T24 Haber Merkezi
Bloomberg haber ajansının Türkiye merkezli iki muhabiri hakkında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) şikayeti üzerine "Türkiye ekonomisinin istikrarını zayıflatmaya çalıştıkları” gerekçesiyle açılan davanın ilk duruşması bugün görüldü.
TIKLAYIN - Bloomberg: Türkiye'nin bankacılık sistemiyle ilgili haber nedeniyle iki muhabirimize dava açıldı
Bloomberg çalışanları gazeteciler Kerim Karakaya ile Fercan Yalınkılıç’ın yanı sıra iktisatçı yazar Mustafa Sönmez, gazeteciler Sedef Kabaş ve Merdan Yanardağ’ın da aralarında bulunduğu 36 kişinin daha yargılandığı davanın ilk duruşmasında ifade veren sanıklar, Twitter’da yapılan paylaşımlarla ekonomiyi kötü etkilemenin mümkün olmadığına ve yaptıkları paylaşımların ifade özgürlüğü kapsamına girdiğine dikkat çekti.
İstanbul Adliyesi’ndeki 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada ifade veren sanıklardan bir tanesi 22 yaşında bir öğrenci olduğunu ve kıt kanaat geçinmesi sebebiyle ekonomiyi nasıl etkileyebileceğini bilemediğini kaydederken; bir diğer sanık ise sadece Anadolu Ajansı'nın bir haberine "Şimdilik" yorumu yapması sebebiyle yargılandığını ifade etti. Gazeteci Yanardağ ve iktisatçı yazar Sönmez, ifadelerinde davanın hukuki değil politik olduğunu ve ekonomiyi batıran asıl sorumluların gizlenmesinin amaçlandığını savunarak, BDDK ve SPK hakkında suç duyurusunda bulundular.
Bir sonraki duruşma 17 Ocak'ta
Sanıkların tamamının ifadesinin alınmamış olması ve dosyanın geldiği aşama itibarıyla beraat taleplerinin reddine karar veren mahkeme, davanın bir sonraki duruşmasının 17 Ocak 2020 saat 10:00’da görülmesini kararlaştırdı.
"Ekonomik Darbe Girişimi Soruşturması" olarak adlandırılan dava gerekçesinde, Karakaya ve Yalınkılıç'ın 10 Ağustos 2018 tarihli bir haberinde Türkiye'nin "bankacılık ve finans sisteminin acz içinde olduğu izlenimi vermeye çalışan gerçeğe aykırı ve maksatlı ifadelere yer verdiği” iddia ediliyor.
Sanık ifadelerinden: Vatandaş olarak ekonomiyle ilgili 2 tweet atamayacaksam sıkıntı başka yerdedir
Duruşmayı takip eden gazeteci Elif Akgül, P24 Dava Takip ve Sınır Tanımayan Gazeteciler'in (RSF) Twitter hesaplarından yaptıkları paylaşımlara göre sanık ifadeleri şöyle:
-Sanıklardan biri (KYK ile ihraç edilmiş-işsiz): Vatandaş olarak ekonomiyle ilgili 2 tweet atamayacaksam sıkıntı başka yerdedir. Benim attığım tweet'le ekonomi bozulmadı.
-Sanıklardan (işsiz): "Döviz artışının şu an halka bir zararı olmaz. İlerleyen günlerde zamlar kıçımıza kazık gibi girince nasıl bir tufaya geldiğimizi anlarız" yazdım. Herkes biliyordu yazamıyordu, ben yazdım. Suç ne anlamadım. 2 tweetle ekonomi batacaksa bu ülke yansın. O zaman bunları hoş edelim güzel tweetler atsınlar ekonomi kurtulsun.
-Sanık (işini yapamayan arkeolog, tasarım şirketi sahibi): TT'deki dolar kurlarını kullanıp tweet attım. O gün dolar Güneş'ten biraz hızlı yükseldiği için TT'deydi. Siyasetçiler açıklama yaptıkça yükseliyordu. Onların açıklamaları değil de bizim tweetlerimiz mi etkiliyor?
Merdan Yanardağ: Dava açılacaksa BDDK ile SPK hakkında açılmalı
-Gazeteci Merdan Yanardağ: BDDK işine baksın. Ben gazeteci olarak görevimi yapıyorum. Bir de Ekonomik Darbe Girişimiyle suçlanıyoruz. FETÖ ile bağlanmış. Ben FETÖ'cü çeteyle mücadele ettiğimden Ergenekon'a eklendik. Bu davanın amacı ekonomiyi batıran asıl sorumluları gizlemektir. Ekonomik krizin nedenlerini gizleme çabasında olan BDDK ve SPK hakkında suç duyurusunda bulunuyorum. Bu komik, gayriciddi davanın derhal düşürülmesini talep ediyorum.
"Bu dava ekonomik değil, politik bir davadır"
-İktisatçı yazar Mustafa Sönmez: Bu, BDDK ve SPK’nin alet edildiği siyasi bir davadır. Bu politik davada Twitter mecrası ve muhalifler susturulmaya çalışılıyor. 30 yıldır yaptığım gibi ifade özgürlüğü hakkımı kullanmaya devam edeceğim. BDDK ve SPK hakkında suç duyurusunda bulunuyorum. Bu iddianame bir hukuk ayıbıdır. Bu dava ekonomik değil, politik bir davadır.
"Bu tür gelişmeler nerede olursa olsun haber değeri taşır"
-Gazeteci Sedef Kabaş: 25 yıllık medya ve habercilik tecrübesine sahibim. 2018 Ağustos ayında Türkiye’de ciddi bir kriz yaşanmıştır. Bu tür gelişmeler nerede olursa olsun haber değeri taşır. İddianamedeki tweetler güncel ve gerçek verilere dayanmaktadır. Piyasayı etkileyecek bir pozisyonum bulunmamaktadır. Tweetlerde yatırım tavsiyesi ve yönlendirme bulunmamaktadır. Gazeteci ve yurttaş olarak güncel konulara ilişkin eleştirilerimi dile getirdim. Eleştirilerim ifade özgürlüğü kapsamındadır. Beraatimi talep ediyorum.
Sedef Kabaş'ın avukatı Sevgi Kalan da yapılanın 'bir hukuki hata ve adil yargılanma hakkının ihlâli' olduğunu savunarak, 'suçun unsurları oluşmaması' sebebiyle müvekkilinin derhal beraatini talep etti.
AA haberine "Şimdilik" diye yorum yaptı, sanıklar arasına girdi
-Sanık (kimyager): Bir arkadaşımın AA haberini paylaşması üzerine yorum yaptım. Döviz ya da borsa hesabım yok. Twitter takipçilerim eş dost akraba. Beraat istiyorum. (Elif Akgül'ü notu: Kimyager bir AA haberine "Şimdilik" diye cevap yazdığı için "ekonomik darbe girişimi soruşturmasına" dahil edilmiş)
"Öğrenci olarak kıt kanaat geçiniyorum SPK'yı nasıl etkileyebilirim?"
-Sanık (öğrenci): 22 yaşımda bir öğrenci olarak SPK'yı nasıl etkileyebilirim bilmiyorum. Öğrenci olarak kıt kanaat geçiniyorum. Menfaat temin etmedim.
Uğur Gürses: Ekonomik krizin sebebi ülkeyi yönetenlerdir, gazeteciler-yorumcular değil
Ekonomist Uğur Gürses, davanın ertelenmesinin ardından Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Ağustos 2018’de meydanlardan 'Bize ekonomik savaş ilan ettiler' denilerek vatandaş paniğe sevk edildi ve bankalardan döviz çekilişine sebep olundu. Bunun haberini yapanlar yargılanıyor bugün. Ekonomik krizin sebebi ülkeyi yönetenlerdir, gazeteciler-yorumcular değil" ifadesini kullandı.
"Bankacılık acz içindeyse kötü yönetimin sonucudur, tweetlerle yol açılan bir sorun olamaz"
Duruşmada ifade veren Sönmez, dün de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda dava açılmadan önce ifadelerinin bile alınmadığını belirterek, “Şikayetçi BDDK, davacı SPK. Şaka değil dünyaca bilinen Bloomberg muhabirine ne ve bize dava açtılar. Bankacılığın sorunları olduğunu bizzat dün BDDK açıkladı; 166 milyar TL batık kredi olduğunu ifade etti. Bankacılık acz içindeyse kötü yönetimin sonucudur. Gazetecilerin, sosyal medya kullanıcılarının haberleri ve twitleriyle yol açtıkları bir sorun olamaz. Yargıyı fuzuli işgal işte” yorumunda bulundu.
"BDDK suç duyurusunda bulundu, SPK davacı oldu; neden mi, 'kriz var' dediğimiz için"
Duruşma salonunda bulunan Sedef Kabaş da Mustafa Sönmez ile bir fotoğraflarını paylaşarak, “Üstad Merdan Yanardağ, Orhan Aydın gibi gazetecilerin de aralarında bulunduğu 40’a yakın düşünür, gazeteci, yazar hakkında BDDK suç duyurusunda bulundu, SPK davacı oldu! Neden mi? “Kriz var” dediğimiz için…” dedi.