Gündem

CHP'li Yavuzyılmaz belge paylaştı: "Görmedim, duymadım" diyor ama Sanayi Bakanlığı'nın onaylamadığı bir sertifikasyon Türkiye'de iş yapamaz

13 Nisan 2024 19:45

T24 Haber Merkezi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, Antalya'daki teleferik kazasının ardından teleferiğin bakım-onarımı konusunda yapılan açıklamalarla ilgili, "Bizim elimizde bu şirketin yurt dışından aldığı ve Türkiye'de geçerli olan sertifikasyon belgesi var. Tesisteki bakım onarımını yaptığı çeşitli ürünlerle ilgili. Sanayi Bakanlığının onaylamadığı bir iş veya sertifikasyon Türkiye'de iş yapamaz zaten" dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yapılan açıklamaya da işaret eden Yavuzyılmaz, "Herhangi bir denetleme yapıldığını söylemiyor, sorun orada.'Ben görmedim, duymadım, bilmiyorum' diyor. Dışişleri Bakanlığı gibi yaklaşıyor olaya" ifadelerini kullandı, Bakanlığın teleferik tesisinin bakımını yapan şirkete verdiği resmi onay belgesini de paylaştı. 

Antalya Konyaaltı'nda Tünektepe Teleferik Tesisi'ndeki teleferiğin direklerinden biri yerinden koparak kabine çarptı. Kabinin tabanının kopmasıyla içerisinde bulunan 8 kişi metrelerce yükseklikten yere düştü. Kazada kabinde bulunanlardan Memiş Gümüş adlı kişi yaşamını yitirirken 7 kişi de yaralandı. Kurtarma çalışmaları dün gece saatlerinden itibaren 23 saati aşkın sürede tamamlandı, bugün saat 16.03 itibariyle mahsur kalan tüm vatandaşlar kurtarıldı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, teleferik hattını işleten firma ile bakım ve onarımından sorumlu firmanın sorumlu ve çalışanlarının da aralarında yer aldığı 13 şüphelinin gözaltına alındığını duyurdu. Vali Hulusi Şahin de kaza nedeniyle adli soruşturmanın yanı sıra idari soruşturma da başlatıldığını açıkladı. 

TIKLAYIN - Antalya'daki teleferik faciası: Hangi kontroller, kim tarafından yapılmalıydı, sorumluluk kimde?

TIKLAYIN - Antalya'da teleferik faciası: 1 kişi hayatını kaybetti, mahsur kalanların tamamı 23 saatte kurtarıldı, 13 sorumlu gözaltına alındı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz da teleferikten sorumlu şirket ve yapılan bakım-onarım çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri vermişti

"Hem yıllık hem aylık aynı zamanda da haftalık bakımlarını yapmak üzere akredite olmuş , Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı  tarafından onaylanmış ve sertifikalandırılmış bir uzman şirkete bakım onarımları yaptırmıştır. Son yaptırdığı yıllık bakım 19 Şubat-4 Mart 2024 tarihleri arasındadır. Bu bakım sözleşmesi ve sonuç raporlarıyla birlikte tarafımızca da incelenmiş, bakım esnasında tespit edilen eksiklikler giderilmiş ve neticesinde bakım raporu da devreye girmiştir. Aynı zamanda da yine haftalık ve aylık bakımlar yapılmıştır. Son ay itibariyle nisan ayının bakım raporuysa zaten şu anda bakımları aynı zamanda sürmekteydi. Bu şirket 2017 yılında faaliyete geçen bu teleferik sisteminin bakım onarımlarını da yapan, 2018 yılı itibariyle de yine ihaleyi yapılıp sözleşmesi imzalanmış olan şirketle aynıdır. Dolayısıyla da bakımların tümünün Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ANET AŞ. Tarafından yaptırıldığı görülmektedir."

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan Yavuzyılmaz açıklaması

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada da Yavuzyılmaz'a şu cevap verilmişti: "CHP Genel Başkan Yardımcısı Sayın Deniz Yavuzyılmaz tarafından Antalya Konyaaltı'nda teleferik hattını taşıyan direklerden birinin devrilmesi hadisesine ilişkin yapılan açıklamada, 'Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin teleferiğin bakımlarını Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanmış ve sertifikalandırılmış bir şirkete yaptırdığı' ifade edilmiştir. Bahse konu şirketin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından teleferiğin bakımını yapmak üzere onaylanması veya sertifikalandırılması söz konusu değildir. Sayın Yavuzyılmaz'ın ifadeleri gerçeği yansıtmamaktadır."

"Ben onaylamadım sertifikasyonu demesi çok acayip bir durum"

Deniz Yavuzyılmaz, Bakanlığın açıklamasının ardından şunları söyledi:

"Bakanlığın da kabul ettiği sertifikalar var. Dolayısıyla zımnen onaylamış oluyor zaten. Danimarka sertifikasyonu olan parça parça çeşitli tesisin sertifikaları var bende. Kendisinin izin verdiği, sertifika sisteminde kabul ettiği, akredite ettiği şeyi 'Ben onaylamadım sertifikasyonu, ilgilenmiyorum' demesi, tabii çok acayip bir durum. Şuna benziyor; ülkede bir okul açılmış, okulda sınıflar var, öğrenciler var, öğretmenler var. Milli Eğitim Bakanlığı 'benimle ilgisi yok' diyor. Ama yıllardır devam eden bir okul, herkesin gözünün önünde. Öyle bir duruma benziyor.

Bizim elimizde bu şirketin yurt dışından aldığı ve Türkiye'de geçerli olan sertifikasyon belgesi var. Tesisteki bakım onarımını yaptığı çeşitli ürünlerle ilgili. Sanayi Bakanlığı o sertifikasyonu kabul ediyor. Kendisi ayrıca bir sertifika çıkarmıyor zaten. Belirli Türk standart var. Diyor ki Sanayi Bakanlığı, 'ben bu standartları kabul ediyorum.' Yurt dışından alınan o sertifika da bu standartın içine giriyor. Sanayi Bakanlığı toptan kabul etmiş oluyor. Sanayi Bakanlığı'nın onaylamadığı bir iş veya sertifikasyon Türkiye'de iş yapamaz zaten."

TIKLAYIN - Antalya'da teleferik faciasının ilk gününde neler yaşandı?

TIKLAYIN - Antalya'da can alan teleferik faciasından görüntüler

"Şirket, AKP döneminden kalma; bu gibi tesisleri Sanayi Müdürlüğü'nün denetlemesi gerek"

Deniz Yavuzyılmaz, şirkete ilişkin şu açıklamayı yaptı:

"Şirket zaten AK Parti döneminden kalma bir şirket. 2012'de bir ihale yapılıyor. İşi şirket alıyor. Daha sonra şirket batıyor. Sonra 2015-2016 yıllarında tamamlama ihalesi yapılıyor. Bu şirketin ortaklarından bir tanesi başka bir şirket adı altında işi alıyor. Sonra 2017 yılında burası faaliyete açılıyor. O ortaklardan bir tanesi de bir şirket kuruyor. O şirketle birlikte bakım onarım işini alıyor AK Parti döneminde. Sonra kendi yaptıkları iş olduğu için onlar aynı bakım onarıma ediyorlar yıllar içinde. İşin genel örgüsü bu aslında. Sanayi Bakanlığı da 'Burada benim sorumluluğum yoktur' diyerek, yani daha doğrusu buradaki gözaltı gibi uygulamaya yönelik olacak bir sorumluluğu kabul etmemek için orada bıçak gibi konuyu kesiyor. Halbuki bu gibi tesisleri Sanayi İl Müdürlüğünün belirli periyotlarda denetlemesi gerekiyor. Uygun mu, yeterliliği var mı gibi. Örneğin asansör şirketleri gibi. Herhangi bir şirket 'ben asansörün bakım onarımını yapıyorum' diyebilir mi? Diyemez. Bir şekilde meslek odası da olsa normal şirkette e olsa o ilgili bakanlığın mevzuatı çerçevesinde izin verdiği şirketler yapabilir. Bu teleferik gibi sistemlerde aynı. Zaten kurulurken de öyle kuruluyorlar.

“'Görmedim, duymadım bilmiyorum' diyor”

Deniz Yavuzyılmaz, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yapılan açıklamaya işaret ederek, "Herhangi bir denetleme yapıldığını söylemiyor, sorun orada. 'Ben görmedim, duymadım, bilmiyorum' diyor. Dışişleri Bakanlığı gibi yaklaşıyor olaya. 'Benimle hiç ilgim, alakam yok. Ne ilgisi var ki benimle?' diyor. Öyle enteresan bir yaklaşım." ifadelerini kullandı.

Yavuzyılmaz, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın teleferik tesisinin bakımını yapan şirkete verdiği resmi onay belgesini de paylaştı.