Samsun Bölge İdare Mahkemesi, Amasya’nın Taşova ilçesi Çambükü köyüne organize sanayi bölgesi (OSB) projesinde yürütmeyi durdurma kararı verdi. Tarım arazisine OSB yapılmasının ‘hukuka aykırı’ olduğunu vurgulayan mahkeme, inşaatın başlaması durumunda ‘telafisi güç zararların doğacağını’ belirtti.
Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Çambükü köylüleri, mera alanlarına organize sanayi bölgesi yapılmasına, "Bizi, 600 baş hayvanın yiyeceğini böyle yerlere gömdüler. Çoluğumuzun, çocuğumuz rızkını yerle yeksan ettiler, gömdüler yerlere" tepkisini gösterdi.
TIKLAYIN | Çambükü köyünde OSB mücadelesi: “Köyden geriye sadece evlerimiz kaldı”
Köyün mezarlığının da OSB için tahsis edilmesi kararına, köy halkı muhtarın gerekli evrakları imzalamamasını istemişti. Muhtar İlyas Celep “O mezarlıkta iki şehit var”diyerek tahsis işlemi için gerekli evrakları imzalamamıştı. Daha sonra valiliğin ve kaymakamlığın baskılarına direnen muhtar görevden alınmış yerine kayyım atanmıştı.
Yargı süreci devam ederken jandarma ve polis köylülerin arazisine girmiş, ürünlerini korumak isteyenleri de gözaltına almıştı. Ayrıca dozerlerle ekilen ürünler de biçilmişti. 2 bin ağaç kesilmişti. Bilirkişi raporu da bölgeye OSB inşa edilmemesi gerektiğine dair görüş bildirdi.
TIKLAYIN | Çambükü’nde OSB kurulmasına karşı çıktığı için görevden alınan muhtar, mazbatasını yeniden aldı
Yetkililer yeterli araştırma yapmamış
Bilirkişi raporlarını değerlendiren mahkeme, bölgede OSB yapımı için yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme mülkü idarelerin gerekli araştırmaları yapmadan karar verdiğini de saptadı.
Kararda şöyle dendi: “Yeterli bir araştırma yapılmadan düzenlenen ve sadece alternatif alan bulunmadığı ifadesini içeren etüt raporuna istinaden toprak koruma kurulunca talebin kabulüne karar verildikten sonra il özel idaresinden Çambükü Köyü ve civarında planlı alanda söz konusu amaçla kullanılabilecek taşınmaz bulunup bulunmadığının sorulduğu, yine İl Özel İdaresince aynı günlü işlemle yeterli bir araştırma yapılmadan ve söz konusu ihtiyaca uygun Çambükü Köyü ve civarında başkaca bir taşınmaz bulunmadığının belirtilmesi üzerine Bakanlıkça alanın tarım dışı kullanılmasına izin verildiği, bu haliyle, organize sanayi bölgesi kurulabilecek dava konusu taşınmazdan başka planlı alanda yada dışında alternatif alanlar bulunup bulunmadığının gerekli ve yeterli bir şekilde araştırılıp varsa bulunan alanlar toprak koruma kurulunca değerlendirilmeden taşınmazların tarım dışı kullanılmasına izin verildiği anlaşıldığından, bu karara istinaden tesis edilen organize sanayi bölgesi kurulmasına dair kesin işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir.
Diğer taraftan, dava konusu işlemin uygulanması halinde söz konusu organize sanayi bölgesi kurulması yatırımının inşasına başlanacağından telafisi güç zararların doğacağı açıktır.“
TIKLAYIN | Çambükü köylülerinin OSB eylemi sürüyor: "Devlet, bizi toprağın altına gömdü, bıraktı!