T24 Haber Merkezi
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmî temaslarda bulunmak üzere Irak'ın başkenti Bağdat'a gitti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Bağdat Uluslararası Havalimanı'nda Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ve diğer yetkililer resmî törenle karşıladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bağdat'ta resmî törenle karşılandı (Fotoğraf: Cumhurbaşkanlığı)
Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç da Bağdat'a geldi.
Erdoğan, temasları çerçevesinde daha sonra Erbil'e ziyaret gerçekleştirecek.
Erdoğan, Bağdat'ta (Fotoğraf: AA)
Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Irak'ın başkenti Bağdat'ta, Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ile baş başa görüşme gerçekleştirdi. Bağdat Sarayı'ndaki görüşme, basına kapalı gerçekleşti.
(Fotoğraf: AA)
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Reşid'in ardından Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ile de baş başa görüşme gerçekleştirdi.
(Fotoğraf: AA)
Erdoğan ve Sudani arasındaki baş başa görüşmenin ardından heyetler arası görüşmeye geçildi. Baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Irak Başbakanı Sudani nezaretinde iki ülke arasında anlaşmalar imzalandı.
İki ülke arasında anlaşmalar imzalandı (Fotoğraf: AA)
Masada hangi konular var?- PKK Hürriyet’e bilgi veren kaynaklar Türkiye ile Irak arasında son dönemde ivme kazanan ikili ilişkilerin her alanda ilerlemesi ve ahdi zeminin de kuvvetlendirilerek kurumsal bir çerçeveye kavuşturulmasının amaçlandığını belirtti. Bu doğrultuda en önemli adım Irak topraklarının PKK’dan temizlenmesi konusunda atılacak. - Ortak harekât merkezi İki ülke arasında uzun süredir devam eden görüşmelerde varılan Ortak Harekât Merkezi kurulması konusundaki uzlaşma, Stratejik Çerçeve Belgesi içinde yer alacak. Hürriyet’in edindiği bilgilere göre içerik, kapsam ve yer, teknik görüşmelerden sonra belli olacak. Merkezde, Irak Merkezi Hükümeti, Bölgesel Yönetim ve Türkiye’den askerlerin görev alması bekleniyor. Türkiye’nin beklentisinin Sincar, Mahmur ve Kandil bölgesinde öncelikle karşı tarafın aksiyon alması olduğunu belirten kaynaklar, istihbarat paylaşımının kritik önem taşıdığının altını çizdi. Türkiye, operasyon yapılan bölgelere yakın sivilleri gözetme amaçlı önlem alınmasını istiyor. - Türkiye’nin Irak sınırında üs bölgeleri Ayrıca Türkiye’nin Irak sınırındaki 30-40 kilometrelik alanda, değişen derinliklerde üs bölgeleri kurulması; Hakurk, Metina, Zap ve Gara’nın güvenli hale getirilmesi; Irak Suriye sınırında PKK/YPG unsurlarının geçişkenliğinin azaltılması için somut adımlar atılması gibi konular da karara bağlanacak. - Ulaştırma, enerji, tarım... Altına imza atılacak temel metin, somut adımların yer aldığı yol haritası olarak da nitelenen “Stratejik Çerçeve Metni” olacak. İmzalanacak anlaşmalar arasında güvenlik başlığının yanı sıra ulaştırma, enerji ve tarım da yer alacak. Kaynaklar, “Görüşmenin somut adımlara tahvil edilmesi bekleniyor” dedi. - Kerkük-Yumurtalık Boru Hattı Türkiye, Irak tarafına boru hattının çalıştırılmasına hazır olduğunu iletmiş ancak merkezi Bağdat yönetimi ile Bölgesel Yönetim arasındaki sorunların devam etmesi nedeniyle bu konuda bir adım atılamamıştı. Bu ziyarette enerji konusundaki işbirliğinin geniş bir şekilde ele alınması ve somut adımların atılması öngörülüyor. |