T24 Haber Merkezi
Çağdaş Gazeteciler Derneği Ankara Şubesi, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin, Sinan Ateş cinayeti davası hakkında yazan, aralarında 63 gazetecinin de olduğu 154 kişiyi hedef göstermesine tepki gösterdi. Gazetecileri tehdit etmenin kimsenin haddi olmadığını ifade eden ÇGD, “Toplumsal davalar gazetecilerin dünden bugüne izlediği, ne olup bittiğini kamuoyuna aktardığı, saklanmak istenen gerçekleri yazdıkları davalar olmuştur. Bahçeli bunu, kendisinin ait olduğu siyasi geleneğin planlayıcısı, azmettiricisi, tetikleyicisi ve düzenleyicisi olduğu katliamların davalarını takip etmemizden de çok iyi bilir" diyerek Bahçeli'ye çok sert bir yanıt verdi.
MHP lideri Devlet Bahçeli bugün MHP genel merkezinde yaptığı basın toplantısında, eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş cinayeti davası hakkında yazan, konuşan gazetec, siyasetçi, akademisyen ve araştırmacıların da olduğu, ellerinde 154 kişilik bir liste bulunduğunu açıkladı.
Ateş davasında müdahallik talepleri redddilen ve talep dilekçesinde bu 154 isimden şikayetçi olan MHP'nin lideri Bahçeli, toplantıda listeyi göstererek, “Şu görmüş olduğunuz liste kimin hangi gün hangi saatte, hangi programda nasıl konuştuklarının, kimlerle konuştuklarının, MHP’ye hangi hakaretleri yaptıklarının toplamıdır. Bu dosya elimizdedir. Günü geldiğinde bu dosya eyleme de geçecektir. Eylem hukuki nitelikte olacaktır. Bizi hedef gösteriyorlar saçmalığından da korkaklığından da kendilerini kurtarsınlar. Onlarla muhatap olmayı dahi kabul etmeyiz. Ama hukuk zemininde mutlaka hesaplaşacağız. Olayları abartıyorlar ve saptırıyorlar. Konuşmaması gerekenleri, konuşmaya mecbur ediyorlar. Bizim hedefimiz adalettir. Kendileri muhatabımız dahi değildir” ifadelerini kullandı.
ÇGD: Gazetecileri tehdit etmek haddiniz değil!
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Ankara Şubesi, MHP liderinin açıklamalarına tepki gösteren bir yazılı açıklama yayınladı. Açıklamada, gerçeğin açığa çıkarılması ve halkın doğru bilgilendirilmesi için mücadele eden 63 gazetecinin MHP lideri tarafından hedef gösterildiğini belirtilirken, “Tehdit edilen 63 meslektaşımızın yanında olduğumuzu, mesleğimize ve meslektaşlarımıza sahip çıkacağımızı bir kez daha duyururuz” denildi.
Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"Gazetecileri tehdit etmek haddiniz değil! 63 meslektaşımızın yanındayız.
Türkiye’nin kirli siyasi atmosferinde bir kez daha gazeteciler hedef haline getirildi. Gerçeğin açığa çıkarılması ve halkın doğru haber alması için mücadele eden 63 meslektaşımız MHP Lideri Devlet Bahçeli tarafından hedef gösterildi.
Toplumsal davalar gazetecilerin dünden bugüne izlediği, ne olup bittiğini kamuoyuna aktardığı, saklanmak istenen gerçekleri yazdıkları davalar olmuştur. Bahçeli bunu, kendisinin ait olduğu siyasi geleneğin planlayıcısı, azmettiricisi, tetikleyicisi ve düzenleyicisi olduğu katliamların davalarını takip etmemizden de çok iyi bilir.
Gazetecilerin tek tek listesini çıkaranlar, gazetecilerin görevlerini yaptıklarını oldukça iyi bilmektedir. Ancak, nefret dilini sürdürmek, gazetecileri açık hedef haline getirmek MHP tarafından siyaset yapma biçimi haline gelmiştir. Mesleğini yapan gazetecilere dil uzatmak, tetikçileri saklayanların haddi değildir. ÇGD Ankara Şubesi olarak, buna müsaade etmeyeceğiz.
Gazetecilerin saldırıya uğradığı, saldırganların ise cezasızlıkla ödüllendirildiği ülkemizde meslektaşlarımız yazmaya, gerçeği dillendirmeye aynı kararlılıkla devam edecektir. Meslektaşlarımızın yaşayacağı her türlü olumsuz durumun sorumluları, gazeteciliğe yönelik sistematik baskıyı siyasi program haline getirmiş bu kimselerdir. Tehdit edilen 63 meslektaşımızın yanında olduğumuzu, mesleğimize ve meslektaşlarımıza sahip çıkacağımızı bir kez daha duyururuz."
63 Gazetecinin tehdit edilmesine bir tepkide Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'den (TGC) geldi.
TGC ,"63 Gazeteciye Yönelik Her Türlü Saldırının Sorumluları Bellidir" başlığıyla yayınladığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu’nun, MHP’nin hedef gösterdiği gazeteciler için yaptığı açıklamada “Bugüne kadar gazetecileri tehdit ederek, hedef göstererek, yaralayarak ve öldürerek kimse bir yere varamamıştır. Gerçekler saklanamamıştır. Cinayetleri işleyenler gazeteciler değildir” denildi. Açıklamada şu görüşler yer aldı:
“TGC Basın Müzesi’nde Öldürülen Gazeteciler Galerisi'nde Türkiye’de siyasetçiler tarafından hedef gösterildikleri için öldürülmüş 67 gazetecinin adı ve fotoğrafı bulunmaktadır. Tetikçileri ortaya çıkarılsa bile tetiği çektiren karanlık ellerin bulunamadığı ülkemizde gazeteciler her gün hedef gösterilmekte, saldırıya uğramakta ve saldırganlar cezasızlıkla ödüllendirilmektedir.
Son olarak Sinan Ateş Ateş Cinayet Davası’nın dosyası üzerinden gazeteciler yine hedef gösterilmiştir. İktidar ortağı MHP, Sinan Ateş cinayetine ilişkin haber yapan gazeteci, değerlendirmede bulunan siyasetçi, akademisyen ve hukukçuların yer aldığı 154 kişiden şikayetçi olmuştur. Dava dilekçesinde yer alan 63 gazeteci MHP sözcüleri tarafından etki ajanlığı ile suçlanmakta ‘yakın takipteyiz’ diyerek açıkça tehdit edilmekte, fişlenmektedir.
Listede TGC Başkan Vekilimiz Doğan Şentürk, Denetim Kurulu üyemiz Hilmi Hacaloğlu, üyelerimiz Emre Kongar, İsmail Saymaz, Hakan Çelenk, Merdan Yanardağ, Miyase İlknur, Murat Ağırel, Yalçın Doğan, Murat Yetkin, Namık Koçak, Orhan Bursalı, Murat Muratoğlu, Mustafa Balbay, Çiğdem Toker, Deniz Zeyrek, Fatih Polat , Atakan Sönmez, Orhan Uğuroğlu, Nurcan Gökdemir, Taha Akyol ve Uğur Dündar yer almaktadır. Listede ayrıca meslektaşlarımız; Akif Beki, Ali Kemal Erdem, Altan Sancar, Asuman Aranca, Ayşen Şahin, Bahadır Özgür, Barış Pehlivan, Caner Taşpınar, Dinçer Gökçe, Nedim Türkmen, Elfin Tataroğlu, Elif Doğan Şentürk, Ersin Eroğlu, Fatih Ergin, Fırat Fıstık, Fikret Bila, Hüsnü Mahalli, İbrahim Kahveci, İnanç Uysal, İslam Özkan, Kemal Göktaş, Masum Gök, Mehmet Bal, Mehmet Tezkan, Murat Karan, Nevşin Mengü, Nevzat Çiçek, Özlem Akarsu Çelik, Sertaç Eş, Seyhan Avşar, Timur Soykan, Yaşar Aydın, Yavuz Oğhan, Yavuz Selim Demirağ, Yıldız Yazıcıoğlu, Zübeyde Sarı, Mustafa Kurdaş, Hilal Köylü, Umut Taştan, Alican Uludağ, Özlem Gürses bulunmaktadır.
Cinayetleri işleyenler gazeteci değildir
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu olarak uyarmaya devam ediyoruz. Bugüne kadar gazetecileri tehdit ederek, hedef göstererek, yaralayarak ve öldürerek kimse bir yere varamamıştır. Gerçekler saklanamamıştır. Cinayetleri işleyenler gazeteciler değildir.
Gazeteci halka ve gerçeğe karşı sorumludur
Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne göre; Gazeteci; basın özgürlüğünü, halkın doğru haber alma, bilgi edinme hakkı adına dürüstçe kullanır. Her türlü sansür ve oto sansürle mücadele eder. Gazeteci, önce halka ve gerçeğe karşı sorumludur. Gazeteci; tüm bilgi kaynaklarına serbestçe ulaşma ve kamu yaşamını belirleyen, halkı ilgilendiren tüm olayları izleme, araştırma hakkına sahiptir. Gazeteci; bilgiyi yok edemez, görmezlikten gelemez, metinleri ve belgeleri değiştiremez.
Basın özgürlüğü demokratik toplumun temelidir
AİHM ve AYM kararlarında ifade edildiği gibi basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü demokratik toplumun temelidir. Sadece lehte olduğu kabul edilen haber ve düşünceler için değil, devletin veya nüfusun bir bölümünün aleyhinde olan, onlara çarpıcı gelen, onları rahatsız eden haber ve düşünceler için de uygulanır. Bunlar, çoğulculuğun, hoşgörünün ve açık fikirliliğin gerekleridir.
Gazetecilik suç değildir
Gazeteciler, kamu yararının bulunduğu tüm alanlarda olduğu gibi, mahkemelerin önüne gelmiş sorunlarla ilgili haber ve düşünceleri vermekle yükümlüdür. Bu bir görevdir. Anayasamızda Basın Kanunu da bunu söylemektedir. Üyelerimiz ve meslektaşlarımıza yönelik her türlü şiddet eyleminin sorumluları bellidir. Meslektaşlarımızın başına gelecek her türlü olumsuzlukta hedef gösterenleri, olaylarda adı geçenleri sorumlu tutacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız. İktidara ve muhalefete basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün korunması için sağduyu çağrısında bulunuyoruz. #Gazetecilik suç değildir.”
Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu, Sinan Ateş davasına "suçtan zarar gören" olarak katılma talebinde bulunan MHP'nin, başvuru dilekçesinde 154 kişinin ismini vererek mahkemeye çağrılmasını istediğini yazdı. Terkoğlu'nun aktardığına göre, MHP'nin mahkemeye verdiği 154 kişilik liste şu şekilde: TIKLAYIN - MHP, Sinan Ateş davası için mahkemeye liste verdi; siyasetçilerden gazetecilere, hukukçulardan akademisyenlere 154 ismi hedef aldıSiyasetçiler: Özgür Özel, Deniz Yavuzyılmaz, Gökhan Günaydın, Ali Mahir Başarır, Sezgin Tanrıkulu, Murat Bakan, Yunus Emre, Özgür Karabat, Cumhur Uzun, Ali Öztunç, Mustafa Adıgüzel, Mahir Polat, Ümit Özdağ, Müsavat Dervişoğlu, Uğur Poyraz, Turhan Çömez, Buğra Kavuncu, Ahmet Davutoğlu, Selçuk Özdağ, Ali Babacan, Erkan Baş, Levent Tüzel, Sevda Karaca, Alper Taş, Remzi Çayır, Hüseyin Baş, Salih Uzun, Cem Toker, Doğan Aydal, Ahat Andican, Aytun Çıray, Bahattin Yücel, Ali Haydar Fırat, Emin Şirin, Fikri Sağlar, Gülay Yedekçi, Mustafa Böğürcü, Nazif Okumuş, Önay Alpago, Bahadır Erdem, Turan Aydoğan, Yavuz Ağıralioğlu, Yavuz Değirmenci, Gaye Usluer, Nesrin Nas, Ufuk Söylemez, Gülistan Kılıç Koçyiğit. Gazeteciler: Murat Muratoğlu, Akif Beki, Ali Kemal Erdem, Altan Sancar, Asuman Aranca, Atakan Sönmez, Ayşen Şahin, Bahadır Özgür, Barış Pehlivan, Caner Taşpınar, Çiğdem Toker, Deniz Zeyrek, Dinçer Gökçe, Nedim Türkmen, Elfin Tataroğlu, Elif Doğan Şentürk, Doğan Şentürk, Ersin Eroğlu, Fatih Ergin, Fatih Polat, Fırat Fıstık, Fikret Bila, Hakan Çelenk, Hilmi Hacaloğlu, Hüsnü Mahalli, İbrahim Kahveci, İnanç Uysal, İslam Özkan, İsmail Saymaz, Kemal Göktaş, Masum Gök, Mehmet Bal, Mehmet Tezkan, Merdan Yanardağ, Miyase İlknur, Murat Ağırel, Murat Karan, Murat Yetkin, Nevşin Mengü, Nevzat Çiçek, Nurcan Gökdemir, Orhan Uğurluoğlu, Özlem Akarsu Çelik, Emre Kongar, Sertaç Eş, Seyhan Avşar, Taha Akyol, Timur Soykan, Uğur Dündar, Yaşar Aydın, Yavuz Oğhan, Yavuz Selim Demirağ, Yıldız Yazıcıoğlu, Zübeyde Sarı, Mustafa Balbay, Mustafa Kurdaş, Hilal Köylü, Orhan Bursalı, Umut Taştan, Alican Uludağ, Namık Koçak, Özlem Gürses, Yalçın Doğan. Hukukçular: Celal Ülgen, Afşin Hatipoğlu, Bülent Yücetürk, Ruşen Gültekin, Figen Çalıkuşu, Gürkan Çakıroğlu, İlhan Cihaner, Mehmet Saral, Muzaffer Nerse, Hasan Sınar, Salim Şen, Gamze Pamuk Ateşli. Araştırmacı/Akademisyen: Can Selçuki, Ceren Kumbasar Mumay, Güven Gürkan Öztan, Berk Esen, Can Kakışım, Haldun Solmaztürk, İbrahim Uslu, Eren Aksoyoğlu, Erol Mütercimler, Mehmet Ali Kulat, Mehmet Yaşar Altındağ, Oğul Aktuna, Mithat Baydur, Öner Günçavdı, Sait Yılmaz, Ersin Kalaycıoğlu, İpek Özkal Sayan, Semih Turhan, Sezin Öney, Suat Özçelebi, Seda Demiralp, Osman Sert, Burak Cop, Barış Övgün, Necati Özkan, Tacire Bektaş, Tayfun Atay, Onur Alp Yılmaz, Gülgün Erdoğan Tosun. Diğer: Türker Ertürk (emekli amiral), Hanefi Avcı (emekli polis), Ömer Zengin (Sinan Ateş’in arkadaşı). |