Kültür-Sanat

Çetin Uygur Kitabı okurlarıyla buluştu

18 Ocak 2025 07:58

NotaBene Yayınları'ndan çıkan Çetin Uygur Kitabı okurlarıyla İstanbul'da Kadıköy Evlendirme Dairesi'nde buluştu. Etkinlikte kitapta emeği geçenler, Çetin Uygur'un dostları ve yol arkadaşları söz aldı

1970'li yıllarda Yeni Çeltek madenlerindeki direnişlerle özdeşleşen Yeraltı Maden İş Sendikası eski Genel Başkanı Çetin Uygur'a armağan olarak hazırlanan kitap, NotaBene tarafından yayımlandı.

Kadıköy Evlendirme Dairesi'nde düzenlenen etkinlikte okurlarıyla buluşturulan kitapta emeği geçenler, Çetin Uygur'un dostları ve yol arkadaşları söz aldı.

Sendika.Org'da yer alan habere göre, sunuculuğunu, kitabın yazarları arasında bulunan edebiyatçı Ayşegül Devecioğlu'nun yaptığı buluşmada ilk sözü Çetin Uygur'un yol arkadaşı ve hayat arkadaşı Nihal Uygur aldı.

Etkinlik sinevizyon gösterimi ile devam etti.

On bir kişilik yayın kurulu tarafından, iki buçuk yılda hazırlanan "Çetin Uygur Kitabı"nda imzası bulunan 16 kişiden etkinlikte olanlar sahneye davet edildikten sonra Doğan Halis konuşma yaptı.

Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası Onursal Başkanı Doğan Halis "Onu Yeraltı Maden İş'in kuruluşunun birinci yılında 1976 yılında tanıdım. Devrimci Sağlık İş'in genç bir üyesi olarak onun deneyimlerinden yararlandım, arkadaşı oldum. Daha sonra yoldaşı oldum. Bundan daha kıymetli bir durum yok. Bağımsız düşünen, hep sosyalist olarak işçi hareketine katılan biriydi. Onunla birlikte yürüdüğümüz dönemde 77 yılında Devrimci Yol'cu oldum. Hak hareketine dönüşmesinin iki önemli hareketi Fatsa ise biri diğeri de Yeraltı Maden İş'tir. 78 yılında 1 Mayıs'a da taşıdılar" dedi.

Ardından kitabı derleyen Yalçın Bürkev bir konuşma yaparak kitabı özetledi.

İşçilerin Sesi gazetesi emekçilerinden Füsun Taş, Çetin Uygur ile olan anılarını anlattı.

DİSK/Enerji-Sen Kurucu Genel Başkanı Kamil Kartal, "Çetin Uygur yaklaşım tarzı açısından Türkiye işçi sınıfına önemli şeyler kattı. 50 yıldır sınıf mücadelesinin bir unsuru olarak, ne yapıp öğrendiysek en önemlilerinden biri Uygur ve onun yol arkadaşlarıdır" dedi.

DEM Parti MYK Üyesi İlknur Birol'un Gebze Kadın Kapalı Cezaevi'nden gönderdiği mektup okundu.

TÖB-DER üyesi, Eğit-Sen Genel Başkanı ve Eğitim Sen kurucusu İsmet Aktaş "Çetin abiyi ben 12 Eylül öncesinde bir TÖB-DER'li öğretmen olarak duymuştum. Onun mücadelesini uzaktan da olsa biliyordum. Ama onunla ilk karşılaşmam 85-86 yıllarındaydı. Cezaevinden çıktıktan sonra. İstanbul'da bir panelde karşılaştık. Birkaç yıl geçtikten sonra biz kamu çalışanları sendikal mücadele rotasına girdiğimizde Çetin abi ile görüşmeye başladık" dedi.

Melike Keleş "Çetin Uygur'a çok minnettarım. Kitapta yazacağımı duyunca heyecanlandım. Çetin abi çok eşitlikçi biriydi, beni çok yüreklendirdi, yeri çok ayrıdır" dedi.

İlerici Deri İş Eski Başkanı Munzur Pekgüleç, "Uygur ile farklı siyasi eğitimlerde olmamıza rağmen birçok sendikada ortak faaliyet yürüttük. Deri işçilerinin direnişiyle maden işçilerinin direnişinin ortaklığında bunu gördük. Hiçbir sorunu işçilerden bağımsız konuşmadık. Bunlar Çetin ile dost ve yoldaş olmamıza vesile oldu" ifadelerini kullandı.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu'nun gönderdiği mesaj okundu.

Zonguldaklı maden işçisi Salim Çalık, Uygur'u "Benim haberim olmadan bile bana çok şey öğretmiştir. Maden işçisi olarak değer gördüğümü hissettim, şu an bile mücadele ediyorsam o zamanlardan bana kalanlarladır. Çetin abi, ‘Maden işçilerini örgütlemek yetmez, onların eşlerini de arkadaşlarını da örgütlemek gerekir' derdi" şeklinde anlattı.

Uygur'un kızı Zeynep Uygur söz aldı. Konuşmasında babasıyla olan ilişkisinden bahsetti. DİSK Eski Genel Sekreteri Mehmet Atay da Uygur ile olan keyifli anılarını anlattı. DİSK Eski Genel Başkanı Rıdvan Budak da söz alarak "DİSK'i toplumla buluşturduk. Çetin de görev aldı sendikada. Sendikal haklar yürüyüşü yaptık. Çetin'ler çoğu şeyi belirledi" dedi.

Etkinlik Yalçın Bürkev'in etkinliğe katılarak salonu dolduranlara teşekkür konuşmasıyla sona erdi.

(Sendika.Org)


Kızıl Goncalar: Neye ya da kime taparsa tapsın sonuçta herkes fâni!