Demokrasi İçin Birlik (DİB), MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin DEM Partili milletvekilleri ile tokalaşması ile başlayan süreçte demokrasi güçlerinin adil, demokratik, onurlu bir barış talebini sahiplenmesi ve bu talebin toplumsallaşması için rol alması gerektiğini belirtti. DİB'in sonuç bildirgesinde, "Demokrasi İçin Birlik Meclisi, iktidarın halkların barış umuduyla oynayarak varlığını sürdürme girişimine karşı, demokrasi güçlerini güçlü bir biçimde barıştan yana tutum almaya çağırıyor. Bu amaçla, en kısa sürede demokrasi güçlerine bir çağrı yapılacak" denildi.
Demokrasi İçin Birlik (DİB) Meclisi, 24 Ekim'de İstanbul’da 60 kurum temsilcisi ve bireyin katılımıyla toplandı. Meclis’in açılış konuşmasını yapan emekli AİHM yargıcı, hukukçu, DİB sözcüsü Rıza Türmen, TUSAŞ’A yapılan saldırıyı kınadı. Türmen, Kürt sorununda demokratik çözümü ve barış için bir kapı aralandıysa, bu kapıdan içeri girilmesi, sürecin doğru bir eksene oturtulması için demokrasi güçlerinin rol oynaması gerektiğini, Demokrasi için Birlik’e de bu konuda görev düştüğünü belirtti. Türmen, bu konuda çalışmalar, görüş ve politika üretecek bir komisyon kurulması önerisinde bulundu. Öneri DİB Meclisi’nde genel kabul gördü.
"Çözümsüzlüğün bedelini halk ödüyor"
DİB meclisinin sonuç bildirgesinde şu ifadeler yer aldı:
"İpliği pazara çıkmış soygun ve talan iktidarının hem ülkede, hem bölgede içine düştüğü sıkışmışlıktan çıkmak ve demokrasi güçlerini parçalamak için bir hamle yaptığından kimse kuşku duymuyor. Ancak bu sürece dışında kalarak değil, adil ve onurlu barış talebini daha güçlü sahiplenerek, bu talebi toplumsallaştırarak yanıt vermek gerekiyor, savaşın ve çözümsüzlüğün bedelini açlık, ölüm ve yoksullukla halk ödüyor.
Gelişmeler ve açıklamalar, AKP-MHP bloğunun, adil ve barışçı bir çözümden yana olmadığını, Kürt sorununu terör ve güvenlik çerçevesinde ele alan anlayışı sürdürdüğünü gösteriyor. İktidar, hem bölgede hem ülkede, içinde bulunduğu sıkışmışlık halinden kurtulmak için halkların barış umuduyla oynayarak demokratik olmayan bir süreç yürütmeye çalışıyor. İktidarın, iç cephe adı altında muhalefeti parçalamak, Meclis muhalefetini yedeğine almak ve bu iç cephe dışında kalan muhalefeti de düşmanlaştırarak daha güçlü bir baskı kurmak istediği görülüyor. Demokrasi güçlerine daha yoğun bir saldırıya da dönüşebilecek bu sürece, ancak, demokrasi güçlerinin birliğiyle gereken yanıt verilebilir.
"İnsanca yaşanabilecek bir asgari ücret için ortak mücadele şart"
İktidar, açık bir sermaye saldırısı olan OVP ile Şimşek’ten, Merkez Bankası Başkanı’na, sermaye örgütlerine ve halkı yoksullaştıran programa destek veren İMF yetkililerine kadar emekçileri, emeklileri sefalet ücretlerine mahkûm etmek adına adeta seferberlik ilan etti. Toplu İş Sözleşmelerinde yapılacak zamlar, yüzde yirmi beşin altında bir rakamda tutulmaya çalışılıyor. Şiddet kullanarak sendikasızlaştırma baskısı sürüyor. Elli bini aşkın işçiyi ilgilendiren TİS süreçlerinde birçok belediyede grev aşamasına gelindi.
Bu koşullarda demokrasi güçlerinin ortak mücadele hedeflerinden biri de insanca yaşanabilir bir asgari ücret olmalı.
"En kısa sürede demokrasi güçlerine bir çağrı yapılacak"
Demokrasi için Birlik’in, yaklaşık iki aydır demokrasi güçlerinin birlik ve ittifak zeminlerini güçlendirmek için açtığı tartışma devam ediyor. 2024 Kasım ayı sonunda yapılacak buluşmada bütün tartışmaların değerlendirilerek, sürmekte olan birlik girişimlerini destekleyecek bir raporun oluşturulması hedefleniyor.
*Demokrasi İçin Birlik Meclisi, bütün demokrasi güçlerine birlik, ittifak, mücadele ortaklığı çalışmaları sürecinin hızla sonuç verecek ve halkta umut yaratacak bir düzleme dönüştürülmesi çağırısında bulunuyor. Dipnot sitesinde yayınlanmakta olan tartışmalara katılmaları için bütün toplumsal güçleri, kurumları, bireyleri davet ediyor.
*Demokrasi İçin Birlik Meclisi TUSAŞ’a yapılan saldırıyı ve Kuzey Suriye’de sivil halkın katledilmesini kınıyor.
*Demokrasi İçin Birlik Meclisi yakın zamanda hayatlarını kaybeden, DİB’e emek vermiş iki değerli mücadele insanı Bedahet Tosun ve Haluk Ağabeyoğlu’nu sevgiyle anıyor.
*Demokrasi İçin Birlik Meclisi, iktidarın halkların barış umuduyla oynayarak varlığını sürdürme girişimine karşı, demokrasi güçlerini güçlü bir biçimde barıştan yana tutum almaya çağırıyor. Bu amaçla, en kısa sürede demokrasi güçlerine bir çağrı yapılacak."
“Sünnet, beden bütünlüğüne bir tehdit mi geleneğin vazgeçilmezi mi?”Yönetmen Ece Dizdar anlatıyor |