HDP yöneticileri, 7 yıldır cezaevinde bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Artı Gerçek’te yayımlanan yazısındaki ifadelerinin kendileri için sürpriz olduğunu ifade etti.
Seçim başarısızlığının ve bu konudaki sorumluluklarının farkında olduklarını belirten HDP yöneticileri, yeni bir başlangıç için kısa süre içinde kongre yapılmasından bileşen politikalarının gözden geçirilmesine kadar pek çok adımın tartışıldığını aktardı.
"Seçim sürecini birlikte yürüttük"
Gazete Duvar'dan Ceren Bayar'ın haberine göre, geride bırakılan seçim sürecinde de Demirtaş’la sürekli iletişim halinde olunduğunu anlatan HDP’liler, avukatlar aracılığıyla her gün mesajlaşıldığını, seçime dair atılan neredeyse tüm adımların birlikte planlandığını, Demirtaş’ın her önerisinin değerlendirildiğini kaydetti.
Demirtaş’ın politikayı bırakmasına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan bir HDP’li yönetici, “Hem geçmiş 7 yılda hem de bu seçim sürecinde karşılıklı eksikliklerimiz, hatalarımız olmuştur. Ama Demirtaş’ı dışlamak söz konusu olamaz. Yola elbette birlikte devam edeceğiz” dedi.
"Gerekeni yapacağız"
Demirtaş’ın vurguladığı seçim başarısızlığını kendilerinin de kabul ettiğini, bu başarısızlığı getiren eksikliklerin HDP yönetimi tarafından ilk günden itibaren ele alındığını kaydeden HDP yöneticileri, seçim sonuçlarının açıklanmasının hemen ardından başta özeleştiri olmak üzere tüm süreçlerin işletildiğini belirtti.
"MYK üyeleri istifaya hazır olduğunu söyledi"
Seçimden sonra yapılan toplantılarda, görüşmelerde MYK üyelerinin bir kısmının istifaya hazır olduklarını söylediğini de kaydeden HDP yöneticileri, “ortada bir başarısızlık varken sorumluluktan kaçmak doğru olmaz” görüşünün ağır bastığını ve özeleştiri süreci ile birlikte yeni dönemin hızlıca planlanmaya başlandığını aktardı.
HDP ne yapacak?
Kapatma davasının sonucunun ne olacağına bakılmaksızın ve davanın bitmesini beklemeden Meclis’te Yeşil Sol Parti grubu kurulacak. Eş genel başkanların da aralarında bulunduğu birkaç isim sembolik olarak HDP’de kalacak, ancak diğer tüm milletvekili ve yöneticiler Yeşil Sol Parti’de siyaset yürütecek.
1 Ekim'den önce köklü değişim
Yeşil Sol Parti kongre sürecini de erkene çekerek yaz aylarında kongreye gitmeyi de planlıyor. Kongreye gidilmeden önce partinin il örgütleriyle derinlemesine görüşmeler, illerde konferanslar, toplantılar yapılacak ve yapısal sorunlara birlikte çözüm aranacak. Tüm bu süreçler sonucunda alınan öneriler doğrultusunda yeniden yapılanmaya gidilecek. Bu yeniden yapılanma hem politik düzeyde olacak hem de yapısal değişiklikler içerecek. HDP’nin bileşen yapısı dahil tüm süreçlerin gözden geçirileceği bu dönemin sonunda Yeşil Sol Parti’nin kongresi gerçekleşecek. 1 Ekim’den önce gerçekleşmesi beklenen kongrede HDP’nin eş genel başkanları dahil tüm yönetim kadrolarında ciddi değişim olması bekleniyor.
TIKLAYIN | Demirtaş: Aktif politikayı bu aşamada bırakıyorum