CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun dünkü grup toplantısında, 2001 yılında yaşanan kriz sırasında batan ihlas Finans Bankası'ndan parasını alamayan 68 bin kişi için Meclis'e sunacaklarını aktardığı kanun teklifi AKP ve MHP'li milletvekillerin oylarıyla reddedildi.
Sözcü’den Veli Toprak’ın haberine göre, teklifin TBMM’deki görüşmeleri sırasında, CHP-İYİ Parti ve HDP’li vekiller kabul oyu kullandı. Ancak öneri AKP-MHP oylarıyla reddedildi. AKP Erzurum Milletvekili Recep Akdağ ile Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu’nun ise kabul oyu vermeleri dikkati çekti.
Kılıçdaroğlu, "Vicdan sahibi AKP, MHP, HDP, İyi Parti milletvekilleri" diyerek seslenmişti
9 ay sonra 68 bin kişinin parasını alamadığı davanın zaman aşımıza uğrayacağını hatırlatan Kılıdçaroğlu, dünkü grup toplantısında, İhlas Finans Bankası'nın Ören ailesine ait olduğunu belirterek, "Ören'i korudular" dedi. "9 ay sonra Ören ailesinin keyfine diyecek yok" diyen Kılıçdaroğlu, "Bugün konuyla ilgili kanun teklifimiz geliyor. Vicdan sahibi AKP, MHP, HDP, İyi Parti milletvekillerine sesleniyorum; kul hakkını, alın terini savunuyorsanız, Allah'a inanıyorsanız bu kanuna evet diyeceksiniz. Ayrımcılık bizim kitabımızda yoktur. Yeter ki bu ülkenin vatandaşları için taş taş üstüne koyan bir irade sergilesin" diye konuşmuştu.
TIKLAYIN -İhlaszedeler için CHP'den kanun teklifi
Teklif sahibi CHP’li Akif Hamzaçebi, yaptığı konuşmada Milletvekillerinden destek isterken, 19 yıllık mağduriyeti şöyle anlattı:
“İhlas Finans kurumuna para yatırıp da geri alamayan vatandaşlarımızın mağduriyetini gidermeyi amaçlayan kanun teklifinin 14 yıllık geçmişi var. 2005 yılında Bankacılık Kanunu Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülürken, vermiş olduğumuz önerge ile İhlas Finans’ın tasfiyesinin de TMSF’ye devredilen bankalarda olduğu gibi yürütülmesini önerdik, komisyonda kabul edildi, genel kurulda AKP oylarıyla çıkartıldı.”
"Diğer bankalar ödedi"
“İhlas Finans, 2001 krizi sürecinde tasfiye sürecine girdi. Ülke olarak o tarihte ağır krizi yaşadık. Bankacılık sektörü ağır yara aldı. Hazine, 22 milyar doları kamu bankalarına 27 milyar doları da TMSF’ye devredilen bankalar olmak üzere 47 milyar dolar kaynak bankacılık sektörüne aktardı. TMSF, bankalara para yatıran mevduat sahiplerinin parasını ödedi. Banka sahiplerinin malvarlığına gitmek suretiyle bunları paraya çevirerek tasfiye yoluna gitti.
“Şubat 2001’de İhlas Finans da tasfiye sürecine sokuldu. 2001’den bu yana paralarını alamayan vatandaşlarımızın parasını almaları için kanun teklifini huzurunuza getirmiş bulunuyoruz. Teklif kabul edilirse, İhlas Finans da tıpkı TMSF’ye devredilen bankalar gibi tasfiye tabii tutulacak. Hazine’nin uğramış olduğu zarar da İhlas Finans’ın sahiplerinin malvarlığına gidilmek suretiyle kendilerinden tahsil edilecektir.
“Bu çok acılı bir hikâyedir. Her gün gazetelerde okuyorsunuz. Yıllardır bu vatandaşlardan mail, mektup alan biriyim. Denizli’den yaşayan Halime ablamız. 71 yaşında, kanser oldum diyor. Eşimin Almanya’da biriktirdiği paraydı dedi. Evladım var onu evlendirip ölmek istiyorum diyor. Acılı aileler çözüm bekliyor.”
"Rica ediyorum"
“İhlas’a insanlarımızın para yatırma nedenini nedir? Faiz haram diye, inancımız gereği yatırdık diyorlar, biz şimdi inancımızın cezasını mı çekiyoruz diyorlar. Bu vatandaşlarımız islamı bir hayat biçimi olarak yaşıyorlar. Faiz veren bankaya para yatıranlar aldılar, ama inancı gereği İhlas Finans’a yatıranlar alamadı, yazıktır, günahtır. 2005’te AK Parti milletvekilleri tarafından çıkartıldı, sizden rica ediyorum lehte oy kullanın.”