Sağlık

Covid-19 geçirenler iki kat tehlikede: Risk 3 yıl devam ediyor!

13 Ekim 2024 13:13

T24 Dış Haberler

ABD'de yapılan yeni bir araştırmaya göre, Covid-19 geçiren kişilerde hastalık sonrası üç yıl boyunca kalp krizi ve felç geçirme riskinin iki kat daha yüksek olduğu tespit edildi. 

Cleveland Clinic ve University of Southern California tarafından yapılan çalışma  kapsamında yaklaşık 250 bin kişinin sağlık verileri incelendi ve Covid-19'un kalp sağlığına etkilerine yönelik önemli bulgular elde edildi. 

Cleveland Klinik Lerner Araştırma Enstitüsü Yöneticisi Dr. Stanley Hazen, “Covid bedeni yeniden yapılandırıyor ve bu risk üç yıl sürüyor. Covid’i ağır geçirenlerin kalp krizi riski, kalp hastalığı geçmişi olanlara eşdeğer” diye konuştu. 

Dünyada bir milyardan fazla kişinin hastalığı geçirdiğini belirten uzmanlar, gelecekte Covid kaynaklı kalp ve damar hastalıklarında artış görüleceğini ifade etti. 

Kan grubuna göre risk değişiyor

Araştırmada, Covid-19 ile ortaya çıkan kalp hastalığı riskinin kan grubuna bağlı olarak değişkenlik gösterdiği de tespit edildi.

Uzmanlar, analizler sonucunda 0 Rh kan grubunda kalp krizi riskinin 4 kat arttığını, diğer kan gruplarında ise 7 katına çıktığını belirtti.