Bilim insanları, çocukluk travması olan babunların sosyal bağlarla iyileştiğini belirledi.
Independent Türkçe'de yer alan habere göre, Science Advances adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan bulgular, babunların yetişkinken arkadaş edinerek travmalarını yendiğini ve daha uzun yaşadığını ortaya koydu.İnsanlar üzerinde yapılan araştırmalar, sorunlu bir evde büyümenin sağlığı kötüleştirdiğini ve beklenen yaşam süresini kısalttığını göstermişti. Ancak evdeki problemlerin neden yaşam süresini etkilediği gizemini koruyordu.
Araştırmalar, deneyimlerin subjektif oluşunun ve anıların tam hatırlanamaması sebebiyle sınırlı kalıyordu. Bu yüzden uzmanlar, DNA'sı insanlarınkine yüzde 90'dan fazla benzeyen babunlar üzerinde bir çalışma yürüttü.
199 dişi maymunun verileri incelendi
Kenya'daki Amboseli Ulusal Parkı'nda 1983'ten 2019'a kadar takip edilen 199 dişi maymunun verileri incelendi. Babunların yavruyken karşılaştığı zorluklar analiz edildi. Bunlar arasında düşük seviyedeki bir anneden doğmak, küçük yaşta anneyi kaybetmek, kurak dönemde dünyaya gelmek ve ebeveynin ilgisini çekebilmek için kardeşleriyle mücadele etmek gibi zorluklar vardı. Bu zorlukların etkisinin kümülatif olduğu ve her zorluğun, yaşam süresinde 1,4 yıllık kayba yol açtığı tespit edildi.
Ayrıca yaşam süresindeki kaybın nedeninin, travma yüzünden yetişkinlikte ortaya çıkan zayıf sosyal bağlar olmadığı görüldü. Bu durumunun sebebinin, çocukluk travmalarının doğrudan etkisi olduğu tespit edildi.
Sonuçların insanlar için geçerli olup olmadığını henüz bilinmiyor
Öte yandan diğer bireylerle daha güçlü bağlar kuran babunların yaşam süresinin karşılaştıkları zorluk ne olursa olsun 2,2 yıl arttığı belirlendi. Uzmanlar, sonuçların insanlar için geçerli olup olmadığını henüz bilmediklerini vurguladı.
Araştırma ekibinde yer alan biyoloji ve evrimsel antropoloji profesörü Susan Alberts, "Güçlü sosyal bağlar, erken yaşta çekilen sıkıntıların etkilerini azaltabiliyor. Zayıf sosyal bağlarsa tam tersine bunları büyütebiliyor" ifadelerini kullandı.