç Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin genel başkanlarından gündemi değerlendirmek için randevu isteyen İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, bu kapsamda ilk olarak CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile görüştü.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, belediyelere kayyım atama kararlarının ardından siyasi parti liderleri ile görüşmek için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) geldi. Kayyım kararlarını görüşmek için Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Başkanı sıfatıyla parti liderlerinden randevu isteyen İmamoğlu, ilk olarak CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile görüştü.
İmamoğlu, yaptığı açıklamalarda, "Vatandaşlarımızın hak arama ortamını hukuka uygun bir biçimde, kışkırtmalara maruz kalacaklarını da hesaba katarak devletimizin bütünlüğü ve esaslığı doğrultusunda yapmalarını arzu ediyoruz. Siyasi kadroların söylemlerimizin daha itinalı, dikkatli yapmamız halinde, anayasal zeminde tutulması, uzlaşı içinde ele alması Türkiyemize büyük kazanımlar oluşturacaktır" ifadelerini kullandı.
"CHP Grup Başkanvekilleri görevlendirildi"
İmamoğlu, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, "Kanun çerçevesinde Meclis'te bir çalışmayla teminat altına alınması gerektiğini söyledik. Kendileri de (Özel) grup başkanvekillerimizi görevlendirdi. Meclis'te sürecin takipçisi olacaklarını ilettiler" dedi.
Özel ile görüşme sonrası açıklama yapan İmamoğlu'nun sözleri şöyle:
"Randevumuzun ilkini gerçekleştirdik. Özellikle kayyım uygulamalarının Türkiye'nin demokrasisi adına çok utanç verici olduğunu, memleketimizi itibarsızlaştıran, hatta bu uygulamaların başta ekonomi olmak üzere birçok sorunun temeli olduğunu dile getirdik. Bunun çözümünün Meclis'te olabileceğini ve bütün siyasi partilerle görüşme yapacağımızı ve bu hususta Türkiye Belediyeler Birliği olarak bir önerimizin de olduğunu, bunun kanun çerçevesinde Meclis'te bir çalışmayla teminat altına alınması gerektiğini söyledik. Kendileri de grup başkanvekillerimizi görevlendirdi. Meclis'te sürecin takipçisi olacaklarını ilettiler."
Bahçeli'ye yanıt: İstismar kelimesini yakın çevremizden bile geçirmeyiz
İmamoğlu, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin, görüşme talebine olumsuz yanıt vererek, "Bu görüşmeden istismarla Türkiye'de bazı gelişmelere MHP’yi de bulaştırmak isteyebilirler" yorumunda bulunmasına ilişkin olarak şunları söyledi:
"Biz istismar diye bir kelimeyi bırakın ruhumuzdan, yakın çevremizden bile geçirmeyiz. Güven içerisinde ahlaklı, erdemli, sadece siyaset olarak değil; kişilik olarak da hayatımızı buna adamış bir pozisyondayız. Biz nezaketi iyi biliriz. Randevu talep ettiğimiz yere de girip çıkmayı iyi biliriz. Bu bizim ailemizde de kişisel yaşamımda da siyaset kültürümüzde de Cumhuriyet Halk Partili olmanın kültüründe de var olan bir şey. Bundan asla kimse endişe etmemeli. Hatta bir adım ileri gideyim. Edemez de! Kişisel fikridir. Asla bize ne yapışır, ne dokunur. Siyaset tarzımı beğenmeme kısmı da kişisel fikridir. Ama gönül isterdi ki buluşalım, konuşalım. Çünkü sonuçta TBMM çatısı altında bütün yerel yönetimleri temsil eden Türkiye Belediyeler Birliği başkanı olarak -ki bunun için de haksızlığa uğradığında MHP'li belediye başkanlarını da savunacak kurum olan- herkesin hakkını teminat altına alma girişimidir bu ziyaretler. Randevumuzu uygun bulmamış olabilir ama ben randevu talebimizi buradan yineliyorum. Üzerinde dursun, kendileri düşünmeye devam eder inşallah."
Bahçeli'den olumsuz yanıt gelmiştiMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'ndan Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Başkanı sıfatıyla gündemdeki konuları değerlendirmek üzere gelen randevu talebini geri çevirdi. Bahçeli, "Ekrem İmamoğlu'nun siyasetini tasvip etmediğimiz için görüşmeyi uygun bulmuyorum. Bu görüşmeden istismarla Türkiye'de bazı gelişmelere MHP’yi de bulaştırmak isteyebilirler" dedi. |
DP Genel Başkanı Uysal ile görüştü
İmamoğlu, Özgür Özel'in ardından Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ile bir araya geldi. İmamoğlu, görüşme sonrası sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Türkiye'deki bütün yerel yönetimleri temsil eden kurum olarak, ısrarla herkese, yapılan kayyum hukuksuzluğunu anlatacağız. Demokrat Parti Genel Başkanı Sayın Gültekin Uysal ile görüştük ve bu hukuksuzluğun sıradanlaştırılmaması için önerilerimizi paylaştık" ifadelerini kullandı.
Babacan ile görüşme
Ekrem İmamoğlu'nun görüştüğü üçüncü lider, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan oldu. Buluşmayı sosyal medya hesabından duyuran İmamoğlu, "Kayyum uygulaması kanıksanır ve sıradanlaşırsa her yerde, her zaman, herkes için uygulanabilir bir hal alır. DEVA Partisi Genel Başkanı Sayın Ali Babacan ile görüşerek bu hukuksuzluktan çıkılması için görüşlerimizi paylaştık" dedi.
Davutoğlu ile görüştü
İmamoğlu'nun görüştüğü bir diğer lider, Gelecek Partisi lideri Davutoğlu oldu. İmamoğlu, görüşme sonrası "Hukuksuz her uygulama başta ekonomi olmak üzere bütün yaşam alanlarında ciddi kötüye gidişe yol açar. Bu yüzden kayyum gibi hukuksuzlukları TBB olarak anlatmaya devam ediyoruz. Gelecek Partisi Genel Başkanı Sayın Ahmet Davutoğlu ile de önerilerimizi paylaştık" açıklamasını yaptı.
Dervişoğlu ile görüştü
İmamoğlu, İyi Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu’nu da ziyaret etti. İmamoğlu,"Kayyum garabetini ve yapılan fiili hukuksuz uygulamaları paylaştık. Sayın Dervişoğlu’na verdiği destek için teşekkür ederim" diye yazdı.
Karamollaoğlu ile görüştü
İmamoğlu, Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu ile görüştü. 4 belediyeye kayyım atanmasına tepki gösteren Karamollaoğlu, ''Demokrasinin tabanına bir bomba koymaktan farksız ama Türkiye’nin içinde bulunduğu ve son zamanlarda gündeme getirilen birtakım bölgesel problemleri çözme yerine, tahrik eden bir yaklaşım. Bunu kabul etmek mümkün değil. Yanlıştan vazgeçmek, erdemliliktir. Böyle bir karar dünyanın hiçbir yerinde demokrasiyle bağdaşmaz'' ifadelerini kullandı.
Özdağ ile görüştü
İmamoğlu'nun son durağı Zafer Partisi Genel Merkezi oldu. Görüşmenin ardından İmamoğlu ve Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ açıklamalarda bulundu.
Konuyu siyaset üstü gördüklerini vurgulayan İmamoğlu, "Siyaset üstü bir yer koyarak yaşadığımız kayyım konusunun bir siyasi suistimal ya da partisine göre müdahale edebileceğiniz bir zeminde değil, tamamen hukukun üstünlüğüne, demokrasinin kurallarına, insan hak ve özgürlüklerine uygun bir metotla işletilmesiyle ilgili yasal düzenlemenin şart olduğuna kanaat getirdiğimiz Türkiye Belediyeler Birliği encümen toplantısında oluşan bu görüşü, değerli genel başkanla paylaştım. Özellikle TBB olarak Anayasa'daki maddeye 2016'da ek olarak eklenen maddenin suistimale açık olduğunu, farklı inisiyatiflerle kullanılmaya mahal verdiğini, bunun mutlaka düzeltilmesi hususunda aldığımız karar gereği siyaseti partilerden düşüncelerini talep edeceğimiz, bunları makul bir çerçevede birleştirip ortak bir metne dönüştürüp yine kendilerine takdim edeceğiz. TBMM'de milletvekili bulunan partilerin bir koordinasyonla bu süreci ele almalarını talep edeceğimi aktardım. Bu oluşacak metni, TBMM Başkanı'na da sunacağım" diye konuştu.
"Belediye başkanları ancak yargı kararlarıyla görevden alınmalı"
İmamoğlu'nun ardından konuşan Özdağ, "Türkiye kendisini terör örgütüne karşı savunmak zorundadır. Ancak Cumhuriyetimiz, İstiklal Harbi'yle kurulurken dahi hukukla kurulmuş bir devlettir. Devleti kurarken hukukla kurduk, bugün de devleti savunurken hukukla savunmalıyız. Bugün de terörle ilişkili olduğu düşünülen, tespit edilen belediye başkanları ancak yargı kararlarıyla görevden alınmalı noktasındayız" dedi.
"Bu, iktidar blokunun önceden tasarladığı ve adım adım yaşama geçirdiği bir uygulama"
Yerine kayyım atanan CHP'li Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer'in en çok eleştirdikleri adaylardan olduğunu belirten Özdağ, "Ahmet Özer en fazla muhalefet ettiğimiz aday olmuştur. Ben 3 defa Esenyurt'ta sahaya çıkarak seçilmemesi için çalıştım. Fakat onun da yargı kararıyla ve usulüne uygun bir şekilde görevden alınması gerektiğini düşünüyoruz. Kayyım atamalarının devam edeceği görülüyor. Bu, iktidar blokunun önceden tasarladığı ve adım adım yaşama geçirdiği bir uygulamadır. Bunun Orta Doğu'daki bölgesele gelişmeler ve Türkiye'de Recep Tayyip Erdoğan'ın ölene kadar cumhurbaşkanı olmasını sağlayacak anayasal değişikliklerle ilişkisini görmeden meseleyi tahlil etmek doğru olmaz" ifadelerini kullandı.
DEM Partili Mardin, Batman ve Halfeti belediyelerine kayyım atandı!İçişleri Bakanlığı tarafından Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi'ne, Batman Belediyesi’ne ve Şanlıurfa'nın Halfeti belediyelerine kayyım atadı. Van’da belediye başkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyım atanmasına karşı yapılan protestoya polis müdahale etti, 4 kişi gözaltına alındı. DEM Parti: Mesajı aldık, bunların derdi iç barış değil, sanmasınlar ki halkımız boyun eğecek! Polisler, sabah saatlerinde belediye binalarını ablukaya aldı. Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, Halfeti Belediye Başkanı Mehmet Karayılan ve Batman Belediye Başkanı Gülistan Sönük görevden alındı. “Milyarlarca lira borç bıraktılar” iddialarından sonra yeniden kayyım dönemi Mardin Valisi Tuncay Akkoyun Mardin Büyükşehir Belediyesi'ne, Batman Valisi Ekrem Canalp Batman Belediyesi'ne, Halfeti Kaymakamı Hakan Başoğlu Halfeti Belediyesi'ne kayyım olarak atandı.
Bakanlıktan açıklamaİçişleri Bakanlığı, DEM Partili belediyelerde başkanların görevden alınma gerekçelerini açıkladı. Bakanlığın açıklamasına göre, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'ün Kobani davasında 10 yıl hapis cezası alması gerekçe gösterildi. Açıklamada Türk hakkında henüz bir karar kesinleşmemiş dava ve soruşturma gerekçe olarak sunuldu. TIKLAYIN - Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk kimdir; neden görevden alındı?
DEM Parti'den ilk açıklamaDEM Parti'den yapılan ilk açıklamada kayyım atamalarına ilişkin olarak, "Bu yöntem ve saldırılar, her türlü çözüm arayışını ve yaklaşımını zehirlediği gibi, iktidarın samimiyeti konusunda da daha büyük şüpheler doğurmuştur. Biz çözüm ve barış için el uzatılmasını beklerken, halkın iradesine el uzatılmıştır. Biz sorunların diyalog ve müzakereyle çözülmesini beklerken, halkın çözüm beklentilerine tuzak kurulmuştur" açıklamasında bulundu. Açıklamada, "Asla boyun eğmeyeceğiz, asla mücadeleden geri durmayacağız. Eğer iktidar iflas etmiş bu yöntemlerle başarılı olacağını düşünüyorsa çok büyük yanılacaktır. Halkımız da her şart ve koşulda kendi iradesine sahip çıkacaktır" denildi. TIKLAYIN - Halfeti Belediye Başkanı Mehmet Karayılan kimdir; neden görevden alındı? Mardin Valiliği: Yürüyüş, basın açıklaması, oturma eylemi yasaklandıMardin Valiliği, il genelinde açık ve kapalı yer toplantıları, yürüyüş, basın açıklaması, oturma eylemi gibi etkinliklerin 10 gün süreyle yasaklandığını duyurdu. "Cumhuriyetin temel nitelikleri, devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğü, millî güvenlik, kamu düzeninin sağlanması, Anayasamızda ve kanunlarda öngörülen sınırlandırma ve yasaklama şartlarını doğrudan ve açıkça oluşturduğu değerlendirilen eylemler ile saldırı olaylarının önüne geçmek, terör eylemlerinin ve suç işlenmesinin önlenmesi, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması, meydana gelebilecek olası provokasyonların ve yaşanması muhtemel toplumsal olayların önlenmesi amacıyla; Açık alanlarda yapılmak istenilen toplanma, her türlü açık hava toplantıları ve kapalı yer toplantıları, miting, yürüyüş, basın açıklaması, açlık grevi, oturma/nöbet eylemi stant açma, çadır kurma, drone çekim faaliyetleri, anket yapılması, bildiri/broşür dağıtma, afiş/pankart asma vb. her türlü eylemin, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 17. ve 19. Maddeleri ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11. Maddesi hükümleri gereğince; Valilik ve Kaymakamlık makamlarının uygun göreceği etkinlikler hariç olmak üzere, Mardin il sınırları içerisinde (İl merkezi, İlçeler, Polis ve Jandarma sorumluluk bölgelerinin tamamı) 04.11.2024 Pazartesi günü saat 07:00’dan 14.11.2024 Perşembe günü saat 07:00’ a kadar 10 (on) gün süre ile Yasaklanmıştır." Van'daki protestoya polis engeli: 4 kişi gözaltına alındıDEM Parti Van İl Örgütü ile Van Emek ve Demokrasi Platformu, Mardin, Batman ve Halfeti belediye başkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyım atanmasını protesto etti. Van Sanat Sokağı'nda yapılan basın açıklamasına DEM Parti Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Abdullah Zeydan ve Neslihan Şedal, DEM Parti İl Eş Başkanları, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda kişi katıldı. Basın açıklamasının ardından kalabalığa biber gazı ile müdahale eden polisle göstericiler arasında arbede çıktı. Arbede sonucu ilk belirlemelere göre 4 kişi gözaltına alındı. |