T24 Haber Merkezi
Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararına rağmen, İstanbul Valiliği, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün Taksim Meydanı'nda kutlanmasına izin vermedi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da Saraçhane'ye geldi, sendikalar ve vatandaşlarla selamlaştı. Basın açıklaması yapan Özel ve İmamoğlu, daha sonra alandan ayrıldı. Saraçhane'deki toplanma noktasından Taksim'e yürümek isteyen sendika, sivil toplum örgütü ve siyasi partilerden oluşan grup, Unkapanı'ndaki Bozdoğan su kemerleri altında barikat kuran polisle karşı karşıya geldi. Gruptaki bazı kişiler barikatı zorlarken, polis biber gazı ve plastik mermi ile müdahale etti. Polisin müdahalesi ve "dağılın" uyarılarının ardından, tertip komitesi eylemin sonlandırıldığını duyurdu ve toplanan kitle dağıldı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'un birçok noktasından 1 Mayıs kutlamalarının sembolü olan Taksim Meydanı'na yürümek isteyen 217 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Yerlikaya'nın açıklamasına göre, İstanbul da dahil olmak üzere ülke genelinde 1 Mayıs etkinliklerinde gözaltına alınan kişi sayısı 226 oldu.
CANLI BLOG
Dakika dakika tüm gelişmeler...
18.00 - İstanbul Valisi polis ablukası ve yasaklara 'geçici rahatsızlık' dedi
İstanbul Valisi Davut Gül, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Taksim Meydanı'na ulaşmak isteyen yurttaşa sert müdahale ile gözaltına alan polise teşekkür etti. Gül, ulaşımda yaşanan mağduriyetlere ilişkin ise "Geçici rahatsızlık" ifadelerini kullandı.
Gül, X hesabından yaptığı paylaşımda ise, "Hiç bir suç cezasız kalmaz. 210 kişi gözaltına alındı. Devlet yarına bırakır ama yanına bırakmaz" ifadelerini kullandı.
17.47 DHA'nın haberine göre; 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde Taksim’de 28 polis yaralandı.
16.21 - İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "İstanbul’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde uyarıları dinlemeyip Taksim Meydanına ilerlemeye çalışan ve polislerimize saldıran 210 şahıs gözaltına alınmıştır." açıklaması yaptı.
15.30 - Çağdaş Hukukçular Derneği, İstanbul'da saat 15.00 itibari ile gözaltı sayısının yaklaşık 216 olduğunu paylaştı.
13.05- DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, "İşçi sınıfı buradan ayrılmadan, biz de buradan ayrılmayacağız" açıklamasında bulundu.
13.00- Türkiye İşçi Partisi'nden yapılan açıklama, "Çok sayıda siyasi parti ve sendika üyelerinin de bulunduğu Saraçhane Bozdoğan Kemeri'nde, polisin biber gazlı müdahalesine karşı TİP, Taksim'e yürüme kararlılığını sürdürüyor" denildi.
12.55- Polisin müdahaleleri ve "dağılın" anonsu, tertip komitesinin "eylem sonlandırıldı" duyurusu üzerine, kalabalık yavaş yavaş dağılmaya başladı.
12.44- Polisin plastik mermi ve biber gazlı müdahalesiyle kitle geriye sürüldü. Müdahale esnasında fenalaşanlar oldu.
12.40- Polis, dağılmak istemeyen göstericilere yakın mesafeden plastik mermi sıkarak müdahalede bulundu.
12.35 - Polis, barikatı surların olduğu yerden metrelerce ileriye taşıdı. Megafondan yapılan "dağılın" uyarısı devam ediyor. Kitle, uyarılara sloganlarla karşılık veriyor.
12.30- Sağlık emekçilerinden oluşan bir heyet, Taksim'deki Atatürk Anıtı önündeki alanda basın açıklaması yaptı.
12.20 - KESK Genel Sekreteri Sevgi Yılmaz açıklama yaptı:
"Çekildi' demek doğru değil, bu açıklama bize haksızlık olur. Barikatı aşmak konusunda bir sıkıntı yaşıyoruz. Taksim Meydanı’na yürüyemiyoruz. Burada bir şiddet uygulanıyor, polis gaz ile saldırıyor. Biz kaygı duyuyoruz istemediğimiz olayların önünü açmasınlar."
Yılmaz, "Taksim Meydanı'na yürüyecek misiniz" sorusuna şu yanıtı verdi:
"Yürüyemiyoruz, polisin geri çekilmesi lazım"
12.14 - Tertip komitesi, eylemin sonlandırıldığını duyurdu. Yürüyüşe katılan gruplar, duyuruya yuhalayarak karşılık verdi.
12.00 - Saraçhane'de polis "dağılın" uyarısı yapıyor, kalabalık "Her yer Taksim her yer direniş" sloganları atıyor. (Video: T24)
11.35 - Saraçhane'de polisin biber gazlı ve plastik mermili müdahalesi başladı
Saraçhane'deki toplanma noktasından Taksim'e yürümek isteyen grup Unkapanı'ndaki Bozdoğan su kemerleri altında barikat kuran polisle karşı karşıya geldi. Gruptaki bazı kişiler barikatı zorlarken, polis biber gazı ve plastik mermi ile müdahale etti. (Video: T24)
11.20 - DİSK yöneticileri, emniyet yetkilileriyle görüşme gerçekleştireceklerini açıkladı. Çerkezoğlu ve beraberindeki heyet Unkapanı kemerlerine yürüyor.
Fotoğraf: T24
11.13: Saraçhane'de TİP'e müdahale eden polise, Erkan Baş sert çıkıştı
11.00 - Tuncer Bakırhan da Saraçhane'de: Yaşamakta olduğumuz zulmü ve yoksulluğu bitirmek bizim elimizde
Saraçhane'de konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Kürt halkının mücadelesini işçilerin mücadelesiyle birleştirmeyi hedeflediklerini belirterek, "Yaşamakta olduğumuz zulmü ve yoksulluğu bitirmek bizim elimizde" dedi. Bakırhan'ın açıklaması şöyle:
"1 Mayıs'ı kutluyoruz. Bizim tabanımız emekçiler, Kürt yoksulları. Taksim'de Türkiye işçi sınıfı ve emekçileriyle dayanışmak için buradayız. İşçilerin mücadelesiyle demokrasi ve özgürlük mücadelesini bir araya getirirsek güçlü bir mücadele zemini oluşturabiliriz. Önümüzdeki günler, Kürt halkının hak arama mücadelesiyle Türkiye yoksullarının, emekçilerinin ortak bir zeminde buluşturulması mücadelesini daha fazla vereceğiz. Yaşamakta olduğumuz zulmü ve yoksulluğu bitirmek bizim elimizde."
10.04 - Beşiktaş'ta 30 kişi gözaltına alındı
Taksim Meydanı’na yürümek isteyen bir gruba polis Beşiktaş Barbaros Bulvarı'nda müdahale etti, 30 kişi gözaltına alındı.
10.00- Özgür Özel, Ekrem İmamoğlu ve Özgür Çelik Saraçhane'de
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Türkan Elçi ve CHP İl Başkanı Özgür Çelik Saraçhane'ye geldi. CHP heyeti, sendikaların 1 Mayıs kararına uyacaklarını bildirdi.
TIKLAYIN - CHP lideri Özel, AYM kararına işaret etti: Birileri Taksim'i kendi egemenliğinde görüyor
Video: T24
CHP lideri Özel, "Maalesef İçişleri Bakanının üzerindeki bir irade tüm uzlaşmaları ve bayramı bayram gibi kutlamak için mücadele imkanlarını kapatıyor. Yoksa İçişleri Bakanının kişisel gayreti tamam ama her konuda her aşamada bir yerde tıkanılıyor. Birileri Taksimi kendine egemenlik olarak görüyor ve bunu engelleyince egemenliğimiz sarsılacak zannediyorlar. Oysa ki herkes Taksim'e özgürce girip çıkabildiği zaman sizin egemenliğiniz tescillenir. Demokratik devletlerde böyle şeylere ihtiyaç duyulmaz" dedi.
Özel daha sonra yeniden kameralar karşısına geçerek, "Bu legal örgütler, sendikalar ne söylüyorlar ne yapıyorlarsa ona göre davranılacak. Ama Saraçhane'ki bu iradenin kendisi de çok önemli bir kazanımdır. Taksim özgürleşene kadar bu mücadele sürecektir. Hedef Taksim Meydanıdır, çünkü 1 Mayısın sembolü Taksim Meydanıdır. Geçen seneye kadar Taksim'i 2010'larda açıp bunu billboardlarda övünç meselesi yapanlar şimdi bir utancı yaşatıyorlar. Anayasa diyorsa ki AYM kararı herkes için bağlayıcıdır, meydan o halde emekçilerindir. Buna rağmen yasaklanırsa, anayasa düzeni, devlet düzeni ortadan kalkar. O yüzden bu yanlışa itiraz ediyoruz. Polislerin de evlerinde bekleyen evlatları var. Kanunsuz eylemlerin sorumluluğu onlarda değil. Polise sesleniyorum; buradaki mekçiler sizin kardeşinizdir, ne teröristtire, ne marjinal yapılardır. Onları düşman görüp, terörist görüp, kanunsuz emirlerle onların yaralanmasına, zor durumda kalmasına sebebiyet vermeyin. Bayramınız kutlu olsun, bayramların bayram gibi kutlanacağı günler yakındır. Taksim bugün özgürleşmezse, yarın özgürleşir!" ifadelerini kullandı.
AYM kararını yeniden gösteren Özel, "Kanunsuz emirlere uyup da buradaki emekçi kardeşlerinizin yaralanmasına, zor durumda kalmasına sebebiyet vermeyin!" dedi.
İmamoğlu, "Muhtemelen bugün de emekçinin 1 Mayıs'ta Taksim'de olma arzusuna müdahaleye ses veren İstanbulluların simgesi oldu. Saraçhane böyle özel bir konuma evrildi. Umarım bunlar olmaz genel başkanımızın da ifade ettiği gibi bir an önce 1 Mayıs'taki şölene kutlamalarına kavuşuruz" diye konuştu. Sezgin Tanrıkulu da, “CHP artık meydanlarda, Genel Başkan meydandaysa örgüt de belediye başkanları da artık meydanlarındadır” dedi. Özgür Özel, basın açıklamasının ardından Saraçhane'den ayrıldı.
09.58 -Feministler" pankartı arkasında bir araya gelen kadın ve LGBTİ+'lar da Aksaray'da toplandı
(Fotoğraf: T24)
(Fotoğraf: T24)
09.53 DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu T24'e konuştu
Çerkezoğlu 1 Mayıs ablukasına ilişkin şu ifadeleri kullandı:
"Taksim'in yeniden kapatıldığı 2013 yılından bu yana 1 Mayısımızın özgürce Taksim'de kutlamak için hem hukuksal hem fiil bir mücadele veriyoruz. AYM kararları AİHM kararlarına dayanarak bu yıl 1 Mayısı Taksim'de kutlamak istiyoruz. Bunun tam tersi mümkün. Bu barikatlar, bu gözaltılar ablukalar değil. Herkesin özgürce 1 Mayıs'ı Taksim'de kutladığı sonra dilediği gibi çocuğu çoluğuyla geçirebildiği bir gün olmalıdır 1 Mayıs. Bunu mutlaka ama mutlaka başaracağız"
Video: Buse Söğütlü - Gözde Yel
09.52 - Pangaltı’dan Taksim’e yürüyen Umut-Sen üyeleri gözaltına alındı.
09.40 - Okmeydanı'ndan Taksim'e yürümek isteyen ESP, SGDF, SKM ve Alınteri üyeleri gözaltına alındı. (Fotoğraf: ETHA)
09.30- Taksim’e çıkmaya çalışan SODAP ve Gençlik Meclisleri üyeleri Şişli’de gözaltına alındı. En az 10 gözaltı var
09.25- Beşiktaş'tan Taksim'e doğru yürümek isteyen, aralarında avukatların da olduğu yaklaşık 30 Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) üyesi gözaltına alındı.
9.10 - Unkapanı kemerleri de polis ablukası altında. DİSK'in otobüsünün üzerine "Yaşasın 1 Mayıs! Ekmek, Adalet, Hürriyet" yazıldı.
Fotoğraf: T24
09.00- Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ), Taksim'de kazancı yokuşunda, 1 Mayıs 1977'de yaşamlarını yitirenleri andı ve karanfil bıraktı.
Fotoğraflar: T24
08.50- Hareketliliğin olmadığı Taksim’de otellerde kalan turistlerin de araç bulamadığı için valizleriyle yürüyerek alandan ayrıldığı görüldü.
08.42 - Taksim'e çıkmak isteyen Gençlik Komiteleri üyeleri gözaltına alındı
Gençlik Komiteleri üyeleri, İstiklal Caddesi’ne çıkan ara sokaklarda "Yaşasın 1 Mayıs" sloganıyla yürüdü. Yaklaşık 15 kişiden oluşan grup, bir süre yürüdükten sonra polisler tarafından engellendi ve gözaltına alındı.
08.00 - 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü dolayısıyla kutlama yapılmasına izin verilmeyen Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs'ı kutlamak isteyen konfederasyon, sendikalar, işçi grupları ve siyasi parti temsilcileri Saraçhane'de toplanmaya başladı. Alana girmek isteyen vatandaşlar, üst aramasından geçirildi.
07.00 - Taksim, Şişhane, Kabataş, Mecidiyeköy, Şişli, Saraçhane, Beşiktaş Meydanı ve Dolmabahçe'de otoparklarda bulunan park halindeki araçlar kaldırıldı. Beşiktaş, Beyoğlu, Şişli, Fatih ve Kadıköy'de ise çöp konteynerleri kaldırılırken, taş ve bunun gibi maddeler temizlendi. Tedbir alınan alanlarda belediyelere ait araç ve personelin bulunmasına da izin verilmedi.
05.30 - İstanbul Valiliği'nin açıkladığı deniz ve raylı sistem ulaşım ağlarındaki kısıtlama uygulamaları başlatıldı.
04.00 - Alınan tedbirler kapsamında kara yolu trafiğine kapatılacak yollarda kısıtlama uygulamaları başladı.
AYM, Taksim’in 1 Mayıs’a kapatılmasını hak ihlali saydı: "Taksim işçi ve emekçilerin ortak hafızası, kuşaklar boyunca aktarmalı"Anayasa Mahkemesi (AYM), 2014 ve 2015 yılında 1 Mayıs kutlamalarının Taksim Meydanı’nda yapılmasının Valilik kararıyla engellenmesini hak ihlali saydı. “Toplantı ve gösteri yürüyüşü” düzenleme hakkının ihlal edildiğine hükmeden Yüksek Mahkeme, başvuruculara 18’er bin lira tazminat ödenmesine karar verdi. Kararında, Taksim'in işçi ve emekçilerin "ortak hafızası" ve "sembolik değeri" olduğuna vurgu yapan AYM, "Kendisini o kültürün bir parçası olarak gören her kişinin 1 Mayıs günlerinde Taksim Meydanı'nın ifade ettiği anlamı doğrudan tecrübe etmek ve edindiği tecrübeyi kuşaklar boyunca aktarmak için burada bulunma hakkı vardır" dedi. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ile Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 2014 ve 2015 yılları 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarının Taksim'de yapılmasını engelleyen Valilik kararlarını AYM’ye taşımıştı. AYM, 2016 yılında yapılan başvuruları gündemine alarak 7 yıl sonra karara bağlamış, karar 15 Aralık 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. |