Yaşam

Deniz, Yusuf, Hüseyin bugün anılıyor

Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve Hüseyin İnan, 37 yıl önce Ankara Ulucanlar Cezaevi'nde idam edilmişti...

06 Mayıs 2009 03:00
Türkiye Gençlik Hareketi'nin liderlerinden Deniz Gezmiş ve arkadaşları anılıyor. Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve Hüseyin İnan, 37 yıl önce Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla Ankara Ulucanlar Cezaevi'nde idam edilmişti.

Deniz Gezmiş ve arkadaşları anılıyor - FOTOGALERİ

Bugün dahi tartışılmaya devam edilen idam kararı alındığı sırada, Deniz Gezmiş ve Yusuf Arslan 25, Hüseyin İnan 23 yaşındaydı.

Efsanevi öğrenci önderi Deniz Gezmiş ile arkadaşları Yusuf Arslan ve Hüseyin İnan, idam edilişlerinin 37. yılında çeşitli etkinliklerle anılacak.

Darağacında 3 fidan için ilk anma töreni saat 12.30'da Karşıyaka Mezarlığı yapılacak. Törene bazı milletvekilleri, demokratik kitle örgütü temsilcileri ve öğrenciler katılacak.

Gezmiş ve arkadaşlarının avukatı Halit Çelenk ve gruplar adına temsilciler, üç gencin yan yana olan mezarları başında bir konuşma yapacak.

Konuşmaların ardından her yıl olduğu gibi, bu yıl da, "üç karanfil anısına" mezarlara yanan sigaralar ve karanfiller bırakılacak.

Gezmiş ve arkadaşları için İstanbul'da da bazı gençlik örgütleri, saat 17.30'da Taksim Atatürk Kültür Merkezi önünde bir araya gelecek.

Gruplar, 1969 yılında Amerika Birleşik Devletleri 6. Filo askerlerine karşı düzenlenen antiemperyalist eylemlerin sona erdiği Dolmabahçe sahiline kadar yürüyüş yapacak.