CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, ROKETSAN’ın personel hizmetlerinin MASAK raporunda '‘FETÖ ile ilişkili’' olduğu kayıtlara geçen şirkete verilmesiyle ilgili haberlere getirilen erişim engeli kararına tepki gösterdi. Bakan, “Elmadağ Sulh Ceza Hakimliği verdiği bu kararla milletvekilinin denetim yetkisine müdahale etmiş, yasama çalışmalarına yönelik sansür teşebbüsünde bulunmuştur. Yasama dokunulmazlığının ihlalini de doğuran bu karar, kuvvetler ayrılığına da Anayasa’ya da aykırıdır” dedi.
Geçtiğimiz eylül ayında Türkiye’nin kritik savunma kurumlarından ROKETSAN’ın personel ulaşım hizmetinin, MASAK raporunda “FETÖ ile ilişkili” olarak kayıtlara geçen ve 2017 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü’nün “terör örgütleri ile aidiyeti, iltisakı veya irtibatının bulunması nedeniyle” ihale dışı bıraktığı şirkete verildiği ortaya çıkmıştı.
Bakan konuyu Meclis gündemine taşımış, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi vermişti.
Ancak ROKETSAN, konuyla ilgili internette yayınlanan haberlere erişimin engellenmesi ve içeriklerin çıkarılması talebiyle mahkemeye başvurdu. Elmadağ Sulh Ceza Hakimliği talebi, ‘'kişilik hakkı ihlalinin gerçekleştiği’' gerekçesiyle istemi kabul edip çok sayıda haber için erişim engeli getirdi.
Milletvekili Bakan, erişim engeli kararına tepki göstererek, bu kez TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un yanıtlaması istemiyle meclise yazılı soru önergesi verdi. Bakan "TBMM Başkanı olarak, yargının yasamaya müdahalesi olan bu kararla ilgili herhangi bir adım atacak mısınız?” diye sordu.
“Yargı eliyle yasamaya müdahaledir”
CHP’li Bakan önergesinde, şunları belirtti:
“Bu karar, halkın haber alma ve basın özgürlüğüne doğrudan müdahale olmakla beraber aynı zamanda yargı eliyle yasamaya müdahaledir. Yasama tekniği açısından bir aykırılık olmadığından TBMM Başkanlığı’nca onaylanan yazılı soru önergesi muhatabı olan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yanıtlaması üzere iletilmiştir. Elmadağ Sulh Ceza Hakimliği verdiği bu kararla milletvekilinin denetim yetkisine müdahale etmiş, yasama çalışmalarına yönelik sansür teşebbüsünde bulunmuştur. Yasama dokunulmazlığının ihlalini de doğuran bu karar, kuvvetler ayrılığına da Anayasa’ya da aykırıdır.” (ANKA)