Sağlık

Çoğu kadının sahip olduğu, normal sanılan ağrı: Dismenore nedir?

20 Eylül 2024 07:14

Pek çok kadının yaşadığı ve günlük hayatı etkileyecek şiddete ulaşabilen adet ağrılarına dismenore adı veriliyor. Hürriyet yazarrı Şenol Kalyoncu, dismenorenin tanı konulduktan sonra tedavisinin mümkün olduğunu ancak çoğu kadının bu ağrıları normal sanıp doktora başvurmadığını yazdı.

Kalyoncu, Hürriyet'teki köşesinde dismenero hakkında şöyle yazdı:

"Sağlıklı ve üreme çağındaki her kadının adet döngüsünde ağrılar oluşabilir. Bunun şiddetli haline dismenore denir. İki tipe ayrılan dismenoreden primer olan adet döngüsü içindeki ağrıya deniyor. Sekonder tipinde ise altta yatan başka bir rahatsızlık bulunuyor. Bunun tespit edilmesi için de kadın doğum uzmanının yaptığı ultrasonlar ve tahliller çok önemli.

Öncelikle alt karın bölgesinde adet başlamadan önce hissedilen ağrı bacak ve kalçalara da yayılabilir. Bunun yanında baş ağrısı, baş dönmesi ve bulantıya sebep olabilir. Primer olanında ağrının azaltılması için ilaç tedavisine başlanabilir. Sekonder olanda ise endometriozis, pelvik inflamatuar rahatsızlıklar ve adenomyozis gibi altta yatan nedenler olabilir. 

Primer olan dismenorede ağrıya sebep olan hormon başlangıçta yüksek seviyelerde olsa bile adet başladıktan sonra zamanla düşer. Ancak sekonder olan ağrıda altta yatan kadın üreme sistemiyle ilgili bir rahatsızlık olduğundan ağrı azalan bir seyir göstermez. Adet bittikten sonra da devam edebilir. "

Yazının tamamını okumak için tıklayınız.


 

İlber Ortaylı: En kıyak rakı tek parti devrinde değil şimdi imal ediliyor, yalan mı?