T24 Dış Haberler
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Atina'da görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada Yunan adalarında Türk vatandaşlarına 7 günlük turist vizesi sağlanacağını duyurdu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin (YDİK) beşinci toplantısına katılmak için 6 yıl sonra ilk kez gittiği Atina'da Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile bir araya geldi. İki lider, görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısında konuşarak ikili ticarette 10 milyar dolar hedefi koyduklarını açıkladı.
Basın toplantısında liderler, ilişkilerin tekrar canlandırılması için atılacak adımları ele aldıklarını söyledi.
Miçotakis, Yunanistan'ın Türk vatandaşlarına Doğu Ege'deki 10 adaya kapıda vize alma imkanı tanıyacaklarını söyledi. Yunan lider, Erdoğan ile görüşmelerinde Yunanistan'ın Türkiye'ye Avrupa Birliği'ne üyelik sürecinde sağlayacağı desteği de ala aldıklarını bildirdi.
Türkiye ile Yunanistan'ın "aynı denizi, aynı coğrafyayı ve hatta birçok açından benzer kültürleri" paylaştığını vurgulayan Erdoğan, "İki komşu arasında görüş ayrılığının olması çok normal, bizim aramızda çözülemeyecek bir sorun yoktur. Yeter ki büyük resme odaklanalım, denizi geçip derede boğulanlardan olmayalım." dedi.
Liderler, toplantıdan önce beklendiği üzere, iki taraf arasında yıllardır süregelen kıta sahanlığı gibi ağır başlıklara odaklanmadıklarının, önce daha ikincil konuları konuştuklarının sinyallerini verdiler.
Öte yandan Miçotakis, Kıbrıs sorununun Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen çerçevede çözülmesi gerektiğini vurgulayarak, Ankara ve KKTC'nin benimsediği iki devletli çözüm tutumunu kabul etmeyeceklerinin sinyallerini bir kez daha verdi.
İki lider düzenledikleri basın toplantısında basından soru almadı.
Miçotakis: Dostluk eli uzatıyoruz
Miçotakis'in açıklamalarından satır başları şöyle:
"Vize meselesinde Türk öğrencilerle Avrupa öğrenciler arasında yakın bir iş birliğinin sağlanması için vizeden muaf tutulması meselesini ele aldık. Aynı zamanda doğu Egede bütün bir yıl boyunca 7 gün boyunca vizeden muaf tutularak Türk vatandaşlarını Doğu Ege adalarını ziyaret etme serbestiyetini karar olarak ele aldık.
Azınlık meselesinde birbirimize duyduğumuz anlayışın ılımlılık konusunda bir köprü rolü oynamaktadır. Bütün aşırı tavırların bertaraf edilmesi bunların kaçınılması ve aynı zamanda insani değerlere saygı ve silahsız halin korunması konusunda hemfikir kaldık. Kıbrıs konusunda BMGK kararları bizim için çok önemlidir. Kıbrıs konusunda gelişmeler bu yönde olmalıdır.
Sayın Cumhurbaşkanı Ankara'da İsmet İnönü'yle anlaşma imzalandı. Biz size dostluk eli uzatıyoruz. hasımhane ilişkilerin sonuna vardığına inanıyoruz. O ilişkiler bugün de ayakta kalmaktadır. Lozan Anlaşmasından sonra iyi komşuluk deklarasyonu yapmak zorundayız.
Erdoğan: Çözülemeyecek sorun yok
Erdoğan, şu açıklamaları yaptı:
"Atina'da bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Başbakan Miçotakis nezdinde Yunan makamlarına teşekkür ediyorum. Mevcut ivmeyi daha da geliştirmek istiyoruz. 7 yılın ardından bugün gerçekleştiriyor olmamız bu isteğimizin bir göstergesidir. Yılda en az 1 kez bu buluşturmayı gerçekleştirmenin hayırlı olacağını düşünüyorum. Miçotakis ile faydalı görüşmeler yaptık. Atılabilecek adımları ele aldık. Üst düzey temasların gelişmesi çerçevesinde aramızdaki diyalog kapısının açık tutulmasını vurguladık. Dostane ilişkiler Atina bildirgesi ile teyit etmiş olduk. Sayın Başbakan ile görüşmemizde ticaret hacmimizi 10 milyar dolara çıkarılmasında mutabık kaldık. Gerek turizm gerek kültürel alanda ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Ege ve Doğu Akdeniz konusunda görüş alışverişinde bulunuyor. Mevcut sorunlarımızı yapıcı diyalog iyi komşuluk uluslararası hukuk çerçevesinde müşterik tavırla sonuçlandırmak temel dileğimizdir. Özellikle Lavrion kampının kapatılmasını memnuniyetle karşıladık.
Gazze'ye ilk günlerden beri yardımımızı hızla sürdürüyoruz. İki kardeş arasında bile ayrılıklar yaşanırken komşu arasında görüş ayrılıklarının yaşanması gayet doğaldır. Mesele bunları çözme hadisesidir. Bizim aramızda çözülemeyecek kadar hiçbir sorun yok. Büyük resme odaklanalım. Denizi geçip derede boğulanlardan olmayalım. Miçotakis'in bizimle aynı görüşü paylaşmasından büyük memnuniyet duyuyorum. Görüşmelerimizin halklarımız için hayırlara vesile olmasını diliyorum.
Miçotakis Batı Trakya vurgusu yaptı, Erdoğan alkışladı
Toplantının sonunda Miçotakis, "Bu çok önemli dostluk ve işbirliği bildirgesini imzalamaktan duyduğum memnuniyeti tekrar söyleyeyim. Ben şunu basına söylemek isterim. Trakya bizlere, Müslümanların ve Hristiyanların barışçıl ve sükunet içinde bir arada yaşama örneğini gösteriyor. Bütün çabalarımız bu yönde. Azınlığın ‘Müslüman azınlık’ olarak nitelendirilmesi Lozan Antlaşması tarafından öngörülen bir tanımdır. Bu bizim uyumlu bir arada bulunmamızın bir teyididir. Ve bütün müslüman vatandaşlarıma, hemşerilerime şunu söylemek isterim Yunan Hükümeti bu hizada çalışmalarına devam edecektir.”
Erdoğan, bu sözlerden sonra Miçotakis'i alkışladı.
İki lider Atina'da bir arada
Bu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 6 yıl sonra ilk Atina ziyareti, YDİK'nin de 7 yıl sonra ilk toplantısı oluyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu'ya yaptığı nezaket ziyaretinin ardından Başbakanlık ofisinin bulunduğu “Megaro Maximou” binasında Yunan Başbakan Kiryakos Miçotakis tarafından kapıda karşılandı.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a eşlik ediyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Miçotakis
TIKLAYIN | Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 yıl sonra ilk kez Atina'da
STELYO BERBERAKIS YAZDI - Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Atina'da neler bekliyor?
En son YDİK toplantısı 7 yıl önce düzenlenmişti
Bugün 5'incisi yapılacak olan Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin 4'üncü toplantısı 7 yıl önce, 8 Mart 2016'da İzmir'de düzenlenmişti.
O dönem Türkiye'nin Başbakanı şu anda Gelecek Partisi'nin Genel Başkanı olan Ahmet Davutoğlu, Yunanistan'ın Başbakanı ise haziranda yapılan seçimleri kaybettikten sonra SYRIZA liderliğinden istifa eden Aleksis Çipras'tı.
Erdoğan, son olarak 7 Aralık 2017'de tam 6 yıl önce Atina'ya gitmişti.