Politika

Dışişleri Bakanı Fidan'dan New York'ta yoğun diplomasi trafiği: Bugün programında ne var?

Bakan Fidan toplantıların yanı sıra ikili görüşmeler de gerçekleştirecek

27 Eylül 2024 11:48

T24 Haber Merkezi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için bulunduğu New York'ta diplomatik temaslarına devam ediyor. Fidan'ın bugün yoğun bir diplomasi trafiği olacak. Bakan Fidan toplantıların yanı sıra ikili görüşmeler de gerçekleştirecek. 

Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Bakan Fidan'ın bugün Medeniyetler İttifakı Dostlar Grubu Toplantısı, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Bakanları Yıllık Koordinasyon Toplantısı, Türkiye-CELAC Dörtlüsü Dışişleri Bakanları Toplantısı, Astana Platformu Dışişleri Bakanları Toplantısı ve Filistin konulu BM Güvenlik Konseyi Toplantısı'na katılması bekleniyor. 

Medeniyetler İttifakı toplantısı

Bakan Fidan’ın, Medeniyetler İttifakı’nın İspanya ile birlikte ortak sunucusu olarak yer alacağı açılış oturumuna hitap etmesi öngörülüyor. Açılış oturumunda ayrıca, Mİ Yüksek Temsilcisi Miguel Moratinos, BM 79. Genel Kurul Başkanı Philemon Yang, İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares Bueno ve Portekiz Dışişleri Bakanı Paulo Rangel’in hitapta bulunmaları bekleniyor. 

Medeniyetler İttifakı

Medeniyetler İttifakı, o dönemde Başbakanlık görevini yürüten Recep Tayyip Erdoğan ile dönemin İspanya Başbakanı José Luis Rodríguez Zapatero tarafından 2005 yılında başlatılmış ve daha sonra BM Genel Sekreteri tarafından da benimsenerek bir BM girişimi halini almıştı.

Girişim bağlamında BM çatısı altında kurulmuş olan Mİ Dostlar Grubu’nun ülke ve uluslararası kuruluşlardan oluşan üye sayısı halihazırda 160’a yükselmişti.

Medeniyetler İttifakı, temel sütunları (eğitim, gençlik, medya, göç ve kadınlar) ile 2019-2023 Eylem Planı’nda yer alan üç önceliğe (önleme, arabuluculuk ve şiddete varan aşırıcılığın önlenmesi) katkı sağlayacak şekilde faaliyetlerini sürdürüyor.

İİT Dışişleri Bakanları Yıllık Koordinasyon toplantısı

İİT toplantısında, Filistin konusunda önümüzdeki dönemde birlikte atılabilecek adımlar ve verilebilecek ortak mesajlar ele alınacak. 

Dışişleri Bakanı Fidan’ın toplantıda; Filistinlilerin, kendi kaderini tayin başta olmak üzere devredilemez haklarının savunulmasında kararlı olunması gerektiğini, bölgesel barış ile güvenliğin sağlanması için iki devletli çözümün nihai hedef teşkil ettiğini, Filistin Devleti’nin daha fazla ülke tarafından tanınması ile Gazze'de kalıcı ateşkes ve kesintisiz insani yardım sağlanmasına yönelik müzakerelerin gerilimi azaltmanın tek yolu olduğunu vurgulaması öngörülüyor. 

Türkiye, 2025 yılında İİT 51. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı’na İstanbul’da ev sahipliği yapacak. 

CELAC toplantısına katılacak

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Honduras’ın ev sahipliğinde Türkiye - Latin Amerika ve Karayip Devletleri Topluluğu (CELAC) Dörtlüsü (Saint Vincent ve Grenadinler, Honduras, Kolombiya ve Grenada) Dışişleri Bakanları Beşinci Toplantısı’na katılacak. 

Toplantıda, sonuncusu 21 Nisan 2017 tarihinde İstanbul’da düzenlenen Dördüncü Quartet Toplantısı sonucunda yayınlanan Ortak Bildiri’de yer alan unsurlar ve güncel küresel meseleler ele alınacak.

Dışişleri Bakanı Fidan’ın toplantıda, Türkiye’nin Latin Amerika ve Karayipler bölgesiyle ikili düzlemde ve bölgesel teşkilatlar vasıtasıyla ilişkilerinde 2017’deki son toplantıdan bu yana siyasi ilişkiler, karşılıklı ticaret ve ekonomik ortaklıklar, kalkınma iş birliği, kültür ve eğitim alanlarındaki bağların kuvvetlendirilmesi ve bölgesel kuruluşlara gözlemci statüsünde katılım gibi konularda kaydettiği ilerlemelere dair
muhataplarını bilgilendirmesi öngörülüyor.

CELAC

Latin Amerika ve Karayip Devletleri Topluluğu (CELAC), Latin Amerika genelinde entegrasyonu derinleştirmek amacıyla Aralık 2011’de kuruldu. Latin Amerika ve Karayipler bölgesindeki tüm ülkelerin üyesi olduğu CELAC, kıtadaki bölgesel teşkilatlar içinde en kapsayıcı olanı. 

Bu çerçevede Türkiye, CELAC ile “Türkiye-CELAC Dörtlüsü” Dışişleri Bakanları Toplantıları düzenliyor. 

Söz konusu toplantıların ilk üçü 2013, 2015 ve 2016 yıllarında BM Genel Kurulu toplantıları marjında gerçekleştirilmişti. 

Astana: İran ve Rusya dışişleri bakanlarıyla bir araya gelecek

Astana Platformu Dışişleri Bakanları toplantısında, Türkiye ile birlikte Astana sürecinin garantörleri olan İran ve Rusya'nın dışişleri bakanlarıyla bir araya gelecek olan Bakan Fidan, Suriye’deki krizin çözümünde BM’nin öncü rol üstlenmesinin önemini vurgulayacak. 

Toplantının ikinci bölümüne BM Genel Sekreteri’nin Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen’in de katılması öngörülüyor.

Dışişleri Bakanı Fidan ayrıca, Ulusal Yetki Alanları Dışında Deniz Biyoçeşitliliğinin Korunması ve Sürdürülebilir Kullanımına Dair Antlaşma'yı imzalayacak.

İkili görüşmeler de gerçekleştirecek

Bakan Fidan, toplantıların yanı sıra ikili görüşmeler de gerçekleştirecek. Dışişleri Bakanı Fidan’ın bugün İsveç Dışişleri Bakanı Maria Malmer Stenergard, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Bangladeş Dışişleri Bakanı Touhid Hossain ve Hırvatistan Dışişleri Bakanı Gordan Grlic-Radman ile görüşmesi bekleniyor.