Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 16 Ekim Dünya Gıda Günü kapsamında yapılan ortak basın toplantısında "Dünya Sağlık Örgütü raporuna göre, obezite ülkemizin de önemli bir sorunu. Nüfusumuzun yüzde 30'u obeziteden muzdarip durumdadır" dedi.
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, "39'uncu Dünya Gıda Günü" nedeniyle oda binasında ortak basın toplantısı düzenledi. Bayraktar, bu yıl 16 Ekim Dünya Gıda Günü'nün "Eylemlerimiz geleceğimizdir. Sağlıklı beslenme ile açlığa son verilmiş bir dünya" temasıyla kutlandığını söyledi. Gıdada dağılımın olağanüstü bir dengesizlik içinde olduğunu belirten Bayraktar, dünyada üretilen yaklaşık 4 milyar ton gıdanın üçte birinin israf edildiğini kaydetti. FAO'nun açıklamalarına göre, 820 milyon insanın açlık çektiğini söyleyen Bayraktar, sözlerine şöyle devam etti:
"21'inci yüzyılda Türkiye’nin 10 katı bir nüfusun açlık çektiğini görmek, ulaştığımız uygarlık ve gelişmiş düzeyi açısından utanç verici bir durumdur. Güvenilir, besleyici ve yeterli gıdaya erişemeyen insan sayısı ise, 2 milyarı geçmektedir. İşin acı tarafı, 5 yaşından küçük 150 milyon çocuk, yaşıtlarına göre daha kısa ve gelişim geriliği yaşıyor. Üstelik dünyada açlığı azaltma konusunda iyiye gitmiyoruz. Açlık çeken insan sayısını 425 milyon düşürmeyi planlıyorduk; ama sadece 29 milyon azaltabildik. Hatta dünyada yetersiz beslenen insan sayısı 2015'ten bu yana artıyor."
Nüfusun yüzde 30'u obeziteden muzdarip
Dünyada 820 milyon insanın açlık çekerken, 1,9 milyar insanın aşırı kilolu olduğunu belirten Bayraktar, obez olan bireylerin yaş grubuna dikkat çekti. 790 milyon obez insanın 40 milyonunun 5 yaş altında olduğu, 5-12 yaş arasında ise 120 milyon obez insanın bulunduğunun altını çizen Bayraktar, "Dünya Sağlık Örgütü raporuna göre, obezite ülkemizin de önemli bir sorunu. Nüfusumuzun yüzde 30'u obeziteden muzdarip durumdadır. Açlık sorunu kendi ayakları üzerinde duran ve yeterli üretimin yapıldığı tarım sektörünün varlığını sağlamakla çözülebilecek bir sorundur. Dünyada gıda güvenliği ancak devletlerin, uluslararası kuruluşların, sivil toplum kuruluşlarının ve tüm diğer aktörlerin de aktif katılım ve diyaloğuyla mümkün olabilir" dedi.
Türkiye'de her 4 kişiden 3'ü hareketsiz
Yakın zamanda Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan Dünya Sağlık Örgütü raporuna göre, Türkiye'de her 4 kişiden 3'ünün şişman ve hareketsiz olduğunu ifade eden Gutu, raporda obeziteye sebep olarak fast food tüketimindeki artış ile meyve ve sebze tüketimindeki azlığının gösterildiğini söyledi. Gutu, konu hakkında yapılması gerekenleri, "Sadece gıda üretiminden ziyade daha sağlıklı gıda üretimine odaklanmamız gerekmektedir. Öncelikle, hükümetler sağlıklı beslenme alışkanlıklarını korumak ve özel sektörün daha sağlıklı gıda üretmesini desteklemek için uygun teşvikler sunmak yoluyla politika ve kanunlar getirmelidir. Çiftçiler ise, daha kârlı ürünler yetiştirmek yerine meyve, sebze, baklagiller ve kabuklu yemişler gibi çeşitli besleyici gıdaların üretilmesine odaklanabilirler. Tüketiciler olarak bizler ayrıca yerel gıda üreticilerini desteleyebilir, daha sağlıklı beslenme tarzlarını benimseyebilir ve gıda israfını azaltabiliriz" diyerek anlattı. (DHA)