Uzmanlar, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından tıpta "bruksizm" olarak bilinen diş sıkma sorundan muzdarip insan sayısında ciddi artış olduğu ifade ediyor.
Independent Türkçe'nin haberine göre, Maraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler sonrası, "geceleri dişimi sıkıyorum" şikayetlerinde büyük artış var. Diş sıkma kimi insanlarda günün her saatinde olsa dahi çoğunlukla uykuda yaşanan bir sorun. Bunun sonucunda birçok insan sabahları dişlerindeki veya diş etlerinde bir ağrıyla uyanıyor.
Uzmanlar, diş sıkmanın bir "halk sağlığı sorununa" dönüşüp dönüşmediğine dair soruları yanıtladı. Protetik diş tedavisi uzmanı Prof. Dr. Hanefi Kurt, şu an için bu konuda bir araştırma yapılmadığından net bir rakam veremeyeceklerini belirtirken, diş sıkma şikayetiyle başvuranların oranında depremden sonra yüzde 30 oranında bir artış olduğunu gözlemlediklerini kaydetti.
"Depremden sonra daha çok sıkmaya başladım"
"Haftada 40 hasta bakıyorsam bunların neredeyse 30'u eklem hastası" diyen Kurt, "Bunların da çoğu diş sıkma şikayetiyle geliyor" şeklinde konuştu. Hastalarına "Önceden bu sorununuz var mıydı? Ne zaman tetiklendi" diye sorduğuna "Depremden sonra daha çok sıkmaya başladım" cevabını aldığını aktaran Kurt, "Hem diş sıkmayı tedavi eden hem de bundan kendisi de muzdarip olan biri olarak söyleyebilirim ki bir artış var" dedi.
"Diş sıkmanın en temel nedeni stres"
"Diş sıkmanın en temel nedeni stres" diyen Kurt, hocası olan Prof. Dr. Cihan Arsoy'un "diş sıkma beynin geviş getirmesidir" diye nitelediğini ifade ederek, "Gün içindeki o bütün seslerin gece uyurken uykunun en derin döneminde açığa çıkması aslında. Tabii gün içinde de dişlerini sıkan hastalarımız da çok fazla zaten" diye konuştu.
"Buna bağlı başka semptomlar gelişecektir"
Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) Başkanı Tarık İşmen de diş sıkmanın temelinde aşırı stres ve kaygıların olduğunu vurguladı. Depremde yaşanan travmanın inanılmaz derecede büyük olduğunu, insanların ciddi kayıplara uğradığını hatırlatan İşmen, "Buna bağlı diş sıkma sorunlarının artması çok doğaldır. Bu belki ilerleyen süreçlerde çözülecektir ama bu sefer de buna bağlı başka semptomlar gelişecektir. Diş sıkmaya bağlı kırılmalar, aşınmalar, hassasiyetler olacaktır" ifadelerini kullandı.
"Vakaların istatistiğini tutmaya çalışıyoruz"
İşmen'in verdiği bilgiye deprem sonrasında diş sıkma sorunu yine en çok depremden etkilenen illerde yaşanıyor. TDB'ye bağlı olarak sahada 20'ye yakın istasyonlarının olduğunu belirten İşmen, "Burada acil ağız diş sağlığı hizmeti veriyoruz. Diş sıkma şikayetlerini sıklıkla alıyoruz. Dişini sıkarak uyandığını söylüyor insanlar. Sabah kalktıklarında ağzında kan, koku ve çenede kitlenme hissettiğini söyleyenler var. Orada vakaların istatistiğini tutmaya çalışıyoruz" dedi.
"İnsanların psikolojisi bozuk"
Büyükşehirlerde de benzer sıkıntıların görüldüğünü söyleyen TDB Başkanı Tarık İşmen, şunları kaydetti:
"Ekonomik sıkıntılar, ülkedeki belirsizlikler, insanların gelecek kaygısı derken deprem de tuzu biberi oldu. Özellikle depremin beklendiği İstanbul ve Marmara hattında insanların psikolojisi bozuk. İnsanlar bu kaygılardan psikolojik travma yaşıyor. Bu travmanın da mutlaka vücutta yansımaları vardır. Bruksizm de (diş sıkmada) bunlardan bir tanesidir."