Politika

CHP'de "ayağa kalkma" tartışması: Bu kararın, yarım saat önce mesajla iletilmesini nasıl kabul edebiliriz?

CHP'de 56 milletvekili oturuma katılmazken, katılan 9 milletvekili Erdoğan’ın gelişi sırasında ayağa kalkmadı

04 Ekim 2024 15:07

T24 Politika

Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) 1 Ekim’deki TBMM açılış töreninde AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ayakta karşılanma kararına yönelik tepkiler devam ediyor. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in destekçisi olduğu belirtilen bazı vekiller, kararın son dakika bildirilmesinden duydukları rahatsızlığı dile getirdi. İddiaya göre, milletvekilleri, “Bu kadar önemli bir kararın, oturumdan yarım saat önce mesajla iletilmesini nasıl kabul edebiliriz?” diyerek isyan etti

Özel oturum öncesi mesajla bilgilendirme krizi

1 Ekim’de TBMM’de gerçekleştirilen yasama yılı açılışı öncesinde, CHP milletvekillerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ayakta karşılama talimatı verildi. Ekol TV'den Eray Görgülü'nün aktardığına göre, bu talimat, Grup Başkanvekili Murat Emir tarafından oturumdan yaklaşık yarım saat önce gönderilen bir mesajla milletvekillerine iletildi. Mesajda, “Cumhurbaşkanının kürsüye gelirken ayağa kalkılması, ancak alkışlanmaması; uğurlanırken ise genel başkan ve grup başkanvekillerinin tavırlarına uygun davranılması” gerektiği belirtildi.

Genel Kurul’daki protesto ve isyan

Bu karar, parti içinde büyük bir yankı uyandırdı. Özellikle eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na yakın olan neredeyse tüm milletvekilleri kararı protesto ederek Genel Kurul oturumuna katılmadı. Toplamda 56 milletvekili oturuma katılmazken, katılan 9 milletvekili Erdoğan’ın gelişi sırasında ayağa kalkmadı. Kararın Parti Meclisi veya grup toplantısında tartışılmadan alınmış olması, özellikle Özgür Özel’i destekleyen değişimci vekiller arasında tepkilere neden oldu.

Kapı kapı tepki

Protesto eden vekiller, şimdi grup başkanvekilleri ve Genel Merkez yöneticilerinin kapısını çalıyor. Yapılan görüşmelerde, “Bu kadar önemli bir kararı, yarım saat kala mesajla mı öğrenecektik? Meclis grubunda önceden neden tartışılmadı?” gibi sorular yöneltiyorlar. Tepkili vekiller, partilileri ikna etmek için önce kendilerinin ikna olması gerektiğini belirtiyor.


'Gecenin Kıyısı'nda taraf tutmanın anlamsızlığı üzerine bir hikâye

 

 

 

.